2013. november 17., vasárnap

Gyors magos kenyér


 
Szerettem volna kipróbálni a Nature Cookta új termékét, az alacsony szénhidráttartalmú (low carb)tápióka keményítőt. Ennek a keményítőnek az eredeti forrása a manióka, vagy más néven cassava gyökér. A termék az úgynevezett rezisztens, R3-as keményítők csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy a nagy része változatlan formában áthalad a vékonybélen, nem szívódik fel, így nem emeli meg a vércukorszintet, hanem a vastagbélbe vándorol, ahol jó táptalajt biztosít a hasznos bélflóra számára, tehát prebiotikus hatású. 100 gramm termék 46 gr keményítőt tartalmaz, ebben a kenyérben ez összesen 9,2 gr. Lektineket, szaponinokat, fitátokat nem tartalmaz! Első lépésben két gyors dolgot készítettem vele, egy kenyeret és egy muffint. Mind a kettő jó lett, de persze tovább fogok kísérletezni, amíg 100%-os receptek nem lesznek belőle.
 
Hozzávalók 1 kenyérhez:
4 tojás
1 tk. foszfát és gluténmentes sütőpor
2 dkg low carb tápióka keményítő
5 dkg hámozott, őrölt mandula
3 dkg szezámliszt
2 ek. olaj
a tetejére vegyes magvak
 
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szárazanyagot, az olajat és a sót. Egy kizsírozott hosszúkás formába (21x8cm) öntjük, megszórjuk a tetejét a magvakkal, és 180 fokon tűpróbáig sütjük.


7 megjegyzés:

  1. Tisztelt Elmira! Már sokféle paleo kenyeret kipróbáltam...az igazi még nincs meg...:(
    ezt még nem próbáltam, de az egységek pontosak ekkora formához???. mert keveslem....

    VálaszTörlés
  2. Mint ahogy a képen is látszik, a kenyér elég lapos, a forma kb. félig volt tele. Az adagolás pontos.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!

    Örülök, hogy van olyan alapanyag, amivel kenyeret és egyéb pékárukat lehet készíteni. Jól néz ki a kenyér a képen. Nekem a tojás a kérdéses. Ha esetleg kipróbálná ugyanezen alapanyagokkal a tojás kivételével, és úgy készítené el, ami a hagyományoshoz hasonlít, nagyon érdekelne az eredmény. Valójában nem is értem, hogy mit keres benne a tojás, hacsak nem süteménynek, kalácsnak készült az étel. De akkor miért hívja kenyérnek? Remélem, kipróbálja tojás nélkül is. Üdv. B. Gabi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabi!
    Szinte minden paleós kenyérreceptben van tojás, mert különben sikér híján nincs, ami a tésztát összetartja. Ugyanezt tojás nélkül nem lehet elkészíteni, mert nem lesz tömege, csak egy száraz lap lesz belőle. Üdv, Elmira

    VálaszTörlés
  5. Ez finom. Köszi a receptet, el is mentem. :-)

    VálaszTörlés
  6. Ropogós héjú paleo "parasztkenyér"

    80 gramm szezámpehely vagy (őrölt mandula)
    45 gramm lenmagpehely
    20 gramm kókuszliszt
    20 gramm útifű maghéj
    1 mokkàs kanál szódabikarbóna vagy gluténmentes sütőpor
    1 mokkàs kanál eritrit vagy más édesítő
    1 mokkàs kanál aszkorbinsav (vagy ek. citromlé)
    1 mokkás kanál só
    a száraz anyagokat összekeverni

    3 db tojás (szezámpehelynél 2 db is elég)
    1 dl víz

    Először a száraz anyagokat összekeverni, majd a tojást és vizet hozzáadni, vizes kézzel kenyeret formázni belőle, bevagdosni, megszórni útifű maghéjjal.
    Előmelegített 190 fokos (légkeveréses) sütőbe tenni, alulra kis tepsibe vizet kell rakni, 30 percig sütni.
    Majd a vizet kivenni és ezzel a forró vízzel megkenni a kenyeret gyorsan, közben nem szabad kivenni a sütőből.
    180 fokra vissza kell venni a sütőt és még kb. 25 percig sütni.
    Mikor elkészült, sütőrácson kihűtjük. Ekkora mennyiségből 1 db lesz.


    VálaszTörlés