Általában nagyon szeretem a sütőtököt és a belőle
készült ételeket, de idén azon kaptam magam, hogy nem kívánom a sütőtök
krémlevest, mert valahogy túl édes. Régebben is készítettem olyan recepteket,
amelyekben a fűszerhasználat pikánssá, csípőssé változtatta a sütőtököt:
citrommal, gyömbérrel, csilivel. Ez a mostani egy fél szál maradék csípős
kolbászból kerekedett, és mivel sem botmixer, sem egyéb turmixgép nem volt a
láthatáron, minden apróra vágva került bele. Az általam használt fűszerkeveréket
Görögországból kaptam. Persze nem muszáj, hogy mindegyik szerepeljen a levesben,
ki lehet választani belőle egyet-kettőt.
3 ek. olíva olaj vagy egyéb zsiradék
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
4 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
60 dkg sütőtök (tisztított súly), apró kockákra vágva
15 dkg Csabai vagy egyéb kolbász, apró kockákra vágva (a héját húzzuk le)
1 púpozott tk. szárított zöld fűszer keverék
(bazsalikom, oregánó, kakukkfű, petrezselyem, menta)
3-4 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 tk. fűszerpaprika (ízlés szerint csípős vagy
édesnemes)
1,3 l víz
a tetejére egy csokor vágott petrezselyem vagy snidling
Minden alapanyagot a fentiek szerint készítsünk elő, mielőtt nekikezdünk
a főzésnek. Az olíva olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a
fokhagymát, a sütőtököt, a kolbászt, és a fűszereket. Kevergetve pirítsuk kb.
10 percig. Öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, takaréklángon 15 perc alatt
főzzük készre. A zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Megcsináltuk, nagyon finom lett! Igazán különleges. :)
VálaszTörlésSzenzációsan finom lett! Köszönöm ezt a receptet is! Egyszerűen mennyei! Ajánlom mindenkinek, aki szereti az isteni finom különlegességeket! Köszi ELMIRA! :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett nektek, nekünk is nagyon bevált :-)
VálaszTörlésNagyon ízlett !!!!!!!!
VálaszTörlésIgaz, én még egy "kevéske" füstölt tarját és babérlevelet is belecsempésztem. Az volt az érzésem, mintha fejtett-bablevest ennék.
Edit
Hűha! Jól hangzik!
VálaszTörlésSzóval... az enyém iszonyúan csípős lett! Nekem nagyon ízlett, de a családom nem rajongott érte! A kolbászról sajnos nem lehet eldönteni amíg a hentes húskampóján lóg, hogy közepesen vagy erősen csípős! Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem Csabait vettem, és a javasolt 15 dkg helyett 20 dkg-ot tettem bele (én kis mohó). Újra el fogom készíteni! Milyen étellel lehet párosítani?
VálaszTörlésBizony nem árt főzés előtt egy darabkát megkóstolni, mert némelyik kolbász méregerős, míg mások épp hogy csípősek. A párosítást úgy érti, hogy mit lehet utána tálalni második fogásnak? Valami könnyebb, nem túl intenzíven fűszeres rakott zöldséget vagy szárnyasból készült ételt, esetleg csak egy süteményt.
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlés