2020. június 29., hétfő

Gesztenyekrémes rolád


Sokáig tervezgettem, hogy milyen tortát készítsek magamnak a születésnapomra, aztán kezdett körvonalazódni a dolog. A fenti kép egy régebbi, karácsonyi gesztenyés roládomról készült, mert mire észbe kaptam, már eltűnt az egész sütemény. Maga a sütemény lényegében ugyanúgy nézett ki, mint a képen lévő, csak nem mandarinzselével tálaltam. A receptben viszont több újdonságot is kipróbáltam.

Egy 10 szeletes roládhoz:
A piskótához:
5 tojás
2 ek. eritrit
6 dkg rizsliszt (vagy manióka vagy gesztenyeliszt)
A "sziruphoz":
kb 1/2 dl víz
2 ek. glicin
1 bionarancs reszelt héja
A krémhez:
2 csomag natúr gesztenyemassza, kiolvasztva
2 tábla White Delight cukor- és tejmentes fehér csoki
kb. másfél dl kókusztej  (ha többet is felvesz majd a gesztenyemassza, akkor még egy kevés)
vanília
1 tk. kakaó
pici rum (vagy aroma)
A tetejére: 
10 dkg étcsokoládé, olvasztva

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk az eritritet. Habverővel alaposan kikeverjük. A fehérje habot és a lisztet kanalanként hozzákeverjük a sárgákhoz, és óvatosan fellazítjuk vele a tésztát, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a könnyű masszát. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, majd hagyjuk kihűlni. Meglocsolgatjuk a vízből, glicinből és narancshéjból készített sziruppal. Csak röviden össze kell őket forralni. Konyharuhával letakarjuk, hogy biztosan ne száradjon ki a piskóta.

A gesztenyemasszát összekeverjük a kókusztejben megolvasztott fehér csokoládéval, kis vaníliával, kakaóval, esetleg kevés rummal. Jól kenhető állaga legyen, de ne legyen túl folyós. Ha megkóstoljuk és úgy érezzük, hogy kíván további édesítést, akkor hozzá lehet adni egy kanál mézet vagy pár csepp steviát. Nekem jó volt így. 

A piskótalapot megtöltjük a gesztenyekrémmel, szorosan feltekerjük, és kívülről is bekenjük. Az étcsokoládét megolvasztjuk és rálocsoljuk a rolád tetejére. Tálalásig hideg helyen tartjuk.


2020. június 9., kedd

Mentás céklasaláta hideg csirkesülttel


Ez egy nagyon egyszerű recept, amit az alapanyagok kiválósága tett különlegessé. A Zsámboki biokertészetből érkezett ez a csodálatos nyári cékla. Annyira zsenge, szinte krémes volt a húsa, hogy ilyet még nem is ettem céklában. A friss menta az egyik kedvenc zöld fűszerem, az is tőlük érkezett és nagyon feldobta a saláta ízét. A levelek is felhasználásra kerültek, ők egy wokban pirított zöldségköretbe kerültek, többek között mángold levél, cukkini és sárgarépa társaságában.

Hozzávalók:
4 kis fej nyári cékla
2 sárgarépa
1 alma, kockázva
1 kis csokor friss mentalevél, aprítva
2 ek. balzsamecet
2 ek. olíva olaj
pici só
A tálaláshoz:
hideg sült csirkemell, szeletelve (vagy bármilyen más sült húsmaradék)

A céklát és a répát meghámozzuk, durvára reszeljük. Összekeverjük az almával és a mentával., meglocsoljuk az ecet/olívaolaj/só keverékével és a hússal tálaljuk.

2020. május 30., szombat

Csirkemell tekercs zöldspárgával és édesburgonyával



 Amíg tart a spárga szezon, addig minden alkalmat megragadok, hogy ehessem, mert nagyon szeretem. Könnyű, egyszerű fogás, mégis sokkal különlegesebb, mintha csak úgy simán megsütünk egy csirkemellet. Nálam mindig nőnek friss fűszernövények a teraszon, most egy hatalmas bokor oregánó van, jobban mondva kétféle oregánó, zsálya, fokhagyma snidling, bazsalikom, rozmaring, narancsmenta és ananász zsálya. A legkönnyebb kertészetben beszerezni a palántákat, de pl. a METRO áruházakban is jó választék van. Ha valaki kerülni szeretné a paradicsomot, reszelt cukkinival is nagyon finom lesz a töltelék.


8 kis szelet csirkemell filé, vékonyra klopfolva
só, bors
5 dkg ghí, vaj vagy kókuszzsír
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. friss oregánó
1 ek. friss bazsalikom
25 dkg hámozott, kimagozott paradicsom
1 csokor petrezselyem, aprítva
só, frissen őrölt bors
A körethez:
50 dkg zöldspárga
2 db kisebb édesburgonya
1 ek. kókuszzsír

A csirkemell filéket sóval és borssal fűszerezzük. A ghí felén megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a vágott oregánót és bazsalikomot, és a paradicsom héjától, levétől és magjaitól megszabadított, egészen apróra vagdalt húsát. (A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, így könnyen lehámozhatjuk őket). Hozzáadjuk a petrezselymet, kevés sót és a csirkemell filéket bekenjük vele. Feltekerjük, és a maradék zsiradékon a roládokat serpenyőben minden oldalon szépen megpirítjuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Felszeletelés előtt pihenjenek legalább öt percig.

A spárga szárvégeit letördeljük, eldobjuk és a hosszabbik, fejes részt vízgőzben pár percig pároljuk. Az édesburgonyát vékonyan felszeleteljük, és egy kis kókuszsírral, sóval, sütőben vagy serpenyőben megsütjük.


2020. május 14., csütörtök

Spárgás finomfőzelék


Imádom a finomfőzeléket. Azok a régi iskolatársaim, akik a menzán ebédeltek, mind utálják az ilyen és ehhez hasonló ételeket, mert a rosszul elkészített változatok egy életre megutáltatták velük. Én mindig hazajártam ebédelni, így az összes "alapkaját" a lehető legfinomabb, házilag, friss alapanyagból elkészítve ismertem meg. Több olyan barátom volt, aki úgy jött hozzánk vendégségbe, hogy ő utálja a spenótot. Aztán megkóstolta nálunk és azt mondta: "Ja, hát ezt szeretem!" Ilyesmi dolog ez a főzelék is. Szerintem csodás tavaszi finomság, én mostanában minden héten kábé kétszer főzöm.

Hozzávalók:
3 sárgarépa, hámozva, kockázva
1 nagy vagy 2 kis fej karalábé, hámozva, kockázva
1 cukkini, kockázva
1 csomag zöldspárga, tisztítva, darabolva
só, Ataisz vegantéria natúr ételízesítő
1 csapott ek. manióka liszt
kb. 1/2 pohár növényi tej
2 csomó friss petrezselyem, aprítva

A répát és a karalábét kevés sós vízben feltesszük főni. Mikor már félig puha, akkor hozzáadjuk a cukkinit és a spárgák feldarabolt szárát. (A fejeket csak a végén tesszük bele, mert azoknak kell a legrövidebb főzési idő.) Meghintjük 1 kiskanálnyi ételízesítővel (én nagyon szeretem ezt a márkát, de másfélét is lehet vagy csak sóval is jó). A lisztet simára keverjük a növényi tejben és egyenletesen elkeverjük a főzelékben. Egy-két percig hagyjuk sűrűsödni, belekeverjük a petrezselymet és kész is. Langyosan is isteni finom. Sült virslivel, fasírttal, tükör tojással, sült hússal, mindennel finom. Szerintem a lelke a sok petrezselyem, és szigorúan a legvégén, hogy megmaradjon a fűszer friss aromája.



2020. április 28., kedd

Töltött tojás Remoulade mártással




A töltött tojást soha nem tudom megunni, bármilyen hagyományos vagy újszerű töltelékkel szeretem. Itt a Remoulade mártás különleges ízeivel társul, és ez nagyon jót tesz neki. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
8 db kemény tojás
2,5 dl házi majonéz (én mostanában folyékony kókuszolajjal csinálom)
1 ek. dijoni mustár
2 ek. reszelt friss, torma
1 kis fej lilahagyma, apróra vágva
2 ek. kapri bogyó, apróra vágva
3 db csemege uborka, apróra vágva (lehet kapni steviával édesítettet)
1 kis csokor snidling, apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem, apróra vágva
1 ág friss tárkony levelei, apróra vágva
só, fehérbors

A keményre főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivájjuk, tálba tesszük. A majonézt összekeverjük az összes többi hozzávalóval. A mártásból néhány kanálnyit hozzáadunk a tojások sárgájához, amelyeket így könnyebb lesz összetörni, krémesíteni. A keveréket visszatöltjük a fél kivájt tojások fehérjébe, és a maradék mártással meglocsoljuk. Kapribogyóval, zöld fűszerrel díszítve tálaljuk.

2020. április 12., vasárnap

Tárkonyos tavaszi leves sonkával





Imádom a húsvéti sonkát! És azt is nagyon szeretem, hogy ilyenkor mindig van maradék, amiből még napokig lehet különféle finomságokat készíteni. Töltött tojásba is szoktam aprítani, sonkás tésztát is lehet csinálni vagy egyszerűen csak reggelire eszegetni belőle hidegen. Rántottához adva sem utolsó. A füstölt sonka főzőlevét is feltétlenül érdemes eltenni, mert jelentős íztöbbletet biztosít például egy ilyen levesnek vagy akár egy savanyú káposztás ételnek.  

1 ek. zsír
2 sárgarépa, hámozva, felkarikázva
2 fehérrépa, hámozva, felkarikázva
1 tk. sáfrányos szeklice
1 csokor friss, vágott petrezselyem
2 ág friss tárkony levelei
25 dkg csíkokra vágott füstölt sonka
1 ek. To-tu krém extra vagy 2 ek. sűrű kókusztejszín
pár csepp citromlé

A zsíron megpirítjuk a feldarabolt répákat, hozzáadjuk a sáfrányos szeklicét és felöntjük annyi sonka főzőlével, hogy ellepje. (Ha a lé nagyon sós, akkor vízzel hígítjuk.) A zöldségeket puhára főzzük, a leveshez hozzáadjuk a tárkonyt, a petrezselymet, a sonkát, és a citromlével simára kevert To-tu krém extrát vagy kókusztejszínt.

2020. március 31., kedd

Töltött fasírt



Isteni fasírtot csináltam a minap, lehet teljesen paleo vagy kompromisszumos verziót is készíteni, mindenképpen gluténmentes és nagyon finom! A köret ez a vegyes zöldség volt, egy biofarmról rendelt többféle fodroskel, pak choy és sárgarépa, csak egy kis kókuszzsíron, sóval megpárolva.

A fasírthoz:
60 dkg darált pulykacomb
2 tojás
2 szelet paleo vagy gm kenyér, áztatva, kinyomkodva
2 ek. gm zabpehely
10 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg reszelt cukkini
só, egy kis natúr ételízesítő (itt az Ataisz Vegantéria)
A töltelék:
4 db kemény tojás
a sütéshez kacsazsír

A húst összekeverjük a többi hozzávalóval és négy részre osztjuk. Mindegyikbe egy-egy kemény tojást nyomunk, kis cipó alakúra formázzuk és egy kacsazsírral kikent tűzálló tálba tesszük. Őszintén szólva nem tudok pontos időt mondani a sütésre, de kb 45 perc jó lesz 180 fokon. Amikor már piroskás a tetejük, akkor jó. Nagyon jól lehet szeletelni és hidegen is tökéletes. Mi két napig ettük többen is.