2021. március 30., kedd

Húsvéti sonka és töltött tojás

 


Mi mindig valami extrát is készítünk a tojáshoz, nem csak simán keménytojást tálalunk a sonkához. Ez a remoulade mártásos, tormás töltött tojás tökéletesen megy a füstölt sonkához.  Anyukám jobban szereti a füstölt tarját, úgyhogy ő inkább ezt készít. Porhanyósabb tud lenni, mint a combsonka. A gondos előkészítés és fűszerezés is garantálja, hogy az ünnepi asztalon omlós, jóízű sonka fogja várni a családot.

8 db kemény tojás

2,5 dl házi majonéz

1 ek. dijoni mustár

2 ek. reszelt friss, torma

1 kis fej lilahagyma, apróra vágva

2 ek. kapri bogyó, apróra vágva

3 db csemege uborka, apróra vágva (lehet kapni steviával édesítettet)

1 kis csokor snidling, apróra vágva

1 kis csokor petrezselyem, apróra vágva

1 ág friss tárkony levelei, apróra vágva

só, fehérbors

A keményre főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivájjuk, tálba tesszük. A majonézt összekeverjük az összes többi hozzávalóval. A mártásból néhány kanálnyit hozzáadunk a tojások sárgájához, amelyeket így könnyebb lesz összetörni, krémesíteni. A keveréket visszatöltjük a fél kivájt tojások fehérjébe, és a maradék mártással meglocsoljuk. Kapribogyóval, zöld fűszerrel díszítve tálaljuk.

A sonka főzése

2 kg hagyományos füstölésű sonka

4 hámozott, egész fokhagyma gerezd

1 vöröshagyma

3 babérlevél

1 tk. szemes bors

3 boróka bogyó

1 szegfűszeg

3 szegfűbors


A sonkát mindenképpen áztassuk be a főzés előtt este. Ha esetleg túl sós vagy túl füstös az íze, a hosszú áztatással lehet segíteni ezen. Másnap cseréljük le a vizet frissre, úgy, hogy az bőven ellepje, és így tegyük fel főni. A főzővízhez adjuk hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát héjastól, és az összes fűszert. Lassú tűzön kb. 3 órát főzzük, vagy addig, amíg hústűvel megszúrva, omlós puha állagot nem tapasztalunk.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése