2020. május 14., csütörtök

Spárgás finomfőzelék


Imádom a finomfőzeléket. Azok a régi iskolatársaim, akik a menzán ebédeltek, mind utálják az ilyen és ehhez hasonló ételeket, mert a rosszul elkészített változatok egy életre megutáltatták velük. Én mindig hazajártam ebédelni, így az összes "alapkaját" a lehető legfinomabb, házilag, friss alapanyagból elkészítve ismertem meg. Több olyan barátom volt, aki úgy jött hozzánk vendégségbe, hogy ő utálja a spenótot. Aztán megkóstolta nálunk és azt mondta: "Ja, hát ezt szeretem!" Ilyesmi dolog ez a főzelék is. Szerintem csodás tavaszi finomság, én mostanában minden héten kábé kétszer főzöm.

Hozzávalók:
3 sárgarépa, hámozva, kockázva
1 nagy vagy 2 kis fej karalábé, hámozva, kockázva
1 cukkini, kockázva
1 csomag zöldspárga, tisztítva, darabolva
só, Ataisz vegantéria natúr ételízesítő
1 csapott ek. manióka liszt
kb. 1/2 pohár növényi tej
2 csomó friss petrezselyem, aprítva

A répát és a karalábét kevés sós vízben feltesszük főni. Mikor már félig puha, akkor hozzáadjuk a cukkinit és a spárgák feldarabolt szárát. (A fejeket csak a végén tesszük bele, mert azoknak kell a legrövidebb főzési idő.) Meghintjük 1 kiskanálnyi ételízesítővel (én nagyon szeretem ezt a márkát, de másfélét is lehet vagy csak sóval is jó). A lisztet simára keverjük a növényi tejben és egyenletesen elkeverjük a főzelékben. Egy-két percig hagyjuk sűrűsödni, belekeverjük a petrezselymet és kész is. Langyosan is isteni finom. Sült virslivel, fasírttal, tükör tojással, sült hússal, mindennel finom. Szerintem a lelke a sok petrezselyem, és szigorúan a legvégén, hogy megmaradjon a fűszer friss aromája.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése