2013. október 22., kedd

Snidlinges kifli


Befejeztem az új süteményeskönyv írását. Ilyenkor napokig csak pihegek, mert többhetes, nagyon intenzív munka van mögöttem. Számos igazán jó új recept született, remélem, tetszeni fog majd és jól használható lesz. A sok próbasütés közben fel sem tűnt, hogy még becsúszott pluszban pár dolog, amit csak úgy, magunknak sütöttem. Ritkán használom a napraforgóbél lisztet, pedig szeretem az ízét. Ebben a kifliben jól párosul a snidling friss, hagymás ízével.
 

 
1,5 dkg útifű maghéj
1,5 dl víz
20 dkg őrölt mandula
8 dkg napraforgóbél liszt
1/2 kk. só
½ kk. szódabikarbóna
1 késhegynyi aszkorbinsav
3 ek. aprított snidling
3 tojás
szezámmag a tetejére

 
Az útifűmaghéjat elkeverjük a vízben, hagyjuk állni három percig, amíg megduzzad. Egy tálba tesszük a mandulát és a napraforgólisztet, a sót, a szódabikarbónát, az aszkorbinsavat, a snidlinget, a tojásokat és az útifű maghéj zselét. Pár percig pihentetjük. Az egészet jól összegyúrjuk, majd a masszából vizes kézzel kis kifliket formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét keresztben ferdén bevagdossuk, megszórjuk a tetejét szezámmaggal és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 22 percig sütjük.

 


7 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Nagyon jól néznek ki ezek a kiflik. Sokszor kíváncsi lennék ezek belsejére is. Ha szabad kérni összehasonlításhoz,a legközelebbi recepthez legyen szíves feltölteni úgy is, hogy ketté van vágva! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia Elmira!
    Rég jelentkeztem, de azért figyelem a dolgokat és gratulálok az aktivitásodhoz, a könyvekhez! :)
    Neked nem zöldül be pár nap alatt a péksüti, ha egyszerre használod a napraforgólisztet a szódabikarbónával? Vagy hamarabb elfogytak...
    Hazsu

    VálaszTörlés
  3. Szia Hazsu, köszönöm szépen! Ha belekerül valami antioxidáns is a keverékbe, akkor nem zöldül a cucc. Pl. szőlőmagliszt is jó, vagy egy kis aszkorbinsav. Erre sokan voltunk, frissen elfogyott.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira,

    Amennyiben az őrölt mandula helyett mandula lisztet (olajtalanított) szeretnék használni úgy mennyiben módosulna a recept?

    VálaszTörlés
  5. Az olajtalanított mandulaliszteknek több fajtája van a piacon, különböző mértékű olajtartalommal és ízvilággal. Van köztük olyan, aminek erőteljes marcipán íze van, ez sós sütésre nem annyira alkalmas. Egyébként az általános szabály, hogy kb. fele annyi magliszt kell, mint őrölt mag, de ilyenkor hozzá kell adni valamilyen zsiradékot. Nem próbáltam ki a receptet, tehát ez kísérletezés lesz.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira!
    A mandulát felhasználás előtt szoktad áztatni? Még nincs túl nagy gyakorlatom, és több helyen is olvastam már a fitinsavakról. Viszont a legtöbb receptben nem szerepel, hogy előáztatott magokat használnak-e?
    Egyébként nagyon szeretem a receptjeidet, szinte mindegyik amit kipróbálok, jól sikerül. A könyveidhez is gratulálok!
    Orsi

    VálaszTörlés
  7. Kedves Orsi, én készen veszem a mandulalisztet, ami félig olajtalanított. Általában ezt használom, de mostanában keveset, pont a fitát tartalom miatt.

    VálaszTörlés