2014. április 20., vasárnap

Húsvéti gyümölcskenyér és sonka



Az időjárás szeszélyessége miatt úgy döntöttünk, hogy inkább holnap sonkázunk és ma kirándulunk, mivel jelenleg hét ágra süt a nap, viszont holnapra ismét borús, esős idő várható. Szóval a szép mangalica sonkánk már ázik, este fogjuk megfőzni, és holnap délelőtt megenni. Nagyon jó illata van, remélem, finom is lesz.

Tegnap este megsütöttem az idei húsvéti süteményt, hogy ma reggel az várjon minket a reggeliző asztalnál. Betyár finom lett, máskor is el fog készülni, nem kell hozzá Húsvét :-)

Mindenkinek nagyon szép ünnepet, finom falatokat, meghitt együttlétet, jó pihenést kívánok!

Hozzávalók egy kb. 25x10 cm-es hosszúkás formához:
6 tojás
1 érett banán
egy csipet só
egy tk. sütőpor
5 dkg xilit
3 dkg eritrit (vagy csak az egyik)
3 ek. Paleolaj
10 dkg félig olajtalanított mandulaliszt (Paleocentrum)
10 dkg apróra vágott étcsokoládé
20 dkg apróra vágott kénezetlen aszalt barack

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a pépesített banánt, a sót, a sütőport, az édesítőt és az olajat. Az egészet simára keverjük. Tiszta habverővel felverjük a fehérjét kemény habnak. A hab felét a sárgájához adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, belekeverjük az étcsokoládét és a barackot, majd hozzáadjuk a maradék fehérjehabot. Vékonyan kiolajozott szilikon formába öntjük (ha csak fém formánk van, akkor sütőpapírral kibéleljük), és kb. 150 fokon 70 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e, ha nem, akkor alufóliával letakarva még tovább sütjük. Ha sütés közben túl gyorsan pirul a teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. A formából óvatosan kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése