2012. december 29., szombat

A narancsszín jegyében


 
Olyan jó, hogy még folytatódik az ünnep, még lehet vendégeskedni, családdal, barátokkal együtt lenni. Ma meghívtam néhány nagyon közeli barátunkat és az öcséméket, akik itthon vannak az ünnepekre. Rég nem ettünk curryt, ezért úgy döntöttem, a fűszerek jegyében készítem az ebédet. Volt csirke curry és uborkasaláta, valamint sárgarépából készült dhal. Mivel ez a hagyományos indiai étel lencséből készül, manapság már nem szoktam főzni, de most megcsináltam sárgarépával, és így is nagyon finom volt. Az alsó képen látható remekművet Gizke barátnőm hozta: mákkrémes sütőtök "torta". Pont jól illeszkedett az ebéd végéhez, bár nem beszéltük meg előre a menüt.
 
A sárgarépa dhalhoz:
(Guszti barátom ötlete alapján)
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek. reszelt, friss gyömbér
1 ek. kókuszzsír
1 kg reszelt sárgarépa
1 ek. garam masala fűszerkeverék
1 tk. őrölt kurkuma
1 csipet fahéj
só, bors
1-1 ek. citromhéj és lé
1,5 dl kókusztejszín
 
A zsíron megfuttatjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a répát, és kevergetve tovább pirítjuk. A fűszerekkel és a citrommal ízesítjük, és felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. Lefedjük, és kb. 10 percig főzzük. Hozzákeverjük a kókusztejszínt és tálaljuk.
 
A sütőtökös desszert fantasztikusan komplex recept alapján készült: a sült tök kehely körtével, zselével, lekvárral, pirított magokkal a közepén, kókuszsírból, mákból, xilitből, és tojásfehérjehabból készült krémmel. Kandírozott narancshéj darabok és ehető virágok is kerültek a tetejére. Szóval egy költemény volt. Nagyon jó ötlet, mindenki elkészítheti a maga verzióját.
 


2 megjegyzés:

  1. Szia Elmira,
    A kókuszzsírral/tejszínnel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Valahol olvastam hogy a konzervben kapható kókusztej szilárd része lényegében kókuszzsír,és az alatta lévö folyékony a kókusztejszin. A szilárd részt valóban használhatom sütéshez/fözéshez olaj helyett vagy ez inkább tejszín mint zsir? (90-99%-osat szoktam venni - ha ez számit..:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Timi, a szilárd részt használhatod főzéshez is, vagy ha felolvasztod, akkor a kókusztej lesz tőle finom zsíros.

    VálaszTörlés