2013. március 10., vasárnap

Finomságok Finnországból


Férjem péntek éjjel megérkezett Finnországból, ahol néhány napot töltött munkaügyben. Pontosabban szólva Lappföldön volt, ami egy külön világ. Mínusz 15 fok és sűrű hóesés, mialatt nálunk már 30 fokkal többet mutatnak a hőmérők. Ellátogatott a Télapó szülőfalujába is, és útközben vásárolt néhány tipikus finn terméket, hogy én is meg tudjam kóstolni. A különféle bogyós gyümölcsöknek nagy kultúrája van arrafelé, némelyik mocsaras vidéken terem, mások kietlen pusztákon. A baloldali lingonberry (egyfajta vörös áfonya) igen fanyar, savanykás ízű, Északon - többek között - lazacsülthöz készítenek belőle mártást. A középső kékáfonya édesebb ízű, mazsola helyett használható kekszekbe, süteményekbe. A jobboldali vákum csomagolt csoda hajszál vékonyan szeletelt, szárított rénszarvas. Apró kis szeletek, alig van valami íze, és kicsit gumiszerű az állaga. De azért elfogyott a rántotta mellé reggelire :-) Mindig örülök a világ számomra ismeretlen tájairól érkező gasztroajándékoknak!

5 megjegyzés:

  1. A lingonberry-t nagyon szívesen megkóstolnám, de azt hiszem nem ér meg nekem 30°C hőmérsékletkülönbséget a termék beszerzése. :)))

    VálaszTörlés
  2. Én Finnországban élek, és ismerem a Biokiás termékeket. Sajnos a termékeik - így a képen látható vörös és fekete áfonya is - tele vannak hozzáadott cukorral.

    VálaszTörlés
  3. Igen, de ajándék lónak ne nézd a fogát... nem az a szemüveg volt a férjemen, amivel látja is a kis betűket. Azért majd apránként elsütögetem valamibe. Nálam ilyesmi hosszú hónapokig is eltarthat. Mindkettőben 80% a gyümölcs.

    VálaszTörlés
  4. Oh. Amúgy nálunk is nagyon oda kell figyelni, mert mindenben cukor van... :(

    VálaszTörlés
  5. Kedves PettyCicuk!

    Az a vörösáfonya lekvár, amit az ikeában árulnak,
    lingonberryből készül.

    A gyümölcskészítményeik közül az egyetlen, amit szeretek (még a szörp is egész jó belőle),
    mert pl. a kékáfonya lekvárjuk iszonyú édes, nekem ehetetlen.

    A lingonberry lekvárjuk is csak azért jó, mert a többi vörösáfonyához hasonlóan annyira savanyú alapból, hogy elbírja a sok cukrot.

    A legfinomabb vörösáfonya lekvár, ami nem is lekvár, hanem befőtt, szerintem a lengyel Rolnik vörösáfonya befőttje, amit én a Campona melletti Tescóban szoktam venni(csak ottani Tescóban van), de láttam már valamelyik CBA-ban is(Príma?).
    Az szinte alig édes.
    Húgyúti panaszokra szoktam használni 1-1 kiskanállal.
    Este és utazás előtt tényleg nem ajánlott, mert nagyon erős vízhajtó :)

    VálaszTörlés