2020. december 13., vasárnap

Karácsonyi birsalmás sütőtökleves és bébicsirke

                        

A mostani karácsony szokatlan lesz abból a szempontból, hogy először nem leszünk együtt az öcsémékkel, akik most nem tudnak hazajönni az ünnepekre Svájcból. Ez a szüleimnek elég szomorú, de majd igyekszünk egy vidám karácsonyt kerekíteni azokkal, akik itt vannak. Így is kilencen leszünk 25.-én, szóval azért lesz ünnepi hangulat. A 24.-i vacsorát sosem szoktuk túlbonyolítani, mindig az együttléten van nálunk a hangsúly és nem a lakomán. Sokkal többet ilyenkor sem eszünk, és az év közben követett táplálkozás most is ugyanúgy érvényes. Nem sütünk cukros, hagyományos sütiket és én személy szerint alkoholt sem iszom. Ez a leves csak egy ötlet, lehet persze bármi mást is kínálni első fogásnak. Például szuper levest főztem a minap gyöngytyúkból (NekedTerem.hu-ról rendeltem), azt is el tudnám képzelni, csak akkor nem szárnyas lenne a főfogás. A bejglit, amit szeretnék készíteni majd jövő héten felteszem, akkor már látni fogom, hogy hogy működik a fejemben kialakult recept.


A sütőtök krémleveshez:

1/2 jó érett kanadai sütőtök, hámozva, kockázva

1 birsalma, hámozva, kockázva

1 ek. kókuszzsír

1 kk. őrölt kurkuma

1 kk. őrölt koriander

1 csipet őrölt fahéj

1 csipet csili (opcionális)

A sütőtököt és a birsalmát a kókuszsíron átforgatjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük, botmixerrel turmixoljuk. Hozzáadhatunk pár kanál kókusztejszínt és aprított zöld fűszerekkel vagy ropogós húsos szalonna kockákkal is tálalhatjuk.

A bébicsirkéket (a rozmar.hu webáruházból rendeltem) papírtörlővel leitatjuk, besózzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A hőmérsékletet feltekerjük 200 fokra, a csirkéket bekenjük vajjal (vagy ghível) és további 20-25 percig sütjük. Salátával, sült édesburgonyával kínáljuk. Egészen különleges, finom ízük van, és ezzel a recepttel nem lehet melléfogni. (Lányomék szakácskönyvéből vettem: https://taplalkozasbeallitas.hu/termek/taplalkozas-beallitas-szakacskonyv-2-kotott-konyv/)

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése