2020. december 28., hétfő

Bélszín fürjtojással négyféle körettel


Ezt a finomságot ritkán tesszük az asztalra, pedig szenzációsan finom. A rozmar.hu-ról rendeltük a bélszínt, 9800 Ft volt az a kb. másfél kilós darab, amiből nyolc fő evett serpenyőben sült bélszínszeletet, és még levettünk belőle egy részt tatár bifszteknek is. Mindkét fogás csodálatosan jól sikerült, igaz, nem bíztuk a véletlenre a dolgot, mert a lányom élettársa készítette őket, aki évek óta Michelin csillagos kategóriájú éttermekben főz. Ünnepi ételnek kétség kívül tökéletes választás volt.

A bélszínt vastagon felszeleteljük, megsózzuk és tűzforró serpenyőben egy pici zsiradékon (pl. marhafaggyún) a szeletek két oldalát 2-2 percig sütjük. Bekenjük őket mustárral és 150 fokos sütőbe 6-7 percre betesszük, majd végül újra serpenyőben, vajon (vagy ghín) 1-1 percig sütjük. Frissen őrölt borssal megszórjuk és rövid pihentetés után tálaljuk. A tükörtojás az én adagomban fürjtojásból készült, mert a tyúktojást ilyen direkt formában nem annyira jól bírom mostanság. Egyébként a fürjtojásnak elképesztően finom íze van. 

A köretek:

- lila és fehér édesburgonya (héjában, darabolva, sütőben sütve) - a Zöld Tanya közösségi biokertből)

- brokkoli rózsák simán csak párolva

- vegyes zöldsaláta és mikrozöldek

- petrezselyemmel, fokhagymával, serpenyőben párolt répahasábok


2020. december 20., vasárnap

Mákos bejgli


Ígértem még karácsony előtt egy bejglit. Kipróbáltam, nagyon jó lett, sok mák, kevés tészta, ahogy én szeretem. Ezek a receptek nem patikamérlegen készülnek, ha úgy látod, hogy kicsit igazítani kell rajta, bátran tedd meg. A lisztet is lehet helyettesíteni, minden gyártónak van olyan lisztkeveréke, ami alkalmas bejgli tészta készítéséhez. Ha van kipróbált kedvenced, nyugodtan használd azt.

1 nagy rúdhoz:
20 dkg liszt (nálam Zellei Tündi féle csökkentett szénhidráttartalmú gm lisztkeverék)
4 dkg ghí vagy vaj
3 dkg libazsír
2 dkg eritrit
1/2 tk. sütőpor
1 tk. útifű maghéj
1 tk. almaecet
2 kis tojás + 1 a kenéshez
1 csipet só és kevés víz
A töltelékhez:
18 dkg darált mák
6 dkg eritrit (vagy glicin)
kb. 1 dl kókusztej
1 ek. reszelt bionarancshéj
2 csipet őrölt vanília
1 alma, hámozva, finomra reszelve

A tésztához minden összetevőt alaposan összegyúrunk, ha túl száraz, épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy szépen összeálljon, de ne legyen ragadós. Pihentetjük minimum fél órát, de lehet sokkal hosszabban is. Közben elkészítjük a tölteléket. 

A mákot az eritrittel felfőzzük a kókusztejben, a narancshéjjal, a vaníliával és a reszelt almával. (Lehet mazsolát, apróra vágott aszalt szilvát, sőt, étcsokoládé darabokat is keverni bele, ahogy tetszik.) Alma helyett körte, birsalma- vagy sütőtökpüré is kerülhet bele. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, téglalap alakúra formázzuk. Megkenjük a kicsit kihűlt máktöltelékkel, úgy, hogy körben a szélén ujjnyi hely maradjon üresen. 

A hosszanti oldalán szorosan feltekerjük, kipapírozott sütőtepsire helyezzük. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tetejét és 170 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük. Én egy vízzel teli tepsit tettem a sütő aljára, hogy ne száradjon ki sütés közben, de ha valaki ropogósabban szereti, ezt el lehet hagyni. A sütési idő sütőfüggő, a színe alapján döntsétek el, hogy mikor van kész. Felvágás előtt mindenképpen ki kell hűteni.



2020. december 13., vasárnap

Karácsonyi birsalmás sütőtökleves és bébicsirke

                        

A mostani karácsony szokatlan lesz abból a szempontból, hogy először nem leszünk együtt az öcsémékkel, akik most nem tudnak hazajönni az ünnepekre Svájcból. Ez a szüleimnek elég szomorú, de majd igyekszünk egy vidám karácsonyt kerekíteni azokkal, akik itt vannak. Így is kilencen leszünk 25.-én, szóval azért lesz ünnepi hangulat. A 24.-i vacsorát sosem szoktuk túlbonyolítani, mindig az együttléten van nálunk a hangsúly és nem a lakomán. Sokkal többet ilyenkor sem eszünk, és az év közben követett táplálkozás most is ugyanúgy érvényes. Nem sütünk cukros, hagyományos sütiket és én személy szerint alkoholt sem iszom. Ez a leves csak egy ötlet, lehet persze bármi mást is kínálni első fogásnak. Például szuper levest főztem a minap gyöngytyúkból (NekedTerem.hu-ról rendeltem), azt is el tudnám képzelni, csak akkor nem szárnyas lenne a főfogás. A bejglit, amit szeretnék készíteni majd jövő héten felteszem, akkor már látni fogom, hogy hogy működik a fejemben kialakult recept.


A sütőtök krémleveshez:

1/2 jó érett kanadai sütőtök, hámozva, kockázva

1 birsalma, hámozva, kockázva

1 ek. kókuszzsír

1 kk. őrölt kurkuma

1 kk. őrölt koriander

1 csipet őrölt fahéj

1 csipet csili (opcionális)

A sütőtököt és a birsalmát a kókuszsíron átforgatjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük, botmixerrel turmixoljuk. Hozzáadhatunk pár kanál kókusztejszínt és aprított zöld fűszerekkel vagy ropogós húsos szalonna kockákkal is tálalhatjuk.

A bébicsirkéket (a rozmar.hu webáruházból rendeltem) papírtörlővel leitatjuk, besózzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A hőmérsékletet feltekerjük 200 fokra, a csirkéket bekenjük vajjal (vagy ghível) és további 20-25 percig sütjük. Salátával, sült édesburgonyával kínáljuk. Egészen különleges, finom ízük van, és ezzel a recepttel nem lehet melléfogni. (Lányomék szakácskönyvéből vettem: https://taplalkozasbeallitas.hu/termek/taplalkozas-beallitas-szakacskonyv-2-kotott-konyv/)

  

2020. november 28., szombat

Zöldséges csirkeragu







A fenti kép az új szakácskönyvemből való, ami nemrég jelent meg a Jaffa kiadónál Immunerősítő ételek címmel. Ma este is zöldséges csirkeragut főztem, a szezonnak megfelelően téli zöldségekkel. Isteni finom volt, most ennek írom le nektek a receptjét. Mondhatjuk úgy is, hogy egy szuper gyorsételről van szó, mert mindössze fél óra alatt elkészült. A tarlórépa egy nagyon klassz gyökérzöldség, én a Zsámboki biokertészettől rendelem (lásd a képen). A kaffir lime levelet a thai és egyéb Dél-Kelet ázsiai konyhák gyakran használják. Ezek a fényes, bőrszerű levelek csodálatosan aromásak, nem lehet betelni az illatukkal-ízükkel. Nagyon érdemes a mélyhűtőben tartani belőlük egy készletet. Leveseket, ragukat prímán fel lehet dobni velük. 

Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg csirkemell filé, kockázva

2 ek. kókuszzsír

1 kis zellergumó, hámozva, kockázva

3 sárgarépa, hámozva, karikázva

1 db fehér édesburgonya (vagy 2 tarlórépa, vagy karalábé), hámozva, kockázva

4 db kaffir lime levél (egzotikusfuszerek.hu-ról rendelhető, országosan bárhol)

1 csokor friss korianderzöld, aprítva (vagy petrezselyem)

A kókuszzsírt felhevítjük, beletesszük a csirkekockákat és a zöldségeket. Megsózzuk, hozzáadjuk a lime leveleket, néhány percig kevergetve átpirítjuk. Lefedjük, puhára pároljuk. Tálalás előtt 1-2 perccel belekeverjük a korianderzöldet is.




2020. november 14., szombat

Gombaleves és sült paprika saláta





Az őszi alapanyagoknak van egy különleges hangulata, amit imádok. A gombaleves képe nem saját, erről a blogról származik: https://www.feastingathome.com/creamy-mushroom-soup/ A recept viszont nagyon is saját :-) Sima barna csiperkéből készítettem. A csodás erdei gomba képeket az öcsém küldte Svájcból, mert hosszú ínséges hetek után végre sikerült egy gazdagabb zsákmányhoz jutniuk a közeli erdőben. Ő nagyon ért a gombákhoz és benne meg is bízom ez ügyben. A paprika saláta a férjem születésnapi vacsorájának volt az előétele, mert nagyon szereti ezeket az ízeket, így együtt. Tényleg isteni, érdemes kipróbálnotok. A kápia paprikák a Zsámboki biokertből érkeztek, fantasztikusan finomak voltak. Az egyik ok, amiért érdemes biotermesztett zöldségeket enni, mert sokkal élettelibb, karakteresebb, teltebb ízük van, hiszen a talaj, amiben teremnek tele van tápanyagokkal. 

A gombaleveshez:

2 adaghoz:
1 kisebb lilahagyma, aprítva
1-2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 ek. olíva olaj (ha szeretitek, apróra kockázott, füstölt húsos szalonnát is lehet hozzá pirítani)
kb. 30 dkg barna csiperke gomba, kockázva (ha van valami különlegesebb, még jobb)
só és bors
2 babérlevél
1 mk. Provence-i fűszerkeverék
alaplé vagy víz
1 tk. nem csípős mustár
1/2 dl kókusztej

Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. A mustárt összekeverjük a kókusztejjel és a leveshez adjuk. A képen sült fokhagyma szeletekkel és rozmaringgal ízesített leves látható, én a végén még szórtam bele egy maroknyi vágott petrezselymet.

A sült paprika salátához sütőben megsütöttem a paprikákat, kicsit kihűtöttem, lehámoztam és gondosan kimagoztam, szeletekre vágtam őket. Pirított dióval, vegán fetasajt kockákkal, apró bazsalikom levelekkel, pici olíva olajjal és balzsamecettel meghintve tálaltam. 

 




 

2020. október 29., csütörtök

Bárány nyak téli zöldségekkel





Nagyon örültem, hogy nemrég felfedeztem a kedvenc piacomon egy olyan hentest, aki egész évben árul bárányhúst. Eddig többnyire a METRO áruházba vagy valamelyik török/szír henteshez kellett elzarándokolnom, ha bárányhúst szerettem volna venni. Így sokkal egyszerűbb lesz és gyakrabban tudom készíteni. A nyak ragukhoz, hosszan főtt dolgokhoz nagyon jó választás. Ez csontos volt, de én szeretem a csontos húsokat, jobb ízük van, mint a filéknek. Sárgarépát, zellert, hagymát és pár gerezd fokhagymát tettem mellé. Az alsó két képen a friss, nyers kísérők láthatók, egy vegyes rukkolás saláta reszelt répával és egy isteni, zsenge tölgyfasaláta. Minden zöldség a Zsámboki biokertészetből érkezett. Imádom őket. Pici só, jó minőségű extra szűz olíva olaj és egy kevés balzsamecet az öntetük. Egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

1,2 kg csontos bárány nyak 
só, bors, 3 babérlevél
víz
2 sárgarépa, hasábokra vágva
1 zellergumó, nagy kockákra vágva
1 vöröshagyma, héjával kettévágva
3 gerezd fokhagyma, hámozva
zöld fűszerek, aprítva (itt édeskömény zöldje, petrezselyem)

A bárányt besózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldségeket és a babért. Egy nagy pohár vízzel leöntjük, lefedjük és 170 fokos sütőbe tesszük. Nálam kb. 2 és fél órát párolódott. A vége felé megszórtam rengeteg zöld fűszerrel és úgy pároltam készre. A salátákkal és a mellette főtt zöldséggel mennyei volt.

2020. október 12., hétfő

Indiai kurkumás csirke




Ezek a melegsárga színű zöldségek nagyon jól esnek a hidegebb őszi napokon. Sárgacéklát hónapok óta rendelünk a Zsámboki biokertészetből és nagyon megszerettük, még finomabb, mint a vörös. Mostanában egyszerre több dolgot főzök, mert többen vagyunk az ételre és szeretem, ha van másnapra is maradék. Ez a csirkeétel a "butter chicken" (vajas csirke) nevű indiai raguból indult ki, de aztán elkanyarodott kicsit, mert az eredetiben nincs sárgarépa és nem is kókusztejszínnel, hanem joghurttal készül. Nagyon finom lett, a fiúk meg voltak vele elégedve. Az alsó képeken a cékla mellett sütőtök és édesburgonya is sült, abból pirított dióval, petrezselyemmel, olíva olajos-balzsamecetes dresszinggel egy saláta fog készülni, és még egy gyömbéres sütőtök krémlevesre is futotta a tökből, amit elteszek másnapra.

Hozzávalók az indiai csirkéhez:

2 főre:
4 csirke felsőcomb, filézve, bőre lehúzva
1 ek. kókuszzsír
1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
2 dl friss, érett paradicsom, hámozva, kicsire kockázva
1 kk. kurkuma
1 kk. római kömény
1 kk. garam masala
2 tk. reszelt friss gyömbér
sárgarépa, karikázva
kb. 1 1/2 dl kókusztejszín
frissen őrölt fekete bors

A kókuszzsírt felhevítjük, a besózott csirkedarabokat körben megpirítjuk, kivesszük, Az edényben megfuttatjuk az aprított hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot, az összes fűszert és a csirkét. Lefedjük és félig megfőzzük. Beletesszük a kókusztejet, a répát, újra lefedjük és készre főzzük. Sült főzőbanánnal, vagy vegyes gyökérzöldséggel tálaljuk.