2013. november 29., péntek

"Fehér kenyér"


 
A minap a klubban (többek között) a kenyér és sütemény szeretetről beszélgettünk, és kiderült, hogy vannak kezdő paleósok, akik nagyon szenvednek a hagyományos pékáruk hiányától, és attól, hogy nem találják azokat az ízeket a paleóban. Más, már gyakorlott életmódváltók esetleg csak egy hónapban egyszer sütnek valamit. Ők már túljutottak azon a szakaszon, amikor nap mint nap igényelték a kenyérféléket. Én már 4 éve paleózom, de most is szeretem a kenyeret. Nem eszem minden nap, de néha nagyon jól esik egy "szendvics", vagy egy szelet kenyér egy krémleves mellé. Ez a recept más, mint az én megszokott kenyereim, mert van benne amarántliszt, ami kompromisszumos alapanyag. Itt most az ízhatás volt az elsődleges szempont, hogy azoknak segítsek, akik épp az átállás időszakában vannak. Persze olyan paleósok is vannak, aki hosszabb, szigorúan low-carb időszak után visszatértek a kicsit magasabb szénhidrátbevitelhez, mert a közérzetük ezt diktálta nekik. Ebben a kenyérben kb. 105 gr felszívódó szénhidrát van, ami egy szeletre elosztva kb. 7,5 gr.

10 dkg szezámliszt  
10 dkg amarántliszt 
5 dkg kókuszliszt 
3 dkg low carb tápióka keményítő 
1 kk. só
½ kk. szódabikarbóna
2 dkg útifűmaghéj
2 dl víz
4 tojás
6 ek. Paleolaj

Az útifűmaghéjból és a vízből zselét készítünk (összekeverjük és állni hagyjuk pár percig). A liszteket és a keményítőt összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk az olajat, a tojást és a zselét. Vizes kézzel összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. A hőmérsékletet 180 fokra letekerjük és további 20-25 perc alatt készre sütjük. Hűtőrácson kihűtjük. A kenyér kisméretű, de súlyra kb. 70 dkg. Vékonyan szeletelve akár 14 szelet is kijön belőle.

 

 

 

 

20 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Ez egészen jól hangzik. :)
    Fel tudnál tölteni egy képet arról is, hogy hogyan néz ki a kenyér belseje? :)

    Köszönöm szépen!

    Szépséges napot! Jó adventezést!

    Betty

    VálaszTörlés
  2. Hát, ma megsütöttem a recept szerint, mit mondjak: elég borzalmas az íze. Természetesen erről nem Te tehetsz, de ha lehet , azt kívánom, hogy ilyen "emberi" étkek NE SZÜLESSENEK !
    És bocs., de ezeket nem is kellene közzétenni :(

    VálaszTörlés
  3. Nem beszélve arról, hogy 30 perc alatt tényleg megsül. (De minek ?) Nem is értem a további instrukciókat, hogy még 20-25 perc alatt készre sütjük ? Égéstermék lesz belőle ?

    "és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. A hőmérsékletet 180 fokra letekerjük és további 20-25 perc alatt készre sütjük. Hűtőrácson kihűtjük. A kenyér kisméretű, de súlyra kb. 70 dkg. "
    ???

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira !

    Szilveszteri tatárhoz ma én is próbálkoztam ezzel a "fehér kenyérrel".
    A sütési idő szerintem is véletlen elírás, kb. 35 perc alatt kész.
    Hááát az íze, tényleg olyan "paleo kenyeres"... gyenge, semmihez sem hasonlítható.
    Nincs ezzel semmi baj, csak az érdeklődőknek tudniuk kell: teljesen máshol kell keresnünk a kenyér- ízérzést.
    Köszönöm, Teréz

    VálaszTörlés
  5. A sütési idő nem elírás, hiszen ezt a kenyeret nehét túlsütni, a magas nedvességtartalma miatt. Azóta bagett formában is megsütöttem, úgy még jobb, mert több a héja, és úgy is lehet sütni kb. 40 percig. Mi vékony, félcentis szeletekre vágjuk, és pont azt szeretjük benne, hogy semleges az íze, így sokféle feltétet lehet rátenni. A paleo kenyerektől senki ne várjon hagyományos kenyérízt, mert a finomított búzalisztből készült, élesztős kenyérízt soha nem fogja visszakapni. Itt többnyire olajos magvakról, diófélékről beszéünk, aminek az állaga, íze is nagyban eltér a gabonákétól. A receptet pedig nem azért teszem közzé, hogy ezzel bárkit bosszantsak, hanem mert nekem és a férjemnek ízlik, és biztos lesz más is olyan, aki szeretni fogja. A minap vittem ezt a kenyeret egy vacsorapartira, ahol négyen megkóstolták a nem-paleo résztvevők közül is, (köztük egy 17 éves fiú), és mindenkinek ízlett. Szóval nálunk a családban eddig bevált.

    VálaszTörlés
  6. Üdv.Érdeklődni szeretnék,hogy láttam a napraforgómagot elfogadja a paleo,de mégsem láttam sehol napraforgó lisztből készült kenyeret vagy sütit.Szeretném megkérdezni Öntől,hogy lehet-e használni?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Berni, lehet használni napraforgóbél lisztet, csak hozzá kell adni egy pici aszkorbinsavat, hogy ne zöldüljön meg a tészta.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira, a kenyér tökéletes!:) Mindenféle magliszt-variációval, de mindig pontosan megtartva a sütési időt.
    Köszönöm. Köszönet azért a segítségért, amit a receptjei nyújtanak, köszönet ezért a "másfajta", egészséges konyháért.
    Hiszem, hogy nemcsak a lelkünket, hanem az ételeinket is jobbítani kell. Hiszem, hogy létezik egy olyan út, amelynek a végére érve nem kell szégyenkezni azért, amit a világban hagy az ember.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Silvia, köszönöm, jól esik, hogy értékeli a munkámat!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!

    Többször sütöttem ezt a kenyeret, bevált, ízlett. De az újabban vásárolt amaránt liszteknek, furcsa "dohos-föld" ízét, illatát érzek. Próbálkoztam több márkával is, de ugyanaz az íz és illat ( a pattogatott amarántot rendben találtam). Így bármilyen kis mennyiségben is használtam sütéshez, főzéshez kellemetlen mellékíz érezhető volt. Milyennek kellene lennie? Ön melyik márkát használja?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdv, Zsuzsa

    VálaszTörlés
  11. Kedves Zsuzsa,
    Nem gyakran használok amaránt lisztet, mostanában elég régen nem sütöttem vele. Ezt a kenyeret akkor én a Nature Cookta amaránt lisztjével készítettem.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira!

    "Eggyel több már nem számít" alapon vettem egy Nature Cookta lisztet is. Illatra és ízre is kellemesebbnek tűnik, mint a többi márka. Hétvégén kipróbálom újra a kenyeret:-)
    Köszönöm! Zsuzsa

    VálaszTörlés
  13. Kedves Elmira!

    A Nature Cookta liszttel végre sikerült mellékíz nélküli kenyeret sütni, ahogy régebben is (más liszteknél nem tapasztaltam ilyen jelentős eltérést a különböző márkák között). Köszönöm! Zsuzsa

    VálaszTörlés
  14. Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy bevált!

    VálaszTörlés
  15. Én a magliszutekből is többfélével próbálkoztam, de a Natur Cookta a legjobb, még ha drágább is.

    Ezt a kenyeret is ki fogom próbálni, bár van már sajár bevált receptem, amit még az 5 éves kislányom is élvezettel fal :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Elkérhetném annak a bevált kenyérnek a receptjét?Köszönöm szépen előre is!

      Törlés
  16. Én kezdő paleos vagyok de ez a kenyér tényleg fini,ehető és nagyon örülök hogy hamar megtaláltam a receptemet :) Gratulálok! Janka

    VálaszTörlés
  17. Kedves Janka, örülök, hogy ízlett neked, annak idején én is úgy gondoltam, hogy jó volt.

    VálaszTörlés
  18. Nekem ez az egyik legjobban kenyérre hasonlító paleo "kenyér", amit eddig próbáltam. Nagyon szeretem! Mindenféle magliszttel varriálva tökéletes. Bár én amaranttal még nem sütöttem, valószínű nem is fogom, mert nem az én ízvilágom. Általában lenmagliszttel helyettesítem! :) Sőt a férjem már hallomásból is rosszul van a paleo dolgoktól, de ez neki is nagyon ízlett, egy ültő helyében a felét is megeszi! :D
    Szerintem a sütési idővel sincsen semmi probléma...

    VálaszTörlés
  19. Kedves Ágnes! Örülök, hogy bevált, nekünk is ízlett!

    VálaszTörlés