2019. június 15., szombat

Epres csokitorta



Ezt a tortát egy nagyon kedves 9 éves ismerősömnek készítettem, akitől hálából egy olyan ölelést kaptam, hogy a könnyem is kicsordult a meghatottságtól. Most még éppen van eper, de szerintem már nem sokáig, úgyhogy érdemes hamar elkészíteni. Nem lehet vele melléfogni. Én nem voltam ott, de a szülői beszámoló szerint körülbelül 5 perc alatt elfogyott.


A tésztához:
6 tojás, kettéválasztva
1 ½ ek. natúr kakaó
2 ek. méz (vagy egyéb édesítés)
6 dkg manióka liszt
A csokikrémhez:
25 dkg étcsokoládé
4,5 dl kókusztej
1 kk. vanília őrlemény

1 nagyobb üveg eperdzsem

A krémhez a csokoládét felolvasztjuk a kókusztejben, belekeverjük a vaníliát és teljesen kihűtjük. 

A piskótához a tojások fehérjét felverjük habnak. Egy másik tálban a sárgákat simára keverjük a kakaóval és a mézzel. Ehhez a keverékhez felváltva adunk egy-egy kanál lisztet és fehérje habot. Óvatos mozdulatokkal kevergetjük. Mikor már az összes alapanyagot belekevertük, egy sütőpapírral vagy szilikon lappal kibélelt lapos sütőtepsin elsimítjuk (kb. másfél centi vastagságban, téglalap vagy négyzet alakban) és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ez kb. 12 percet fog igénybe venni. A megsült lapot kihűtjük és három egyenlő méretű csíkra vágjuk. Minden lapot megkenünk előbb vékonyan eperdzsemmel, aztán csokikrémmel. Nálam a torta oldalára csoki, a tetejére eperdzsem került, hogy szép vidám színe legyen. A díszítés fogja igazán feldobni a látványt, én itt ehető virágokat, friss epret, áfonyát és kumquatot (egy apró citrus féle) használtam, de csak a fantázia szab határt annak, hogy ti mit tesztek majd rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése