2012. szeptember 16., vasárnap

Töltött uborkacsónakok currys csirkefalatkákkal

 
Ez a kétféle falatka gyerekzsúrra is jól működik, vagy hideg büfé részeként, felnőtteknek. Vidám színei vannak, és ha változatosságra vágyunk, az uborkacsónakokat akár hétvégi reggelihez is elkészíthetjük. A zöldségkrémeket mindig is nagyon szerettem, szinte bármilyen zöldségből készíthető, esetleg némi zsiradék és fűszerek hozzáadásával. A csirkéhez készen kapható curry port is használhatunk, akkor nem kell egyenként mindegyik fűszert beszerezni, csak arra kell figyelni, hogy ne legyen nagyon erős.

1 kígyóuborka
25 dkg sárgarépa
25 dkg brokkoli rózsa (lehet mirelit is)
só, bors
friss petrezselyem
ghí vagy kacsazsír
2 szem retek, vagy egyéb zöldség a díszítéshez

A sárgarépát és a brokkolit külön-külön gőzben megpároljuk. A brokkolinál ügyeljünk arra, hogy élénk zöld színét ne veszítse el teljesen. A zöldségeket külön-külön pürésítjük, mindkettőt ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott, friss petrezselyemmel, és még melegen belekeverünk egy teáskanálnyi ghít. Az uborkát hosszában kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és kb. 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A "csónakokat" megtöltjük a krémmel, és a tetejére egy-egy szelet retket helyezünk.

A csirkéhez:
2 egész csirkemell filé
2 dl kókusztej
1/2 tk. kurkuma
1/2 tk. koriander
1/2 tk. római kömény
1/2 tk. őrölt gyömbér
só, bors

A csirkemellet csíkokra vágjuk. A fűszereket elkeverjük a kókusztejben, sózzuk, borsozzuk és a csirkére öntjük. Minimum 2 órát pácoljuk, majd a lével együtt 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.




1 megjegyzés: