Ma éppen arra jártam és betértem
a frissen felújított, gyönyörű Klauzál Csarnokba, az Akácfa utcában. A belső
tér szemet gyönyörködtető, és a figyelő szem megakad egy-két nagyon ígéretes
üzleten. Van ott például egy Prémium Sonkás nevű hentes/felvágottas, nagyon
szép kínálattal. Szemben vele vaddisznókolbász és egyéb szárazkolbász ínyencségek.
Középen jóféle zöldségek, és sült sütőtök illatozik. Jó volt ott lenni. Nyilván
nem tudtam otthagyni azokat a guszta kis báránykolbászokat, amik ott
mosolyogtak ennél a Prémium Sonkás hentesnél. Kicsit abban reménykedtem, hogy Merguez stílusúak lesznek (fűszeres,
észak-afrikai berber hagyomány szerint készül, római köménnyel, csípős
csilivel, édesköménnyel, fokhagymával). Nem így lett, de finomak voltak.
Paprikás, egyszerű íz, nem csípős, nem egzotikus, tehát aki szereti a
magyarosabb ízvilágot, annak pont jó. Koftahúst is árul: darált bárány befűszerezve.
Hozzávalók 2 személyre:
45
dkg sütnivaló báránykolbász
1
kiskanál kókuszzsír
1
édesburgonya, vékonyan felkarikázva
4
marék galambbegy illetve egyéb salátalevél
1
fél gránátalma
1
ek. balzsamecet
1
ek. extra szűz olíva olaj
só
Egy
nagy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszzsírt és beletesszük sülni a
kolbászokat. Ahogy sülnek, szépen eresztik kifelé a saját zsírjukat. Mikor a
kolbászoknak már mindkét fele szép pirosra sült, akkor kivesszük őket, és a
zsírjukban megsütjük az édesburgonya karikákat. Amíg ez sül, elkészítjük a
salátát. A leveleket a gránátalma kikapart magjaival és levével összekeverjük,
picit sózzuk, balzsamecettel, olíva olajjal meghintjük. Mi még isteni házi
ecetes tormát is ettünk hozzá, elég pazar vacsora volt.
Azért vaddisznóból szárazkolbászt akkor sem ennék, ha az a hús elvileg állatorvos által bevizsgált. A trichinellózis nagyon kellemetlen, esetenként halálos, és a magyar vaddisznóállományban is előfordul (rájuk nézve nem halálos).
VálaszTörlésVaddisznóból egyszerűen nem szabad nyersen fogyasztani.
Viszont a pörkölt meg a sült nagyon finom belőle.