Paleo előtti életemben soha nem tudtam lázba jönni a vattaszerű, puha fehérkenyértől, ami annyi ember kedvence. Nálam a legnyerőbb egy osztrák, teljes kiőrlésű, sokmagvas rozscipó volt, reszelt sárgarépával és egész mákszemekkel dúsítva. Ennek a kenyérnek "földíze" volt, de valami hihetetlen áron vesztegették, így csak ritkán engedtem meg magamnak az élvezetét. A paleo kenyerek között is a sötétebb, rusztikusabb fajtákat kedvelem. Mostanában csak zsemlét és kiflit sütök, jobban tetszik, mint az egész kenyerek. Ez a verzió egy csodálatos új magliszt, a Paleocentrum Kft. (www.paleocentrum.hu) durva őrlésű diólisztje hozzáadásával készült, amitől tökéletes "teljes kiőrlésű" kenyér illúziója támad az embernek. A kisült zsemléknek isteni illata van, több napig gond nélkül elállnak, és nagyon praktikusak szendvics csomagoláshoz is.
Hozzávalók 10 darabhoz:
2 dkg útifű maghéj
2
dl víz
3 tojás
1
mk. só
½
mk. szódabikarbóna
5 dkg mandula liszt
5 dkg szezámliszt
5 dkg dióliszt
5 dkg makadámdió liszt
2
dkg szezámmag
Az útifűmaghéjat elkeverjük a vízben, hagyjuk állni
két-három percig, amíg megduzzad. Egy tálba tesszük a magliszteket, a sót, a szódabikarbónát, a tojásokat és az útifű maghéj zselét. Az egészet jól összegyúrjuk, majd a masszából vizes kézzel szép formás zsemléket formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, megszórjuk a tetejét
szezámmaggal és 190-200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Elmira, nagyon jól sikerült az én zsömlém is, köszönöm, hogy megosztottad ezt a remek receptet!
VálaszTörlésÜdv. Vali
Kedves Elmira!
VálaszTörlésAz útifű maghéjjal kapcsolatban kérdezném, hogy ha sütemény krémjének a fixálására szeretném használni, akkor kb. mennyit kell használnom belőle adott folyadékegységre nézve?
Köszönöm:
Niki
Kedves Niki, a két deci vízhez (vagy egyéb folyadékhoz) adott 2 dkg útifűmaghéjból kőkemény zselé lesz. Másfél deka is rendesen besűríti, szóval kb. ennyivel lehet számolni.
TörlésMegsütöttem, isteni. Olyan, mint az "eredeti". Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésIldikó
Mit használhatnék ebben a receptben a dióliszt és makadámliszt helyett? Ezek nincsenek itthon, és már nagyon izgat ez a zsemle:)
VálaszTörlésVan itthon mandulalisztem, gesztenyelisztem, kókuszlisztem, szezámlisztem, lenmaglisztem, máklisztem.
Előre is köszönöm válaszát!
Judit
Kedves Jutkaditka!
TörlésNekem sem volt itthon diólisztem és makadámdiólisztem. Kókuszliszttel, mandulaliszttel és szezámliszttel pótoltam a mennyiséget és nagyon szépek és finomak lettek így is a zsemléim. Ez az első olyan kenyér / zsemle recept, ami igazán bevált. (Köszönjük Elmira!)
Üdvözlettel,
Eszter
Kedves Judit és Eszter! Most jöttem meg a nyaralásból és látom, hogy már megkaptad a választ. Köszi Eszter! Az a jó ezekben a maglisztekben, hogy sokféle kombinációban lehet variálni őket. Örülök, hogy ízlik, nekem is bevált. A paleo kenyereknek is van evolúciója, a mostaniak egyre jobbak, ez így igaz. Üdv, Elmira
TörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMegsütöttem,de makadámdióliszt helyett tökmagliszttel.A többi ugyanaz.Sütés vége felé viszont összeesett.(Egy kicsit lágy volt amikor formáztam)De így is finom volt a szendvicsem.Mit kellett volna még?
Ezeknél az újfajta kenyereknél a tészta elég tömör, formázható, a mérte sütés közben csak nő, nem esik össze. Legközelebb kicsit több szárazanyaggal készítsd.
TörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésÉn a Paleocentrum webáruházában nem találtam meg a diólisztet. Tudna nekem segíteni ebben? Esetleg darált dió, vagy egyéb helyettesítő?
Köszönettel!
Kedves Csaba! Beszéltem a Paleocentrum tulajdonosával. Azt mondta, hogy meg kell várni az új diótermést ősszel, addig sajnos nem lesz dióliszt. Helyette lehet egy kevés darált diót és mandulalisztet tenni.
TörlésKedves Elmira! Köszönöm segítségét!
TörlésKedves Elmina!
VálaszTörlésSzeretném Önnel felvenni a kapcsolatot!
Kérem írjon nekem az onlux1@index.hu címre. Köszönöm: ili
Kedves Ili! Bármikor elér engem az e-mailes tanácsadásomon, a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu címen.
VálaszTörlésKedves Nóra! Valamiért nem jelenik meg a kérdése itt, de nálam megvan az e-mail értesítésben. Szóval a zsömlék szerintem vidáman elállnak 3 napig, hűtőben tovább is.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésEzt a zsömlét már többször megcsináltam, nagyon szuper! :) nagyon jó az íze is, az állaga is, még a kis unokáimnak is ízlik :)