Az egyik kedvenc desszertem volt paleo előtti életemben. Régebben próbáltam is készíteni xilittel, de nem akart sikerülni. Így azonban működőképes a dolog. Lehet több habcsókot készíteni egyszerre, mert kiszáradás után elég sokáig eláll és percek alatt tálalható valamilyen krémmel, fagylalttal, gyümölccsel. Aki igyekszik kerülni a magliszteket, egyrészt ár, másrészt fitáttartalom vagy egyéb faktor miatt, annak is jó opció lehet.
A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
6 dkg eritrit1 tk. almaecet
1 tk. tápióka keményítő
A krémhez:
25 dkg eper (vagy most már inkább málna)
½ dl kókusztej
1 púpos ek. útifűmaghéj
friss eper a tetejére
A krémhez az epret a kókusztejjel turmixoljuk,
belekeverjük az útifű maghéjat és leglább tíz percig hagyjuk állni.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk az
eritritet, az ecetet és a keményítőt, és egy-két percig tovább verjük. Egy
lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tojáshabból kanál segítségével kerek
lapokat formázunk, aminek kis pereme is legyen. Kb. 100 fokos sütőben ropogósra
szárítjuk. Akkor jó, amikor a színe rózsaszínes halvány barnára változik. Ha
esetleg még hosszú idő után is puhának érezzük a sütőben, ne aggódjunk, mert hűlés közben
ropogóssá válik. A kihűlt habcsókra helyezzünk egy-egy adag eperkrémet, és friss
eperrel díszítve tálaljuk.
Kedves Elmira,
VálaszTörlésAzon kívül hogy a recept csuda jól hangzik, felkaptam a fejem a "fitát" szóra.
Sokat olvastam már róla, de még mindig nem tiszta számomra, hogy hogyan csökkenthetem otthon a magvak fitát tartalmát, ebben kérem a segítségét.
Azt olvastam, hogy a magok méretétől függően, kis magok (szezám, mák) pár óra, de nagyobb magvaknál (mandula, mogyoró) akár több napig is áztatva, csíráztatva jól csökkenthető a fitát tartalom.
Valahol meg azt olvastam, hogy a maglisztek olajtalanítva vannak, ezért alacsonyabb a fitát tartalmuk, és sütés közben is csökken a fitát tartalom.
Ezek közül Ön szerint mi az igaz?
És akkor még nem beszéltünk a magtejekről!
Gondolom a magtej készítésekor is érdemes előáztatni, majd leönteni az áztató vizet és új vízben készíteni a tejet?
Legnagyobb bánatomra a kakaóban is sok a fitát :( lehet valamit kezdeni vele?
Köszönettel, Kata
Kedves Kata, a fitinsavak nemcsak megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat, de pepszin, tripszin és amiláz inhibitorok is, ami azt jelenti, hogy csökkentik az emésztés hatékonyságát. Idemásolok pár diát a Paleország Fesztiválon elhangzott előadásomból, ahol részletesen beszéltem erről a kérdésről.
VálaszTörlésmg/100 gramm
egész mandula 350-9420
hántolt mandula 175-4710
dió 200-6690
törökmogyoró 230-1910
hántolt törökmogyoró 115-955
kakaó 1684-1796
tökmag 1050-1130
pisztácia 494-1070
kókuszreszelék 230-357
kókuszliszt 250-1170
lenmag 800-3690
hántolt szezámmag (nem barna) 660-1140
napraforgó mag 820-980
mák 520
szelíd gesztenye 47
yam liszt 637
Megoldási lehetőségek:
MÉRSÉKELJÜK A MAGLISZT ÉS MAGFOGYASZTÁST!
a C-vitamin jelenléte javítja a tápanyagfelszívódást
3. Masszív ásványi anyag pótlás (pl. cink, magnézium!)
4. Időben elkülönítés a tápanyagdús ételektől (2 órával)
5. Fitáz enzim: NUTRITECK, VeganZyme (Kanada és USA)
6. Bizonyos csírák – magas fitáztartalom (pl. retek vagy mustármag)
7. Csíráztatás, fermentálás, pirítás, hosszú áztatás csökkentik a fitinsav tartalmat
A maglisztek fitáttartalma 4-5-ször magasabb, mint az őrölt magvaké, tehát ebből a szempontból rosszabbak, de sokkal kevesebb gyulladásfokozó omega 6 van bennük.
Amit a mediterrán étrend vizsgálataiból konkrétan tudunk, hogy egészséges ember napi kb. 800 mg fitátot tud jól tolerálni, hiánybetegség kialakulása nélkül.
VálaszTörlésKedves Elmira, köszönöm a választ! Kata
VálaszTörlésJó napot én azt szeretném kérdezni hogy a boltba kapható mustármagba ami fűszer és nem kell csíráztatni abba is van fitinsav ?
VálaszTörlésNem, abban nincs fitát, sőt, a retek és a mustár csíra kifejezetten jó, fitáz enzim van benne, ami segít a fitátok lebontásában.
VálaszTörlés