2021. október 14., csütörtök
Fűszeres sült csirke zellerhasábbal
2021. szeptember 28., kedd
Szarvasragu sütőtökben
Ahogy hűvösödnek a napok, egyből elkezdem kívánni az őszi zöldségeket és a tartalmasabb húsételeket. Az utóbbi években a szarvas az egyik kedvencem lett. A Lidl áruházban vettem, 600 grammos kiszerelésben, amiből kb. 3 adag lesz. Fenntartható vadgazdaságból származik a hús, ami külön plusz. Most ráadásul egy nagyon gazdag alaplében főztem meg, amit innen szoktam rendelni: energiakonyha.hu. Terápiás kollagén leves néven található. 36 órán át főtt csirke, marha és borjú csontokból, gyönyörű tiszta, teljesen lezsírozott, kocsonyás lé. Nálam nagyon bevált. Jól jön, amikor nem főzök otthon alaplevet, hogy a férjemnek ne kelljen szagolnia a csontokat, (amit eléggé utál). Alaplével még fantasztikusabb íze lett a kész ragunak. A hosszú főzési idő miatt ezt az ételt inkább hétvégére ajánlom, de nagyon!
Hozzávalók a raguhoz:
1 fej vöröshagyma, aprítva
1 tk. zsír
5 dkg húsos füstölt szalonna, kockázva
600 g darabolt szarvashús (nyak, lapocka és szegyfej volt vegyesen)
só, bors
2,5 dl alaplé
3 babérlevél
2 kis ág rozmaring
6 db boróka bogyó
A tálaláshoz:
sült sütőtök és párolt kelbimbó
A zsírt felhevítjük, rádobjuk a hagymát és a szalonnát, pár percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst és ezt is átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, aláöntünk egy kis alaplevet, beletesszük a fűszereket és fedő alatt, kislángon főzni kezdjük. Ha túlzottan elfő a lé, akkor lehet még hozzáönteni egy keveset. A főzési idő teljes mértékben a hús minőségétől függ, főztem már szarvasragut 70 perc alatt, de akár két és fél órát is tarthat, mire a kockák teljesen megpuhulnak. Mindenképpen fontos türelmesen kivárni, amíg a hús omlós lesz. Eközben meg lehet sütni a tököt (itt hokkaido feleket használtam) és a főzési idő vége felé megpárolni a kelbimbót.
2021. szeptember 14., kedd
Marhaburger serpenyős zöldségekkel
Ahogy hűvösebbek az esték, rögtön kívánom az ősziesebb zöldségeket. Jelenleg a hokkaido tök a legnagyobb kedvencem, egyszerűen nem tudok betelni vele. Heti háromszor-négyszer használom valamilyen ételhez.
A húspogácsához:
50 dkg darált marhahús
1 ek. zsír + a sütéshez
1 kis fej vöröshagyma, aprítva
1 gerezd fokhagyma, aprítva
1 ág friss rozmaring levelei, aprítva
A zöldségekhez:
1/4 hokkaido tök
2 sárgarépa
1 hagyma
2 szál angol zeller
1 brokkoliszár
pár kelkáposzta levél, csíkozva
A hagymát és a fokhagymát a zsíron megfuttatjuk. A húst összegyúrjuk vele, hozzáadjuk a rozmaringot, sót és borsot. Pogácsákat formázunk és serpenyőben kisütjük. A zöldségeket kis hasábokra vágjuk és kókuszzsíron megpároljuk. Csak sóval ízesítettem, így tökéletes körete volt a burgereknek.
2021. július 29., csütörtök
Maracuja mousse
A maracuja, vagy más néven passiógyümölcs vagy szenvedély gyümölcse egy nagyon érdekes alapanyag. A gyümölcs héja barnás sötétlila és akkor érett, amikor a vastag héj már megráncosodik. Ekkor keresztben félbe kell vágni és a benne lévő nyálkás magvakat kikaparni. Az illata és az íze is egészen különleges, egzotikus, parfümös, ugyanakkor üde. Ehhez a desszerthez a magvakat is felhasználtuk, de át is lehet passzírozni egy sűrű szitán és csak a levet felhasználni. Mi nem bántuk, hogy rá-ráharapunk egy-egy ropogós fekete magocskára, mert így még érdekesebb lett a desszertünk textúrája. A képen látható ehető aranyport természetesen el lehet hagyni róla, mi a 17 éves unokahúgommal egy díszvacsorára készítettük. Nagy örömmel látom, hogy a családban öröklődik a kreatív főzés szeretete.
Hozzávalók 6 adaghoz:
7 db érett maracuja
500 ml kókusztejszín
2 ek. puha kókuszsír
1 rúd vanília kikapart magjai
4 ek. eritrit
1 ek. méz
a tetejére pár szem málna
A gyümölcsök kikapart magjait és levét simára keverjük a kókusztejszínnel, a kókuszzsírral, a vaníliával, az eritrittel és a mézzel. (Az édesítés elég egyéni, lehet glicinnel is édesíteni, ha valaki szeretne). Elosztjuk 6 kerámia edény között és letakarva a hűtőszekrényben hagyjuk dermedni. Előző nap is el lehet készíteni. Tálalás előtt a tetejére tesszük a málnát.
2021. július 12., hétfő
Cukkini csíkok pesztóval, sült hagymával
Rég ízlett ennyire valami. Ma a piacon nézelődve született meg a fantáziámban ez az étel és még finomabb lett, mint amilyennek elképzeltem. Hidegen és melegen egyaránt lehet fogyasztani. Én ilyen melegben inkább langyosan szeretem az ilyesmi fogásokat. A paprikát hozzá nagy darabokban a sütőben sütöttem meg, utána lehámoztam és felcsíkoztam. Pestót házilag is lehet készíteni, pár perc az egész, de sok friss bazsalikom kell hozzá. Én most üveges pestót használtam, de azt meg kell adni, hogy van egy-két furcsa dolog felsorolva az összetevői között. Így ha valaki 100%-ban kontrollálni akarja a hozzávalókat, akkor friss bazsalikom, olíva olaj, só, bors, fokhagyma, kesu, mandula vagy dió (a fenyőmag elképesztően drága lett) és tetszés szerint hosszan érlelt olasz sajt kerüljön bele. Az olasz ételek ízeit úgy is meg lehet idézni, hogy nem kell hozzá semmilyen "mentes" tészta.
Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes cukkini, héjával együtt hosszában csíkokra vágva
1 ek. kókuszzsír
só, bors
2 kaliforniai paprika, sütve, hámozva, csíkozva
2 fej lilahagyma, karikázva
szűz olíva olaj
2 ek. pesto szósz
A cukkini csíkokat egy kevés kókuszzsíron, sóval meghintve félig megpároljuk, úgy, hogy félig még roppanósak maradjanak. Néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük. Szitába téve hagyjuk lecsepegni a keletkező levét. A lilahagymát olíva olajon megpirítjuk. A cukkini csíkokat óvatosan összekeverjük a pestóval és a sült paprikával és lilahagymával tálaljuk. A tetejére pár friss bazsalikom levél is kerülhet, úgy még szebb az eredmény. Ha valakinél nem problémás a sajt, még lehet reszelni rá pecorinót vagy parmezánt, de pár kocka Violife vegán fetasajt (Greek White a neve) is mehet a tetejére.
2021. június 30., szerda
Pálcikás jégkrém friss gyümölccsel
Igazi kánikulai finomság, aminek az elkészítése csak pár percet vesz igénybe. Utána már csak be kell tenni a mélyhűtőbe és hagyni megfagyni. Gyerekeknek, felnőtteknek is nagyon jó nyári nyalánkság opció. A gyümölcsöket a saját ízlésetek szerint válogathatjátok hozzá. A "tej" vagy "tejszín" lehet mandula, kókusz, kesu, ami tetszik. Növényi joghurt is lehet az alap, ami szerencsére már készen is kapható. Az All in termékek például nagyon finomak.
Hozzávalók 8 darabhoz:
kb. 300 g kókuszjoghurt vagy növényi tej/tejszín, vagy krémsajt
20 dkg hámozott őszibarack húsa, kockázva (a képen ananász van, azzal is finom, de most kezdődik a barack szezon)
1 ek. glicin + 1 ek. méz (ha kevésbé édesen szeretitek, akkor a méz el is hagyható)
1 ek. puha kókuszzsír
A fenti összetevőket simára turmixoljuk. Hozzáadunk pár szem valamilyen aprított bogyós gyümölcsöt, betöltjük a jégrém formákba és másfél órát fagyasztjuk. Beledugdossuk a pálcákat, és hagyjuk teljesen kidermedni őket. (Ribizlivel, áfonyával, vagy akár cseresznyével is nagyon finom.)
2021. június 14., hétfő
Nyári pizza
Megjelent az Immunerősítő ételek 2. című szakácskönyvem. A tőlem megszokott módon rengeteg változatos zöldség recept van benne, meg persze minden egyéb is, de a zöldségek kreatív felhasználása mindig a kedvenc kategóriám volt a főzésnél. Ezt a tészta nélküli pizzát gyerekeknek is lehet kínálni, az édesburgonyás alap nagyon jól harmonizál ezekkel a feltétekkel.
4 személyre:
1 kg édesburgonya, párolva
só, bors
1 mk. oregánó
2 tojás
12 dkg manióka liszt (Yungas Pro márka szuper minőség!)
10 ek. pizza szósz (házilag is lehet készíteni, de üveges is jó)
2 kisebb paradicsom, karikázva
1 kis cukkini, vékonyan karikázva
1 lilahagyma, vékonyan karikázva
pár szem olajbogyó
friss bazsalikom levelek
olíva olaj
A párolt édesburgonyát összetörjük, hozzáadjuk a sót, borsot, oregánót, a tojásokat és a
lisztet. Két lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, kiolajozzuk és a masszát kettéosztva két 25
cm átmérőjű kerek lapot formázunk belőle. 210 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük
őket. Közben előkészítjük a feltéteket. A lepényeket megkenjük a pizza szósszal, a tetejükre
terítjük a hagyma, cukkini és paradicsom szeleteket, és a darabolt olajbogyót. Megsózzuk,
pici olíva olajjal meglocsoljuk és kb. 12 percre visszatesszük a sütőbe. Friss bazsalikommal megszórva
tálaljuk.