2018. október 6., szombat

Ázsiai boltok Budapesten




Ennek a posztnak a megírását már hetek óta tervezem, de most az új könyvem megjelenése adta a konkrét apropóját.

A címe: Autoimmun szakácskönyv 2   Itt megtalálhatjátok: https://www.jaffa.hu/ujdonsagok

Az autoimmun protokollban (AIP-ban) kiemelten fontos szerepe lehet az úgynevezett biztonságos keményítőknek, amelyekkel a keményítő/szénhidrátbevitel oroszlánrészét biztosítani tudjuk. Hosszútávon sokkal kiegyensúlyozottabban lehet így táplálkozni, nem lesz például gyötrő édesség utáni vágy vagy túlzó gyümölcsevés a dologból. Biztonságos keményítők lehetnek a nem  burgonyafélék családjába tartozó gumós növények, gyökérzöldségek vagy a zöldbanán (főzőbanán). Némelyiknek egzotikus a neve, mint például a taró, a cassava, a yam gyökér, az arbi vagy a plantán. Mivel többször kezdtem új életet különböző országokban, idegen kultúrákban, tudom, milyen frusztráló érzés, amikor az ember vásárol és csupa olyan terménnyel találja szembe magát, amiről 1. nem tudja, hogy micsoda, 2. nem tudja, hogyan kell elkészíteni, fogyasztani.

Ezekhez a gumókhoz a legegyszerűbb általános tanács, hogy kábé úgy kell őket kezelni, mintha burgonya lenne, lehet párolni, főzni, sütni, pürésíteni, krémlevesekhez hozzáadni belőle, hasábnak megsütni őket. A fenti képen látható zöldbanánt én meghámozom, felkarikázom és kókuszzsíron megsütöm. De lehet kacsazsíron vagy ghín is sütni, kinek, mi a kedvence. Hámozni késsel tudjátok, nem válik el a héja olyan könnyen, mint a nyersen evésre való, egyszerű banánnak. A főzőbanán inkább zöldség, mint gyümölcs, mikor még zöld a héja, nem édes.

A legfelső képen látható indiai élelmiszerbolt kb. egy fél éve nyílt, a Wesselényi utca és a Hársfa utca sarkán, a neve Namaste. Csak néhány saroknyira van a közeli, már jobban ismert Szép kis India nevű bolttól, ahol évek óta vásárolok. Az általam kedvelt és gyakran használt fűszereknek is jó lelőhelyei ezek a boltok, lásd pl. az őrölt kurkumát.

Ezen kívül létezik még:

- Masala Market Vörösmarty utca 31.
- Kohinoor Bazár József krt. 23.
- Kashmir Bazár Népszínház utca 23.
- Ázsia Bt. Vámház krt. 5.
- Culinaris boltok - Markó utca és Balassi sarok, illetve Perc utca
- Ázsia élelmiszerbolt a Rákóczi téri illetve a Lehel Csarnokban az emeleten

Szóval vannak opciók és egyre több. Édesburgonyát (batáta) és főzőbanánt a Sparban, az Auchanban és sok zöldségesnél is lehet kapni. Kitartóan keresni kell ezeket a zöldségeket, hiszen így lesz a keresletből kínálat!




4 megjegyzés:

  1. Köszönjük a címeket! Hozzátenném, de referencia nélkül:
    Budán, a Csaba utca-Krisztina körút sarkán, a Széll K. tér közvetlen közelében egy kicsi üzlet
    Pesten, a Rákóczi út páros oldalán, az Uránia mozival szemben, a Buda felé tartó buszok megállójában. Nagy üzlet,a kiírás szerint hús is kapható.

    VálaszTörlés
  2. Az urániai "Dubai" boltot én is ismerem, de nagyon sokszor futottam bele a "nem megfelelő tárolás" következményeibe, ezért egyre ritkábban térek már be.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés