2012. április 21., szombat

Szezámmagos kenyér

Sokáig ez a kenyér volt a kedvencem, csak azért nem osztottam meg a blogon, mert a tanfolyamok anyagában szerepelt, és ezt nem éreztem volna korrektnek a tanfolyamok résztvevőivel szemben. Elnézést kérek, hogy nincs hozzá kép, de többé-kevésbé ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik formakenyér. Jóízű, finom, rusztikus jellegű kenyér, és mivel jóval kevesebb tojás van benne, talán azoknak is ízlik, akik nem szeretik a kenyereinkben az intenzív tojás ízt.

12 dkg őrölt lenmag
10 dkg őrölt mandula
3 dkg szezámliszt (olajtalanított magliszt)
2 dkg kókuszliszt (olajtalanított)
1 gr sütőpor
1 kk. só
1 csipet őrölt kömény
1 csipet őrölt koriander
2 tojás
3 ek. Olajessimo + a kenéshez
2 dl víz
kb. 1 ek. szezámmag a tetejére

Az őrölt lenmagot összekeverjük az őrölt mandulával, az átszitált szezámliszttel és kókuszliszttel. Hozzáadjuk a sütőport és a sót, az őrölt köményt és koriandert. Egy másik tálban habverővel kikeverjük a tojásokat a vízzel és az olajjal. Beleöntjük a lisztkeverékbe és kanállal egyenletesen elkeverjük. A masszát enyhén kiolajozott, hosszúkás sütőformába kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük. A kész kenyeret a formából óvatosan kivesszük, és ha igazán ropogós héjat szeretnénk, akkor még kb. 15 percre visszatesszük sülni.






25 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Tegnap megpróbáltam megsütni életem első kenyerét, de sajna nem sikerült. A teteje szépen megsült, de egy óra sütés után is a közepe nyers maradt, az alja pedig már kezdett megégni. Mi lehetett a baj? A kókusznak és a szezámnak feltétlen olajtalanítottnak kell lennie?
    Köszönöm: Noémi

    VálaszTörlés
  2. Azt tudom elképzelni, hogy a sütője nem egyenletesen süt, és ezért ég meg az alja, míg a többi része még nyers. Ezt a kenyeret nagyon sokszor sütöttem, itthon és a tanfolyamokon is, tehát többszörösen kipróbált recept. Megpróbálhatja följebb tenni a sütőben és 170 fokon sütni. A közepe nem nyers, hanem a lenmagtól van egy kicsit nyálkás állaga, ezért is szoktam még sütni forma nélkül a végén.

    VálaszTörlés
  3. Én csak olajtalanított maglisztekkel (kókusz, szezám) próbáltam.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira, nagy rajongoja vagyok a receptjeinek. Az a kerdes merult fel bennem, hogy ezek az olajtalanitott maglisztek nem valnak gyorsan felszivodo szenhidratta az eljaras soran? Koszonom.

    VálaszTörlés
  5. Nem, ettől nem kell tartani. Az olajos magvak szénhidráttartalma amúgy is alacsony, olaj nélkül a rosttartalmuk válik hangsúlyozottabbá. A legmagasabb szénhidráttartalma a kesunak és a pisztáciának van, de ezekből nem készülnek lisztek.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira!

    Lenne egy kérdésem a magokkal kapcsolatban. Bioboltban szerettem volna venni magokat (lenmagot, szezámmagot...), de mindegyik csomagolására rá van írva, hogy glutént és földimogyorót is tartalmazhat. Lehet egyáltalán olyat kapni, amiben nincs nyomokban sem, vagy annyi még elmegy a paleoban?

    Köszönöm előre is!

    Üdv, Timce

    VálaszTörlés
  7. Kedves Timce, ami garantált, az a gluténmentes termékeket árusító boltok kínálata. Egyébként ezeket kötelező ráírni, de nem hiszem, hogy az olajos magvakkal probléma lenne. Paleo szempontjából nem érdemes rajta aggódni. A cöliákiások és a földimogyoró allergiások miatt írják rá, mert náluk komoly gondot okozhat egy morzsányi anyag is.
    Üdv,
    Elmira

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen a választ! Már alig várom, hogy vége legyen a vizsgaidőszakomnak és végre legyen időm jól bevásárolni, hogy rávethessem magam a paleo receptekre! :) Így már nem fogok aggódni csomagolások ilyen megjegyzésein. :) Szép napot!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmira!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a lenmag-és mandula liszt is lehet paleos készítmény - azaz olajtalanított magliszt, vagy azok csak "közönséges" magörlemények?

    üdv. József

    VálaszTörlés
  10. Kedves József, azok csak őrölt magok, nem olajtalanított maglisztek.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a választ!
    Én olajtalanítottból csináltam, s egy kicsit el is tértem a recepttől, nem lett olyan csodálatos. nDe sebaj, legközelebb pontosabb leszek!
    Üdv, József

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira!
    A következő felvetésem és kérdésem van:
    én a paleo óta (1 hónap) súlyos hasi és gyomorfájdalmakkal, hasmenéssel küzdök, tegnap viszont vki felvilágosított, h a magvakat nem véletlen a madarak eszik, az ő emésztőrendszerük alkalmas rá, míg a nálunk gátolja az emésztést, a magvak pedig őrlés után 10-12 órával teljesen elveszítik a vitaminkészletüket, kenyérkészítséhez pedig lisztfinomságúra kell őrölni (az ősasszonyok nem véletlen őröltek egész nap), ellenben bizonyos technikával szét kell nyomni, törni, morzsolni a magvakat, úgy megőrzik a vitamint; ezt olyantól hallottam, aki paleo jellegű édességeket készít, forgalmaz magvakból, mézzel, gyümölccsel

    szóval nem olyan egyszerű a dolog ezek szerint, h megőrlik a magvakat, és ráírják a zacskóra, h paleo, és árulják méregdrágán..

    mi lehet az igazság? ill. miért vagyok beteg, mikor soha nem voltak ilyen problémáim (az étel valóban emésztetlen távozik)

    VálaszTörlés
  13. Megkérném szépen, hogy másolja be ezt a levelet egy e-mail-be és küldje el a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu e-mail címre, mert a személyes egészséggel kapcsolatos levelekre nem nyilvánosan válaszolok. Köszönöm! Elmira

    VálaszTörlés
  14. én nem a személyes problémáimra vártam választ, mert ezt nem is tudja megadni, én itt általános és közérdekű kérdéseket tettem fel

    VálaszTörlés
  15. A paleo termékként árusított maglisztek nem egyszerűen őrölt magok, hanem olajtalanított, majd lisztfinomságúra őrölt termékek. Élettani hatásuk sokkal előnyösebb, mint az őrölt magvaké, ám nagyon sok embernek nincs semmilyen problémája ezek emésztésével sem. Egyébként pedig, hogy ki, milyen terméket árul, és azt hogy nevezi, az nem kontrollálható. A megbízható paleo szakértők által ajánlott termékgyártók termékei azonban garantáltan paleo kategóriába esnek.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Elmíra,

    Épp sütöm ezt a kenyeret, és bár olajtalanított maglisztekből csinálom, de ez a lisztmennyiség arányosítva a folyékony hozzávalókhoz iszonyú nagy mennyiség...a 2 tojástól és 2 dl víztől (de még 3 dt-től sem) egy sziklaszirádt tömbbé áll össze...:-( ez normális jelenség? vagy én csinálok valamit rosszul? olvastam más blogokon hogy az olajtalanított magok mellé kell zsíradék is (én kókuszzsírt használtam most olajessimo helyett mikróban felolvasztva, de gondolom ez nem lehet baj), és minimum a dupláját tettem bele, de így is egy tömb az egész, alig bírtam belesimítani a kenyérsütő formába:-(:-(:-(
    hozzáláttam a sütéshez de hogy ebből mi lesz....?

    VálaszTörlés
  17. Jézus, remélem nem konvertáltad egyszerűen az őrölt magvakat maglisztté, mert ha igen, akkor értem a tömb effektust... Ez a recept azokkal az összetevőkkel működik, amelyek fent szerepelnek. Százszor megsütöttem, soha nincs vele probléma. A maglisztek teljesen másképp viselkednek, rengeteg folyadékot szívnak fel pillanatok alatt.

    VálaszTörlés
  18. Az olajessimo mivel helyettesíthető?

    VálaszTörlés
  19. Lehet helyette Paleolaj, olíva, vagy olvasztott kókuszsír is.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Elmira!

    A múlt héten egy előadását meghallgattam, és úgy gondoltam, kipróbálom ezt a táplálkozási módot. De mivel a kenyér nálunk sarkalatos kérdés, reggelire-vacsorára ezt szoktuk meg, először azt akarom kipróbálni.
    Ma vettem hozzávalókat, de most olvasva a hozzászólásokat, lehet, hogy benéztem valamit.
    Bioboltban kerestem a liszteket, és ezeket találtam: tökmaglisztet (a neve alatt szerepel, hogy "préselt tökmag finom őrleménye")
    szezámmaglisztet (bár ennek a hátoldalán rajta van, hogy őrlés előtt hidegen kipréselték belőle az olajat)
    durva szemcsés kókuszlisztet (ezen rajta volt, hogy paleolit, de az nem, hogy préselték-e előtte)
    és mandulalisztet (ezen sincs rajta semmi, hogy olajtalanítva, préselve van-e)

    A márkákat nem akartam leírni, nehogy azt gondolják, reklámozok. :)

    Csak azt akartam kérdezni, hogy ezek jók-e, vagy kifejezetten olyat kellett volna venni, amin a nevében szerepel, hogy olajtalanított?
    Elnézést, nem vagyok ennyire nehéz eset, de időnként trükkösek a megnevezésekkel.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  21. Kedves Krisztina, ebben a receptben csak a szezám és a kókuszliszt az, ami olajtalanított, mindkettőt be lehet szerezni a Nature Cookta nevű cégtől jó minőségben. A mandula és a lenmag itt egyszerűen őrölt mag, ezt én házilag szoktam előállítani a kávédarálóval. A Mediline nevű nagykerben pl. az összes termék kapható, de a paleo webáruházakat is ajánlom, nagyon egyszerű a rendelés és házhoz hozzák.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Elmira!

    Végül kipróbáltam, abból, amit sikerült venni, és szerintem egész jó lett. Bár a "négymagos" receptjét használtam, kis csalással, mert csak háromféle maglisztet sikerült beszereznem, de így is jó lett. A tojásos íz picit szokatlan, de üsse kavics. A férjemnek is ízlett, úgyhogy fogok még sütni. :)
    Minden jót kívánok!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szuper. Fő a kreativitás! :-)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Elmira!

    Többször megsütöttem már ezt a kenyeret, nem olajtalanított maglisztből, hanem sima magőrleményekből. Teljesen elégedett vagyok, imádom így is! Kérdésem, hogy élettanilag ez okozhat-e problémát. Fogyni szeretnék a paleoval, akkor is fogyaszthatom ezt. Főként ilyen szempontból érdekelne, a különbség a maglisz és a magőrlemény között!

    Köszönöm: Nóri

    VálaszTörlés
  25. Kedves Nóri, a szárazanyag nagy része az eredeti receptben sem magliszt, hanem őrölt mag, mindössze 5 dkg magliszt van benne. Omega 6 szempontból jobbak a maglisztek (ötöde), fitátok szempontjából viszont rosszabbak. A testsúly kérdése elég komplex dolog, erről inkább privátban leveleznék, ha ír nekem a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu e-mail címre. Üdvözlettel, Elmira

    VálaszTörlés