Minden évben
sütök Gábor születésnapjára. Ez már afféle hagyomány. A gondolatmenet úgy
kezdődött, hogy: „Mi az, amit szeret? A mák. A gyümölcs. Nem szereti, ha
valami túl édes, vagy töményen csokoládés”. Miután a sok mákmuffin után egy jó ideje az én egyik kókuszos süteményemet süti, gondoltam itt az ideje a változatosságnak. Innentől kezdve a dolog adta magát: gyümölcsös
máktorta lesz! Ősz van, sok a szilva, és a mák nekem amúgy is a hűvösebb
időszakhoz tartozik. Ha ízlik neki valami, mindig elkéri a receptet. Gondoltam,
ezúttal megosztom veletek is.
20 dkg mák
7-8 dkg
eritrit20 dkg mák
2 csipet szódabikarbóna
½ kk. őrölt fahéj
½ kk. vaníliaőrlemény
½ citrom reszelt héja
4 db tojás
2 banán (kb. 25 dkg)
25 dkg ringlószilva
A mákot az
eritrittel ledaráljuk. Egy tálban összeforgatjuk a szódabikarbónával, a
fűszerekkel és a citromhéjjal. A banánt a tojásokkal turmixoljuk, és
összekeverjük a mákkal. Egy sütőpapírral kibélelt, kb. 20 cm átmérőjű, kerek,
csatos tortaformába öntjük, és a tetejét sűrűn kirakjuk a vékonyra szeletelt
ringlóval. 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
Elmira, hova tudnék Neked személyesen írni? Köszi
VálaszTörlésPéter
Kedves Péter! paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu
VálaszTörlésköszönöm, írtam Önnek
VálaszTörlésÉn megcsináltam, de ez egy kicsit elfolyós? Mert nekem az lett.
VálaszTörlésKedves Vali, mármint úgy érted, készen? Egyáltalán nem. Talán nagyon leveses volt a szilva?
VálaszTörlésÉn nem szeretem a banánt. Mivel helyettesíthetem ebben a receptben?
VálaszTörlésReszelt alma is jó lehet.
VálaszTörlésKedves Elmira! Kipróbáltám, isteni finom. Mai útravalóm volt egy tréningre. Nálam bekerül a kedvencek közé!
VálaszTörlésKöszönöm a sok finom receptet, amivel megajándékoz bennünket!
Kedves Adrienn! Örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésKedves Elmíra ! Ma készítettem el és NAGYON FINOM!!!!! Mindenkinek nagyon ízlett :-)
VálaszTörlésIgen, ez tényleg telitalálat volt. Örülök, hogy nálatok is bevált Klára!
VálaszTörlésKedves Elmira! Szeretnék ilyet készíteni epres-túrós "feltéttel" de annyi kérdésem lenne,hogy milyen magas lesz a tortalap és az eritritet mivel lehet helyettesíteni? (a stevia lenne a legjobb, de kezdő háziasszonyként nem nagyon tudom,hogy mennyi stevia felel meg ennek a mennyiségnek,ha egyáltalán nem ront az állagán)
VálaszTörlésA tortalap szerintem kb. 3-4 cm magas volt, ha jól emlékszem. Az eritritet xilittel is lehet helyettesíteni vagy eritrit-stevia keverék édesítővel, amiből kb. az egynegyede kell. A tömege így kevesebb, tehát lehet, hogy laposabb lesz a sütemény.
VálaszTörlésKedves Elmira!Rengetegszer megsütöttem ezt a szuper receptedet már,és tanusíthatom,hogy banánnal is és reszelt almával is nagyon jól működik!Nagyon szeretném kipróbálni a meggyel kirakott verziót,viszont ez esetben nem szeretném benne sem az almás sem a abanános ízt...szerinted ki merjem próbálni ugyanolyan súlyú turmixolt meggyvelővel?Vagy milyen pótlékot javasolnál ami nem ad extra ízt?
VálaszTörlésVálaszod előre is köszönöm,
Milla
Kedves Milla, szerintem nyugodtan próbáld ki turmixolt meggyel, de mivel az több levet ereszt, próbálj hozzákeverni egy evőkanálnyi tápióka keményítőt.
VálaszTörlés