2012. szeptember 12., szerda

Magropogós


Még a szakácskönyvírás folyamatából maradtak mindenféle magvak, amiket összeöntöttem és azóta egy tálkában pihentek. Valamelyik nap ránéztem, és hirtelen sugallatra összekevertem ezt a sós, ropogós kekszet. Önmagában is finom rágcsálni, de azóta már salátára is rámorzsoltam, úgy is jól működött. Krémlevesbe levesbetétnek is ajánlom.

Tetszőleges arányban összesen 10 dkg:

szezámmag
hámozott, szeletelt mandula
tökmag
napraforgómag
arany lenmag
szárított hagyma
szárított csilipehely
1 csipet oregánó (vagy más zöldfűszer)
tengeri só
1 tojás

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A magvakat összekeverjük a szárított hagymával, a szárított csilivel, az oregánóval, a tengeri sóval és a tojással. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőfóliával és kanálnyi mennyiségeket teszünk rá. Kilapítjuk, kerekre formázzuk, de nem kell, hogy tejesen szabályos legyen. Kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ebből nálam 8 darab lett, de mérettől függ a szám.

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó!!!! Már többször megcsináltam és mindenkinek nagyon ízlett! Igaz, én nem tettem bele csilit és hagymát, de majd úgy is ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  2. Remek rusztikus, ropogós finomság lett belőle :-)!
    Nagyon jó ötlet volt a hasonló méretű magocskákat összeereszteni.

    Éppen hiányos volt az összetevők listája - így maradt az, ami olyan gyakran előfordul a hétköznapok forgatagában: meglévő alapanyag mustra és azután a pillanatnyi kreativitás.

    Szóval a mandula helyett durvára aprított pörkölt török mogyoró, a tökmag helyett pedig kendermagocskák (itt Londonban nagyon népszerű)kerültek. Még egy kicsi darált mandulát (lisztfinomságú) is beleszitáltam, csak éppen hogy egy kicsit. Fűszereknél: oregano, provance, tárkony, só kombináció lett a pillanatnyi döntés.

    Milyen az Élet :-) Most Londonban egy magyar Úrnál lakom, akit az egyetemi éveinkből ismerek. Amikor megérkeztem, kiderült, hogy épp táplálkozás- és életmódváltás folyamatában van. Nagyon örül a tippeknek, tapasztalatoknak tanácsoknak. Így ezúttal a coaching praxis kelléktárat kivételesen nem a munkában alkalmazom.

    No és persze, kíváncsian, derűsen és örömmel fogadja a finomságokat :-)

    Mindkettőnk nevében: finom lett. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!

    Egy kis tanácsot kérnék a "Ropogós"-hoz. A szárított hagyma és a szárított csili pehely pontosan mit takar? Kezdő házi asszony vagyok. Addig eljutottam, hogy biztos a sütőben kell a hagymát megsütni, na de hány fokon és meddig? A csili pelyhet pedig hol lehet venni mert én még erről nem hallottam.
    Köszönettel:Betty

    VálaszTörlés
  4. Kedves Betty, a szárított hagyma készen kapható, én a Medilineban szoktam venni, de nagyobb bioboltokban beszerezhető. A csili pehely helyett nyugodtan használhat csípős fűszerpaprikát. Üdvözlettel,
    Elmira

    VálaszTörlés