2013. március 24., vasárnap

Narancsos csoki mousse torta


Jelentem, pénteken leadtam az új, gyerekrecepteket tartalmazó szakácskönyv kéziratát. Ez nagy öröm, és megkönnyebbülés, mert feszített tempóban dolgoztam hetek óta. Megint született sok csodás recept és ételfotó. Hónapok óta az első lazítós hétvégém volt a mostani. Meghívást kaptunk egy nagyon kedves barátnőm 70.-ik születésnapi partyjára, és egy kérést, hogy hozzak egy paleo tortát. Így született a képen látható finomság. Megjegyzem, a nem-paleo torta is liszt- és cukormentes volt, és isteni finom.

12 szeletes:
A piskóta alaphoz:
3 tojás
3 ek. eritrit
1 ek. kakaó
1/2 kk. vanília
másfél ek. mandulaliszt
A krémhez:
8 dl kókusztejszín
20 dkg paleo étcsokoládé
5-6 dkg eritrit
1-2 ek. reszelt bio narancshéj
1/2 kk. vanília
1 csipet őrölt fahéj
1 ek. zselatin

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a sárgáját kikeverjük az eritrittel és a kakaóval. A fehérjehabból kiveszünk két kanállal és a sárgájához keverjük, hozzászitáljuk a mandulalisztet és a maradék fehérjehabot. Egy kerek, csatos tortaformába öntjük és 170 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.

A krémhez feltesszük melegedni a kókusztejszínt, beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk az eritritet, a narancshéjat, a fűszereket, és egy kevés vízzel kikevert zselatint. Egyneműre kevergetjük, kihűtjük. A piskóta alapra öntjük (a tortaformában), és a hűtőszekrényben pár óra alatt megdermesztjük. Szépen szeletelhető és nagyon finom, akát a húsvéti vendégeskedés alatt is elkészíthetjük.



20 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Érdekelne a Gastroyal által ajánlott túró receptje - ha nem titkos:)) Falusi vendéglátóként előfordult már, hogy paleós vendég kért tőlem menüt, ezért igyekszem "képben lenni", és sokmindent magam is megvalósítok már saját konyhámban. (például nem eszem kenyeret...)
    A paleós tészta is elkészíthető házilag? Nagyon szeretnék a vendégeimnek házilag és nem webáruházban vásárolt élelmiszerrel kedveskedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, Szerintem ez annyira jó :) a törődés,hogy jót akar az ember másoknak :) kitartást és sok finom sütit kivánok :)

      Törlés
  2. Kedves Elmira !
    Próbáltam ezt ma elkészíteni a leírásod alapján, hát ez nagyon gáz. Ehhez egy mini kapcsos tortaforma szükségeltetik, ezt nem árt nekünk feltüntetni.

    VálaszTörlés
  3. Dehogy mini! Ez egy teljesen sztenderd méretű tortaforma volt, 12 szelet torta lett belőle. Kb. 1 liter a krém anyaga, hogy lehetne az mini???

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsuzsa, a túróval kapcsolatos kérdésére válaszoltunk egy másik csatornán, a tészta receptjét megtalálja itt a blogon.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!
    Húsvétra elkészítettem ezt a finomságot. Kevéssel múlt egy éve, hogy próbálunk paleo étrendet követni. Többféle édességet is készítettem már, de ez felülmúlja az összeset. Újabb lendületet, örömet és sikerélményt adtál általa. Köszönet êrte:-). És alig várom a gyerekreceptekkel teli új könyvedet :-)
    Judit

    VálaszTörlés
  6. Kedves Judit! Nagyon örülök, hogy sikerélményt adott!

    VálaszTörlés
  7. Gyerekreceptes szakácskönyv? Nagyon szuper, már alig várom! Mikor fog megjelenni? Nekem a gyerekek okozzák a legtöbb fejtörést a mindennapos főzésben és a tízórai/uzsonna csomagokkal. Már nagyon kifogytam az ötletekből. A muffinok és energiaszeletek valamint kül. golyók összes változatát kipróbáltuk. Egyrészről én már szeretnék valami nem édességet is odacsomagolni a gyerekeknek, másrészről pedig nem a muffinokról kell, hogy szóljon a paleo (szerintem). Bár ez még mindig jobb, összehasonlítva azzal a "szeméttel" amit az iskolában kapnak uzsonna név alatt.
    Szilvia

    VálaszTörlés
  8. Kedves Szilvia,
    Gyereknapra fog megjelenni, május végén. Lesz benne mindenféle vegyesen, sok édes is, sós is, zöldséges, halas, húsos, új kenyerek, stb...

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmira!
    A recepttel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a krémet ki kell-e habosítani és ha igen, akkor mikor? Érdemes-e gőzfürdőben csinálni a krémet?
    Előre is köszönöm, Anna

    VálaszTörlés
  10. Nem kell kihabosítani, csak egyneműre keverni. Nem szükséges a gőzfürdő, hiszen nincs benne tojás, és a csokoládénak bőven van elég folyékony közege felolvadni.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Elmira!
    Anyukámnak ezt készítettem el Anyák Napjára, szív alakú formában. Gyönyörű és finom lett. :) Az ünnepi ebéd levese pedig az egyik szakácskönyvből készült: rozmaringos zöldségleves. Az is nagy tetszést aratott. Köszönet a sok finom és "mindig sikerülő" receptért! A legjobb, ami mostanában történt velem, hogy rátaláltam a paleora. :)
    További sok sikert kívánok!
    Adrienn

    VálaszTörlés
  12. Kedves Adrienn, örülök, hogy sikert aratott a torta, és hogy élvezi a paleózást!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Elmira!

    Ma elkészítettem a tortát, de mikor ráöntöttem a csokikrémet a mousse alapra, felkeveredett a tészta a krémmel :( Mit csinálhattam rosszul?
    Milyen állagúnak kell lennie az alapnak? Fontos, hogy kihűljön a krém is és az alap is?
    Előre is köszönöm a választ!

    Melinda

    VálaszTörlés
  14. Kedves Melinda, az alap egy vékony réteg piskóta, ami sült és hűlt állapotban egyáltalán nem képlékeny. Fontos kihűteni legalább langyosra, mert egy forró folyadék sokkal könnyebben felold valamit, illetve melegen nem szabad betenni semmit a hűtőbe.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Elmira! Elkészítettem, mennyei lett, még a paleo ételeket nem fogyasztó párom arcán is elismerő tekintet jelent meg kóstoláskor! Köszönjük! Erika

    VálaszTörlés
  16. Kedves Erika, örülök, hogy bevált!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Elmire! Milyen zselatint kell használni a paleo tortához. A Horváth R. zselatint hideg vízzel kell elkeverni, majd fel kell forralni, de az Ön receptjében nem így van. Mit tegyek?

    VálaszTörlés
  18. Kedves Elmira! Zselatin lapot is lehet használni a paleo narancsos csoki mousse tortához, és mennyi kell belőle?

    VálaszTörlés