2012. augusztus 19., vasárnap

Habkönnyű szilvafejfújt



A nyár végi piac csodálatosan gazdag, és viszonylag olcsó. Legalábbis meg lehet találni azokat az alapanyagokat, amelyek ilyenkor a legérettebbek és csupán pár száz forintba kerülnek. Ilyen a szilva, ami szerintem az egyik legjobb gyümölcs. Ehhez a recepthez a jelenlegi árak szerint kb. 150 Ft-nyi szilva kell. Próbáljátok ki, mert nagyon gyors, könnyű, és mennyei finom!

75 dkg szilva
2 ek. kókuszcukor vagy egyéb paleo édesítő
1 kk. őrölt fahéj
A tojáshabhoz:
4 tojás
5 dkg xylit vagy eritrit
6 dkg őrölt mandula
½ citrom reszelt héja

A szilvát kimagozzuk, darabokra vágjuk, és egy tűzálló tál aljára terítjük. Megszórjuk 2 kanál kókuszcukorral vagy egyéb választott édesítővel, és a fahéjjal.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük az 5 dkg xylittel, és amikor már kifehéredett és jól megnőtt a térfogata, akkor belekeverjük a mandulát és a citromhéjat. Kanalanként óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot, és az egészet a szilva tetejére terítjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.

10 megjegyzés:

  1. Elmira, ez valami fantasztikus. Ma elkészítettem. Nagyon fincsi lett. Próbáljátok ki! Milyen gyümölcsöt lehet még beletenni?

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy nálad is bevált! Sárgabarackkal is nagyon jó lehet.

    VálaszTörlés
  3. Nekem és családomnak is nagyon ízlett! Pont ilyesmire vágytam a napokban, örülök, hogy rátaláltam erre a receptre!

    VálaszTörlés
  4. Én is örülök :-) A második szakácskönyvünkben található mogyoróval töltött sült szilva is isteni.

    VálaszTörlés
  5. Szia Elmira,

    Köszi nagyon jól jött, most sül a sütőben :)

    VálaszTörlés
  6. Már többször elkészítettem ezt a felfújtat. Imádom. Ma viszont fehér szőlőt tettem alulra a szilva helyett. Így is isteni. Próbáljátok meg!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm,finom ....és könnyű

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira, elkészítettük, nagyon könnyű és finom süti! Ajánljuk mindenkinek, még a fiúk is imádták, pedig paleo ;) Kati&Peti

    VálaszTörlés
  9. Igen, vannak különösen gyerekbarát paleo receptek :-)

    VálaszTörlés