Érdemes kísérletezni különböző lisztekkel a palacsinta recepteknél, mert igaz, hogy a keményítőtartalma miatt a gesztenyelisztből lehet legkönnyebben palacsintát sütni, viszont a szénhidráttartalma is annak a legmagasabb. Ez nem mindenkinél jelent problémát, de nálam pl. újabban figyelni kell, hogy a napi szénhidrátbevitel alacsony legyen. Régebben nagyon mozgékony volt a súlyom, le és fel egyaránt könnyen mentek a kilók, most csak felfelé megy könnyen, lefelé nem. Aki esetleg hasonló cipőben jár, annak ajánlom, hogy a néha elfogyasztott palacsintát ne csak gesztenyelisztből készítse. Ezért:
Szénhidráttartalom/100gr: gesztenyeliszt 71 gr, mandulaliszt 7,2 gr, kókuszliszt 26 gr
Hozzávalók 3-4 adaghoz4 tojás (mérettől függően)
összesen 12 dkg liszt, egyenlő arányban a háromféle
1 pohár víz
1 kk. útifűmaghéj
kókuszzsír a sütéshez
A tojásokat a vízzel felverjük, hozzáadjuk a lisztkeveréket és csomómentesre keverjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy nagy serpenyőben kiskanálnyi kókuszsírt hevítünk és evőkanállal beleadagoljuk a masszát. Mindkét oldalán szép pirosra sütjük és tetszőleges feltéttel kínáljuk.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésSzeretnék érdeklődni, hogy a gesztenye liszt helyettesíthető-e valami mással?
Külföldön lakom, ahol sajnos nem tudom beszerezni, azonban a nyílgyökér liszt rendelkezésemre áll, az megfelelő lenne palacsintába?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:
Henrietta
Kedves Henrietta, igen, lehet nyílgyökérliszt, amarántliszt, tápiókaliszt az alternatíva.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a válaszát még egyszer.
Imádon a szakácskönyveit, főleg a gyereknek szólót, naponta használom.
Üdvözlettel:
Henrietta
Nagyon örülök, hogy szereti és használja a könyveimet! Most készül egy Süteményeskönyv, jövő hónapban fog megjelenni.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésVan ötlete/receptje tojásmentes paleocsintára? Mivel lehetne kiváltani a tojást, lenmagliszt szintén nem jó allergia miatt.
Köszönöm, Szilvia
Kedves Szilvia, nem próbáltam még palacsintát készíteni tojás nélkül, de az útifűmaghéj zselé esetleg kiválthatja. Más recepteknél működik. Kb. 1,5 dkg és 1,5 víz, állni hagyni, aztán keverni valamilyen liszttel, folyadékkal.
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, kipróbálom.
VálaszTörlésSzilvia