2016. szeptember 29., csütörtök

Lazac steak korianderes avokádókrémmel


Pár napig nem voltunk itthon és ez alatt mindig valahol ettünk. Néha jól esik nem főzni, de az az igazság, hogy egy idő után elkezd hiányozni a saját főztöm. Ezért ma ezzel a szuper ebéddel leptem meg magam :-)

Hozzávalók 1 adaghoz:
1 lazac steak
só, frissen őrölt bors
olíva olaj
1 kis méretű, érett avokádó
1 gerezd fokhagyma, zúzva
citromlé, ízlés szerint
friss koriander zöld, aprítva
1/2 közepes édesburgonya, vékonyan karikázva
A salátához: paradicsom, zöld levelek, retekcsíra, balzsamecet, olíva olaj

A lazacot sóval és borssal ízesítettem, és egy serpenyőben, kevés olíva olajon mindkét felén megsütöttem. Az édesburgonya karikákat 250 fokon a sütőben sütöttem meg, pici olíva olajjal és sóval. Amíg ezek készültek, kikapartam az avokádó puha húsát és a fokhagymával, sóval, borssal, citromlével és aprított korianderrel jól kikevertem. Isteni volt a lazachoz!


6 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira! Korábban , pár évvel ezelőtt készült Önök részéről egy lista az ajánlott ill. nem ajánlott élelmiszerekből a paleo táplálkozásban, ott az édesburgonya "nem ajánlott"-ként szerepelt. A fenti recept viszont tartalmazza - igaz, kis mennyiség ben az édesburgonyát. Mi a jelenlegi álláspont? Üdv: László Sándorné laszlosandorodonne@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Az első időkben Szendi Gábor a lehető legszigorúbb ajánlásokat támogatta a szénhidrátcsökkentés terén, azóta lazított ezen. Az édesburgonya jó szénhidrát forrás, lehet fogyasztani.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira,

    Tények és tévhitek oldalon találtam egy cikket melyben az érelmeszesedés kezelésére is kifejlesztett Pritkin diétáról olvastam. A cikk azt írja, hogy Pritkin teljesen lemondott a zsírokról és csak zöldséget, gyümölcsöt és húst fogyasztott, aminek következtében halálakor teljesen tiszta ereket találtak a szervezetében. Itt egy pici ellentmondást látok a Paleohoz képest. Itt valóban nincs zsír fogyasztás vagy van csak minimális és ami van az is oliva vagy kókusz zsír? Köszönöm válaszát,

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dénes, nincs ellentmondás. A Pritkin féle étrend a gyorsan felszívódó szénhidrátokat zárta ki az étrendből és a mozgást is támogatta. Paleóban szerepelnek különbözőféle hagyományos zsiradékok, amelyek fogyasztása nem okoz érelmeszesedést. A természeti népek is fogyasztanak zsírosabb állati részeket, és nincs náluk szívbetegség. Az avokádó, a kókusz, a liba, kacsa, marhazsír mind jó opciók, leginkább váltogatva. Mértékkel dióféléket is lehet enni, azok is olajat tartalmaznak.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira,
    Köszönöm a válaszát.
    A Peleot azt gyakorlatból ismerem. Csak azért kérdeztem rá, mert nem akartam hogy tévesen rögzüljön és nem is vitatkozni akartam. Tehát a cikkben úgy van, hogy Ő (Pritkin) teljesen lemondott nemcsak a finomított élelmiszerekről hanem a Zsírokról is (ami a Peloban benne van), és maradt csak a zöldség+gyümölcs+hús.
    Illetve van e arra vonatkozólag már bármilyen tapasztalata (akár önnek is) hogy az Érelmeszesedés Vissza is fordítható? Azt értem hogy megelőzhető, de mi van abban az estben amikor már kialakult. Tehát a Paleo-ra való átállás, a helyes vitaminok szedése, bizonyos gyógyszerek elhagyása, teljes életmód váltás hozhat e olyan eredményt, amivel a kialakult érelmeszesedés meg is szüntethető. Pl. létezik e olyan eset amikor az illető ténylegesen meggyógyult az érelmeszesedésből és ezt akár orvosi leletek is bizonyítják. Ezt azért kérdezem, mivel egy közeli hozzátartozóm szintén ilyen problémákkal küzd, tehát pl. iszonyatos módon feledékeny, vérnyomás problémái is vannak. A Paleora való átállást követően pár hónapon belül beindult a fogyás, sikerült pár gyógyszert elhagyni, a cukra is tulajdonképpen rendeződött,amit lényegében sikerként lehet elkönyvelni, de úgy látom a meszesedés leküzdésem általában a legnehezebb feladat, talán ez tart a legtovább. Ezt jól látom?
    Köszönöm a válaszát,
    Dénes

    VálaszTörlés
  6. Kedves Dénes, ez nem a megfelelő fórum erre a levelezésre, kérem, írjon privát e-mailt nekem a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu címre.

    VálaszTörlés