2012. április 1., vasárnap

Áfonyás kókuszos szelet


Ez a recept lényegében úgy született, hogy imádom a pandan levelet, és nemrég Londonban egy thai élelmiszer boltban vettem egy csomaggal. Nagy becsben tartom, mert itthon nagyon nehezen beszerezhető alapanyag, bár a Culinarisban már láttam. Ezeknek a hosszú, fényes, zöld leveleknek különleges aromája van. Indonéziában fekete rizsből kókusztejben főzött édes pudinghoz használják, én ott találkoztam vele először.  Persze nyugodtan lehet helyettesíteni, mondjuk egy vanília rúddal. A kaffir lime egy rücskös héjú, általában kisméretű zöld citrom, aminek nagyon kevés leve, viszont annál több aroma anyaga van. Nyugodtan lehet sima zöld citrommal készíteni, de inkább a héja fog kelleni, nem a savanyúsága. A kóstoló nagy sikert aratott a paleo klubban, mert könnyű és üde sütemény. A beszélgetésben felmerült a kókusztej ára, ami a Tescoban pl. nagyon megemelkedett. 300 valamennyiről 780 Ft lett a kékpapíros konzerv kókusztej. Nem semmi kétszeresére emelni valaminek az árát egyik napról a másikra. Nincs erre valami törvény, hogy csak bizonyos fokú áremelés megengedett? Vagy ne legyek naív? Lényeg, hogy a Corában pontosan ugyanaz a kókusztej 410 Ft, és van egy saját márkájú, kis piros dobozosuk is.

Egy 35X39 cm-es tepsihez:
8 dl kókusztej
2-3 kockára vágott pandan levél
1 négybe vágott kaffir lime
8 tojás
1 tk. sütőpor
15 dkg xylit
10 dkg őrölt manula
10 dkg Nature Cookta kókuszliszt
10 dkg friss (fagyasztott) kékáfonya

A kókusztejet felmelegítjük, és beletesszük a pandan leveleket (vanília rudat), és a lime-ot. Kb. 1 órát hagyjuk állni, hogy a kókusztej átvegye az ízeket. (Persze lehet ez az idő hosszabb is.) Leszűrjük, a kókusztejhez hozzáadjuk a nyolc tojást, a sütőport és a xylitet. Habverővel alaposan kikeverjük. Beletesszük a mandulát és a kókuszlisztet, ezzel is kikeverjük. Kb. palacsinta tészta sűrűségű tésztát kapunk. Egy kibélelt tepsibe öntjük, megszórjuk az áfonyával, és 180 fokon (nem légkeverés) 50-55 percig sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, felkockázzuk és tálaljuk. A képen látható adag aszalt tőzeg áfonyával készült, de szerintem a friss kékáfonyás változat az igazi!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése