Egész pontosan négymaglisztes kenyér lenne a megfelelő elnevezés, merthogy itt erről van szó. Nagyon elégedett vagyok ezzel a recepttel, főleg azért, mert nincs benne őrölt mag. A paradicsomos lepénykenyerem tésztáját is sokan szeretik és rendszeresen használják, de van, akinek nem tetszik, hogy olyan lapos, inkább formakenyérre vágyna. Ez kimeríti a formakenyér kritériumát, és igen kellemes, finom. Tudom, hogy vannak olyan paleósok, akik egyáltalán nem sütnek kenyeret. Le a kalappal előttük, én azonban nem tartozom közéjük. Mint híres kenyérimádó, nekem szükségem van valamiféle kenyérpótlékra. Ez az élelmiszer annyira mély gyökeret vert a táplálkozásunkban, hogy sokan azon buknak el a paleózásban, hogy nem tudnak elég finom kenyeret sütni maguknak. Ezért is olyan fontos a jó kenyérreceptek kikísérletezése, mert ezen állhat vagy bukhat egy jó szándékú illető paleóra való áttérése.
Hozzávalók egy kb. 40 dkg-os kenyérhez:
6 tojás
2 ek. olaj
1 tk. só
2 csipet szódabikarbóna
2 csipet őrölt kömény (opcionális)
2 dkg napraforgómag liszt
2 dkg szezámmag liszt
2 dkg tökmagliszt
2 dkg mandulaliszt
egy marék pirított szezám és tökmag (opcionális)
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az olajjal, a sóval, a szódabikarbónával, és a köménnyel. A négyféle maglisztet alaposan összekeverjük. A fehérjét felverjük kemény habnak. Adagonként elkezdjük kikeverni a sárgáját, egy-egy kanál fehérjehabbal és maglisztkeverékkel. Egyszerre soha ne zúdítsunk bele túl sok maglisztet, mert akkor összeesik a habszerű tészta. A végén óvatosan keverjük bele a pirított magvakat is. A keveréket tegyük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába és 180 fokon süssük kb. 40-45 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt és további 15 percig süssük "meztelenül". Így jó ropogós héja lesz. Jól szeletelhető.
Kedves Elmira,
VálaszTörlésKét kérdés merült fel bennem a receptet olvasva:
Kevesebb tojással ugyanez a liszt mennyiség milyen lehet, esetleg a sárgájáknak a felét ha elhagynám? (A párom azért szokott panaszkodni, hogy túl "tojás-, rántottaízűek" a paleo tészták.)
Azt írod hogy nincs a receptben őrölt mag, ez mit jelent? Miben különbözik a mandulaliszt az általam otthon őrölt mandulával?
Üdvözlettel, Kati
Eddig úgy tudtam, hogy a napraforgót inkább kerülni kell, ebben a receptben pedig az szerepel. Mi az igazság? A "tiltás" csak az olajra vonatkozik, a magra nem? Mostanában próbálok átállni a paleo étrendre és már emiatt is fontos lenne tudni. Köszi és üdv: Svenskati
VálaszTörléshogy lesz ez 40 dekás kenyér ? én is otthon sütöm a kenyeret, de egy 90 dekás hagyományos kenyérhez 55-60 deka liszt szükséges.
VálaszTörlésKedves Kati, erre sajnos nem tudok válaszolni, mert én így készítettem el, tehát csak erről a receptről tudom állítani, hogy működik. Ismerek valakit, akinek ugyanez szokott lenni a problémája, és a felesége kikísérletezett egy nemm olyan tojásízű receptet, elkérem, és elküldöm neked. Adj e-mail címet kérlek.
VálaszTörlésKedves Elmira, köszönöm!
Törléskatalin.csodas@gmail.com
Az második kérdésemre nem válaszoltál :)
Köszi, Kati
Ha lehetne, én is kérném a "nem tojás ízű kenyér" receptjét. Nagy segítség lenne.
Törlésmmiklosik@vnet.hu
Miklósik Márta
Kedves Svenskati, a napraforgómag liszt olajtalanított, így már nincs benne a sok omega 6.
VálaszTörlésAmit itthon készítettem pontosan a recepteben leírtak szerint, az 38 dkg lett.
VálaszTörlésBocsánat. A mandulaliszt olajtalanított mandula őrleménye, lényegesen alacsonyabb omega 6 tartalommal.
VálaszTörlésElkészitettem, remek lett.Már több kenyér receptem van és már többet is kipróbáltam de ez az egyik legjobb! Fűszerezés variálható, jó bele a fokhagyma és a római kömény. Lassan egy éve paleózok, sokat kisérletezem ...és már nem is kell olyan gyakran paleó kenyeret sütnöm...leszokóban vagyunk. Üdv.
VálaszTörlésÖrülök, hogy jónak találod, nekem is ízlett. Egészen kenyérszerű volt...
VálaszTörlésAz én mennyiségem 5 púpos ek. kanál olajtalanított liszt és 4 ek. őrlemény meg 5 tojásos kenyér elég 7-8 napig kb. Elnyolcadolom és berakom a fagyasztóba. Mindig kiveszek egyet ha elfogy.
VálaszTörlésNagyon fincsi!
VálaszTörlésCsak azt szeretném megírni, hogy sosem teszek olajat a kenyér alapba, csak a szilikonozott sütőpapírt kenem be kókusz zsírral, nem ragad és nem száraz se a kenyér, se a süti.
Viszont a tojásfehérjébe egy kis sót teszek a felverés előtt, így kemény lesz, a tojás sárgájába pedig 5 csepp citromot, így nem esik össze.
Ezek csak kis fortélyok:)
Elmira, nekem is elküldenéd a kevésbé tojásízű kenyér receptjét? A férjemnek is ez a problémája.
VálaszTörlésKöszönöm!
szabobernadett@freemail.hu
Bernadett, végül is feltettem a blogra, Szezámmagos kenyér a neve.
VálaszTörlésó végre nem kókuszos, lenmagos... már herótom van, ha csak rájuk gondolok.
VálaszTörlésNah meg a lenmag cifra hatásai, egyáltalán nem munkahely-barátságosak.
Köszönet a receptért! :)
Most nekem is sok volt a lenmagból, ezért az újabb kenyerekbe nem teszek. A kókuszliszt csak kis százalékban jó, hogy ne legyen kókuszíze a kenyérnek.
VálaszTörlésés honnan a lehet ezeket a liszteket megvenni?
VálaszTörlésHa beírja a google keresőbe bármelyiknek a nevét, akkor kiad egy csomó lelőhelyet. Mind a két nagykerben (Mediline, Herbaház) kaphatóak, ezen kívül a termékek gyártóinál, paleo webshopokban, paleo szaküzletekben (Lőrinci piac, II. ker. Margit krt. 60., Fény utcai piac), stb... Lehet válogatni, hogy melyik a legegyszerűbb.
VálaszTörlésElmíra! Ha egyik fajta lisztem nincs itthon, akkor a többiből ha többet rakok bele is jó lesz szerinted? Köszönöm
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésVan egy nagyon príma kenyérreceptem, hónapok óta csinálom. Tudom, hogy a zabpehely nem a legkívánatosabb a paleoban, de ez annyira telít, hogy minimális mennyiség elég belőle!
Hozzávalók: fél kg zabpehely (csak a Lidl-ben vásárolt a jó, a többi túl "kemény"), 4 egész tojás, 2 sárgarépa finomra reszelve, kevés só, késhegynyi szódabikarbóna, víz
A hozzávalókat egy tálban kikeverem és őzgerincben sütőpapírral 180 fokon megsütöm. A kész kenyér 1 kg körüli. Hűtőben több napig eláll. Teljesen kenyérszerű, tök egyszerű és ami lényeg, hogy OLCSÓ!!!!
Jó lesz, persze, csak legyen ugyanannyi az össz szárazanyag.
VálaszTörlésLehet, hogy ez a kenyér olcsó, és biztos finom is, mert a zab jóízű gabona, de nem paleo.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésMi a helyzet az amarant liszttel? Az paleo-e, használható-e kenyérsütéshez? Nekem is ez a ggondom kezdő paleosként, hogy az isteni finom krémeket mivel egyem...
Az amaránt sem paleo, de hacsak nem valami komoly betegségről van szó, az átmeneti időszakban lehet használni lisztkeverékek részeként.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésSzeretném én is elkérni a kevésbé tojásízű kenyér receptjét.
szilviacsaba@t-online.hu
Előre is köszönöm.
szilvia
Kedves Szilvia, megtalálod a blogon Szezámmagos kenyér néven.
VálaszTörlésKöszönöm
TörlésZöldség félékről szeretnék kérdezni. ill. melyek azok a zöltségek, amiben sok szénhidrát van, amelyek az agy müködéséhez szükséges. köszönöm a választ. kovátsné julika
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy gluténmentes diétában felhasználhatom-e a paleo liszteket, azaz garantáltan gluténmentesek-e?
Másik kérdésem, hogy a sok tojás miatt nem lesz-e valaki tojás érzékeny?
Lányom először cukorbeteg lett 9 évesen. Ekkor elkezdett több szénhidrátot (kenyérfélét, gabonát) fogyasztani az inzulinhoz. Ebből következően gluténérzékeny lett. A gluténmentes liszteket tejjel, sajttal túróval próbáltam jobb ízűvé varázsolni, ebből következően tejcukor- és tejfehérje érzékeny lett. Ezért kérdezem, hogy ha most paleos kenyeret/süteményt sütök rendszeresen, akkor előbb-utóbb tojásérzékeny lehet?
köszönettel
Jutka
Kedves Jutka, igen, garantáltan gluténmentesek. Lehet, hogy lányánál már rejtetten jelen volt a gluténérzékenység előbb is, és a nagyobb terhelés kihozta. Sajnos bármikor kialakulhat érzékenység bármire, az Önök esetében vigyázni kell, hogy túl sok tojást ne fogyasszon a kislány. Reszelt zöldségekkel, lenmagnyákkal is lehet lepénykenyeret sütni, inkább váltogassa a tojásos és a nem tojásos recepteket.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a válaszát. Tudna nekem olyan kenyér receptet küldeni, amit ajánl: "reszelt zöldségekkel, lenmagnyákkal" készített lepénykenyér?
Közben megvettem az egyik szakácskönyvét. Nagyon jók a receptek, nagyon tetszik! A könyvben szereplő Cocomas kókusztejszín szintén gluténmentes? Használhatom ezt a típusú tejszínt és tejet?
Előre is köszönöm a segítségét
Jutka
Igen, a Cocomas gluténmentes. Küldjön legyen szíves egy e-mail címet.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a választ.
Jutka
e-mail címem: csurkejudit@inbox.com
Kedves Elmira!
VálaszTörlésNem érkezett meg az e-mail, pedig nagyon várom a csurkejudit@inbox.com e-mail címre.
köszönettel
Jutka
Bocsánat. Küldtem!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésA testvéremnek két kisgyereke van, mindkettőnek 1-es típusú diabetese van, elkezdték a paleolit kúrát és a segítségét szeretnék kérni, hogy hogyan lehetne tovább. Mit hogy kéne csinálni.
Nagyon megköszönnénk, ha tudna segíteni!
e-mail cím: safranet@szarvasnet.hu
Köszönettel: Csilla
Kedves Csilla! Jó szívvel ajánlom Stifter-Kajáry Cecília paleo szemléletű dietetikust, aki jártas a témában és akár konkrét menütervezésben is segítséget tud nyújtani. Elérhetősége megtalálható az interneten.
VálaszTörlés