2012. április 8., vasárnap

Sonka és tojás


Ezeket a sonkákat a piacon vettem egy kedves nénitől. Nagyon meg voltam velük elégedve, mert igazinak látszottak. Nem szeretem a gyorspácolású dolgokat, ezért inkább megyek saját készítésű dolgokat áruló kistermelőkhöz. Pár órára beáztattam, a vizet leöntöttem és új vízben kezdtem főzni. Több órán keresztül főtt, közben sokszor öntöttem fel tiszta vízzel, a végén mégis majdnem ehetetlenül sós volt. És rágós is, túl sovány, szálas hús. Szóval ez a sonka nem az a sonka volt, amire vágytam. Viszont a töltött tojás nagyon finom lett. A főtt sárgákhoz hozzákevertem 1 érett avokádót, 20 dkg olíva olajon párolt leszárazott spenótot meg egy csokor petrezselymet, sót, borsot. A friss, ropogós zöldségek üdesége némileg ellensúlyozta a sonka sósságát, de csak jelzésszerű mennyiséget ettünk belőle. Azóta folyamatosan iszom. Remélem, nálatok sikeresebb volt a sonka hadművelet!

7 megjegyzés:

  1. Szintén így jártam idén a sonkával, amit a szüleim hoztak vidékről. A múlt évben piacon, hentestől vett sonkát főztem, de az sokkal jobban sikerült. Ez a házi olyan kemény, mint a cipőtalp.-sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Az én sonkám mennyei lett. Puha, nem túl sós, de mégis ízletes. Bogád-Húséktól vásároltam, így persze nem teljesen házi, de nem vettem észre különbséget a tavalyi nagyon házi sonkám és a mostani között sem állagra, sem formára, de talán ez nem volt annyira sós és füstös.

    Írok majd róla a blogomban...:)

    Szép napot mindenkinek, kellemes locsolkodást és piros tojás osztogatást. :)

    Betty

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük! Én biztos távolban vagyok a locsolóktól... Jövőre az idei tapasztalatok beépítésével lesz a sonkavásárlás!

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Én tavaly jártam hasonlóképpen a sonkával, ahogy idén Elmira. Azóta kiderítettem: ha a kelleténél több ideig hagyják a sós pácban a sonkát, akkor a sok só kiszívja a nedvességet, utána már a főzővíz sem javít ezen. Rágós, kemény, szálas lesz a hús, akármeddig főzzük. Nem mindenki ért a házi sonka készítéséhez. Kell egy míves házi hentes (minőségi nyersanyaggal) a paleóhoz :)
    Köszönöm a sok kiváló receptet, Elmira! :)
    Nóri

    VálaszTörlés
  5. Köszi Nóri! Teljesen biztos vagyok benne, hogy itt ez történt. Sajnálom, mert valakinek még ajándékba is vettem egyet. Jövőre alapos szemrevételezés alá veszem a választott sonkát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit fog az a szemrevételezés jelenteni?
      A pácolás idejét nehéz tapintásra kideríteni.
      Esetleg ha nagyon ki van száradva, kemény.

      Törlés
  6. Én idén egy füstölt csülökből "csináltam" sonkát, (fönn van a blogomon), tavaly pedig Cecén vettem, háznál, mangalica sonkát. Az nagyon finom volt...
    Valamikor azt tanultam, hogy a sonkát minél tovább főzik, annál szárazabb és keményebb, hiszen nyersen is finom, ehető, ha vékonyan szeled... Próbáljátok meg máskor rövidebb ideig főzni. (Esetleg kuktában, nyomás alatt)

    VálaszTörlés