2018. december 18., kedd

Karácsonyi menü






Nálunk a karácsonyi menü soha nem egyforma. Mindig azt esszük, amire abban az évben éppen gusztusunk van, amire inspirálódunk. Ez a karácsony kétség nélkül a színes zöldségek, gyümölcsök ünneplése lesz. Csodálatos kanadai tököt kaptam, abból lesz egy jó fűszeres krémleves. Én szeretem, ha egy krémlevesben van valami ropogós betét, és ez a cassava chips tökéletes választás hozzá. Ő az: https://www.paleocentrum.hu/spd/832697001110/Cassava-chips-tengeri-sos-57g-SAMAI.

Egyébként sokféle ízben kaphatóak ezek a szuper kis chipsek, érdemes kipróbálni, nasinak is nagyon jó. A kacsamellet sok zöld fűszerrel és lila hagymával fogjuk megsütni. A kétféle zöldség köret közül az egyik egy sima lila hagyma-gomba-kelbimbó-fehérrépa kombó, a másik egy Ottolenghi recept picit egyszerűsített változata. Az alsó képen pedig egy meglehetősen szexi karácsonyi összetevőt láthattok: céklacsírát! Tökéletes dekoráció lesz. A receptek 4 személyesek, de ahányan vagytok, annyira lehet felfelé (vagy lefelé) szorozni.

A sütőtök leveshez:
1 ek. kókuszzsír
1 vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
1/2 nagy kanadai sütőtök, hámozva, kockázva
zöldség vagy csirke alaplé
só, bors
curry
kurkuma
gyömbér

A kókuszzsíron megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a sütőtököt és egy-két percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fűszerezzük. Puhára főzzük, turmixoljuk és a chipssel vagy más ropogós dologgal (pl. pirított magvakkal) tálaljuk.

A kelbimbós körethez:
1 ek. kókuszzsír
1 lila hagyma, vastag karikákra vágva
40 dkg kelbimbó, tisztítva, felezve/negyedelve
8 fej barna csiperke gomba, félbe vágva és vastagon szeletelve
2 nagyobb fehérrépa, hámozva, karikázva

3 ek. kókusz aminó szósz (elhagyható)

A zöldségeket a zsíron átforgatjuk, megsózzuk és fedő alatt kicsit megpároljuk, majd nagyobb lángon megpirítjuk. Az utolsó percben hozzáadjuk a kókusz aminó szószt.

Az Ottolenghi-féle sült karfiol saláta pedig így készül:
1 fej karfiolt rózsáira szedünk, 1 fej lila hagymát felszeletelünk, meglocsoljuk őket olíva olajjal és 200 fokos sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni. 10 dkg bébispenót levelet összekeverünk 1 csokor vágott friss mentával és petrezselyem zölddel. Hozzáadunk egy-két marék gránátalma magot és a karfiollal összekeverjük. Az öntethez kikeverünk olíva olajat, citromlevet, fehér balzsamecetet, sót, borsot és lazán átforgatjuk vele a salátát. Isteni finom!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése