A tészta mandulából készül, egy kis útifűmaghéj hozzáadásával, amitől sokkal könnyebben kezelhető. A töltelékhez sokféle zöldséget lehet felhasználni, nálam éppen sok lilahagyma volt itthon és valamennyi maradék kelbimbó, így ezek kerültek bele.
A tésztához:
30 dkg őrölt mandula
1,5 dl vízben elkevert 1,5 dkg útifű maghéj
2 tojás
só, bors
Az útifűmaghéjnak kell adni pár percet, hogy a vízbe beleduzzadjon. A mandulát a zselével a tojással és sóval, borssal összegyúrjuk, egy kerek formába belenyomkodjuk és 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig elősütjük.
A töltelékhez:
2 dl mandulatejszín
3 nagy tojás
só, bors, pici szerecsendió
2 nagy lilahagyma, kockákra vágva
1 ek. zsiradék
15-20 dkg párolt kelbimbó, szeletekre vágva
A tejszínt és a tojást egyneműre keverjük, ízesítjük. A lilahagymát megpirítjuk a zsiradékon. Az elősütött tésztakosárba terítjük a zöldségeket, ráöntjük a tojásos szószt és 170 fokon további kb. 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
Kedves Elmíra! Nagyon tetszik ez a recept. Véleményed szerint miként viselkedne ez a tészta tojás nélkül, hozzáadott szódabikarbónával? Van elég összetartó ereje az útifűmaghélyas zselének? Köszönöm visszajelzésed. Bonecz Tamás Szegedről
VálaszTörlésKedves Tamás, az útifűmaghéj zselé elég jól összetartja a tésztát, az új süteményes könyvemben a kakaós csiga receptjénél sem használtam tojást és működött. Üdv, Elmira
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm. Feltétlenül ki fogom próbálni, mert az egyik 9 éves unokaöcsém mindenre érzékeny. Mindig kimarad az ínyencségekből, sütikből. Kézcsókom, Bonecz Tamás
VálaszTörlésKedves Elmira, most próbáltam ki a kakaós csigát az új könyvedből, nekem nagyon törik, alig tudtam feltekerni, több helyen szétrepedt :-(. Van ötleted, hogy mit csináltam rosszul? Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Eszter, nekünk a próbasütésnél gyönyörűen összeállt a tészta, én is meg voltam lepve. Ha amúgy ehetsz tojást, akkor próbálj hozzáadni 1 tojást és még egy kis kókuszlisztet.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMegkaptam szülinapomra a cseresznyés könyvet, és a tojáscurry-n már túl vagyunk (meg a zöldséges csipszeken is, azok nagyon finomak, tényleg!), ami mindenkinek ízlett vacsorára. Ha ebédre szeretném főételként tálalni, mivel párosíthatom? Van valamiféle köret, ami ehhez passzol, vagy ez lehetne valaminek a körete?
Kedves Katalin! Lehet hozzá adni sült csirkét, májat, és akkor ez a köret, vagy kiegészíteni egy nagy salátával, vagy sült zöldséggel, és akkor ez a főétel.Sokféleképpen lehet variálni aszerint, amit a család szeret.
VálaszTörlés