Nekem a karácsonyhoz szervesen hozzátartozik a sütés, az édes fűszerek illata. Az elmúlt másfél évben minimálisan kevés süteményt sütöttem, de most decemberben biztosan kerül egy-két ilyen jellegű finomság az asztalra. Ha nem mindennapos az édességevés, akkor tényleg ünnepi érzést ad, ha egy csésze tea mellé meg tudok enni egy ilyen kekszet. Pár perc összeállítani, ennél nem is lehetne gyorsabb és egyszerűbb. Ha a datolya jó minőségű és eleve puha, akkor nem is kell előtte beáztatni.
Hozzávalók 10 darabhoz:
8 dkg mag nélküli datolya, áztatva
1 érett banán
1 tojás
2-3 ek. olaj
5 dkg földimandula liszt
7 dkg manióka liszt
1 tk. útifű maghéj
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 mk. Fűszerész mézeskalács fűszerkeverék
1 mk. Fűszerész almáspite fűszerkeverék
Minden összetevőt konyhai robotgépbe teszünk és turmixolunk.
Ha maradnak benne datolya darabkák, az nem baj, sőt. Egy sütőpapírral kibélelt lapos
tepsire 10 halmocskát kanalazunk a masszából és vizes kézzel kicsit
megformázzuk őket. 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.
Kihűtjük, tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése