2021. szeptember 28., kedd

Szarvasragu sütőtökben

Ahogy hűvösödnek a napok, egyből elkezdem kívánni az őszi zöldségeket és a tartalmasabb húsételeket. Az utóbbi években a szarvas az egyik kedvencem lett. A Lidl áruházban vettem, 600 grammos kiszerelésben, amiből kb. 3 adag lesz. Fenntartható vadgazdaságból származik a hús, ami külön plusz. Most ráadásul egy nagyon gazdag alaplében főztem meg, amit innen szoktam rendelni: energiakonyha.hu. Terápiás kollagén leves néven található. 36 órán át főtt csirke, marha és borjú csontokból, gyönyörű tiszta, teljesen lezsírozott, kocsonyás lé. Nálam nagyon bevált. Jól jön, amikor nem főzök otthon alaplevet, hogy a férjemnek ne kelljen szagolnia a csontokat, (amit eléggé utál). Alaplével még fantasztikusabb íze lett a kész ragunak. A hosszú főzési idő miatt ezt az ételt inkább hétvégére ajánlom, de nagyon!

Hozzávalók a raguhoz:

1 fej vöröshagyma, aprítva

1 tk. zsír

5 dkg húsos füstölt szalonna, kockázva

600 g darabolt szarvashús (nyak, lapocka és szegyfej volt vegyesen)

só, bors

2,5 dl alaplé

3 babérlevél

2 kis ág rozmaring

6 db boróka bogyó

A tálaláshoz:

sült sütőtök és párolt kelbimbó

A zsírt felhevítjük, rádobjuk a hagymát és a szalonnát, pár percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst és ezt is átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, aláöntünk egy kis alaplevet, beletesszük a fűszereket és fedő alatt, kislángon főzni kezdjük. Ha túlzottan elfő a lé, akkor lehet még hozzáönteni egy keveset. A főzési idő teljes mértékben a hús minőségétől függ, főztem már szarvasragut 70 perc alatt, de akár két és fél órát is tarthat, mire a kockák teljesen megpuhulnak. Mindenképpen fontos türelmesen kivárni, amíg a hús omlós lesz. Eközben meg lehet sütni a tököt (itt hokkaido feleket használtam) és a főzési idő vége felé megpárolni a kelbimbót.

 


 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése