2012. december 15., szombat

Tészta


Tegnap a klubban szó esett a száraztésztákról. Mondtam, hogy nagyon vicces, hogy mekkora misztikum övezi a paleo tészta témát, mintha ez valami különösen nagy kihívás, nehezen megoldható feladat lenne. Nem így van. Az arányok pontosan ugyanúgy működnek, mint a hagyományos lisztes variációnál: 1 tojáshoz 10 dkg liszt és egy kis só. A legfinomabb tésztát gesztenyelisztből lehet csinálni. Kicsit édeskés, illetve elég magas a szénhidráttartalma, úgyhogy ezt nem árt figyelembe venni. A képen látható tésztát én egy kis eritrittel kikevert cukormentes csipkelekvárral és darált dióval ettem, és igen meg voltam vele elégedve. Lehet vegyes lisztekből is gyúrni (lenmag, napraforgóbél, tökmag), a lényeg, hogy nagyon finom őrlésű legyen.

2 szerényebb vagy 1 nagy adaghoz:
10 dkg gesztenyeliszt (én a Nature Cooktásat használtam)
1 tojás pici só
a nyújtáshoz még liszt, hogy ne ragadjon

A lisztet a tojással és a sóval alaposan összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, liszttel megszórva egész vékonyra kinyújtjuk. Akkor jó, ha a lap kb. 2 mm vastag. Éles késsel vékony csíkokra vágjuk, és lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt megfőzzük.

13 megjegyzés:

  1. Megcsinálhatom előbb a tésztát, és kifőzhetem Szenteste frissen? Nem lesz úgy baja?

    VálaszTörlés
  2. Tökéletesen eláll a hűtőben akár egy hétig is!

    VálaszTörlés
  3. Hogyan lehetne tartósítani, hogy több hétig is elálljon, úgy mint a hagyományos tészták?

    VálaszTörlés
  4. Ki kell szárítani, és akkor eláll.

    VálaszTörlés
  5. Elkészsítettem, és éppen szárítom. Szerinted tésztagépben is lehet "formára" szaggatni? Tudom, irtad, hogy milyen állagú lisztet használjunk, de érdekelne, hogy eddig Te milyet készítettél, és esetleg milyen különlges/nem hagyományos köretet ettél mellé.

    VálaszTörlés
  6. Tésztagéphez nem értek, de az állaga jó, és ha elég lisztes, akkor szerintem meg lehet próbálni. Én ritkán csinálok ilyesmit, mert sajnos a korommal együtt jár, hogy kevesebb szénhidrátot tudok tolerálni, mint régebben, így gesztenyelisztes dolgot csak ritkán és keveset eszem.A Gastroyalnál most vannak isteni édes tésztás ételek, amiket persze végigkóstoltunk, az a tészta csak részben gesztenyelisztes, napraforgóbélliszt is van benne.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a választ. Nem is tudtam, hogy a korral is együtt jár a kissebb tolerancia szint. Hmm. Új info számomra.

    VálaszTörlés
  8. Hát, a korral egyre lassul az anyagcsere, és hízni egyre könnyebb, fogyni egyre nehezebb... Én azt tapasztalom, hogy sokkal több önfegyelem kell az optimális súly megtartásához. Persze nem vagyunk egyformák, ez az én tapasztalatom.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szimpi ez a tészta. Már olyan régen kerestem egy jó paleo tésztát és most gesztenyelisztem is van már.
    Fehér lisztes/mandula/metéltet is szoktál csinálni? ez nagyon érdekelne, köszi

    VálaszTörlés
  10. Ez a tészta azért működik ilyen jól, mert a gesztenyelisztben lévő keményítő szépen összetartja. Mandulalisztből nem működne így, de egy kisebb százalékban lehet hozzá adni. Max. 15% mandula és 85% gesztenye.

    VálaszTörlés
  11. Megmondom neked őszintén, hogy először megijedtem a gesztenye liszt tömör állagán. Azt hittem pótolnom kell majd vízzel, egy tojás kevés lesz hozzá. De nem, ez egy tökéletes recept!!
    Most vettem észre, kimaradt a só.
    Spagettit csináltam belőle, majd kiderül milyen lesz az íze, állaga, most pihen egy picit.
    Lehet, hogy kevernem kellett volna valami más liszttel, mert nálam fontos a Ch..
    köszi a tészta receptet..

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira! A recept nagyon tetszik, de más liszttel próbálnám meg kezdőként. Pontos melyek azok a lisztek amik használhatók a receptben?

    VálaszTörlés
  13. Én csak ezzel próbáltam, de azóta létezik tápióka keményítő is a piacon, azzal is biztos lehet próbálkozni, de receptet nem tudok adni hozzá. Készen is kapható most már 4-5 féle paleo száraztészta.

    VálaszTörlés