Ma főztem magamnak jutalomebédet, mert a tegnapi előadás az
IBS-en nagyon jól sikerült, és utána szerettem volna kicsit ünnepelni a
férjemmel, úgyhogy elmentünk vacsorázni. Az étterem első osztályú, és általában
kedveljük, bár a konyha közel sem tökéletes, de eddig pár kellemes estét
töltöttünk ott. A tegnapi sajnos kivétel volt, több okból is.
Tőlünk balra egy
francia házaspár ült, a férfi szarvasgombás rizottót rendelt. A férjem ugyanezt
kérte főételnek, és a mellettünk jobbra ülő olasz házaspár nőtagja is. Mivel
ebben az étteremben a séf olasz, előtte kedélyesen elcsevegett az olaszokkal,
majd kihozták a három rizottót: a franciáén és a férjemén középen egy vékony
szelet szarvasgombával, az olasz nőén legalább öt-hat szelet szarvasgombával.
Ez akár vicces is lehetne, hiszen mindenkinek a saját nációja felé húz a szíve,
de én úgy gondolom, hogy egy ilyen kategóriájú étteremben ez nem megengedhető,
főleg nem akkor, amikor három közeli asztalnál egy időben rendelik ugyanazt a
fogást.
Az én Tengeri süllőm citrommártással és spárgával egy nagyon halvány
minőségű tányér volt, a hal ízetlen és szálkás(!), a citrommártás minden
karakter nélküli (kivéve néhány szál elviselhetetlenül keserű citromhéj
darabot), a spárgák közül kettőnek pedig ehetetlenül szálas volt a vége, amit
rajtahagytak. Szóval most főztem magamnak egy finom ebédet, mert megérdemlem,
és mert a tegnapi vacsora minden volt, csak ünnepi nem L
libazsír
kakukkfű
1 fej karfiol
5 dkg ghí
3 ek. kókusztekszín
őrölt szerecsendió
1 sárgarépa
1 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 fő részére:
35 dkg hízott
libamájlibazsír
kakukkfű
1 fej karfiol
5 dkg ghí
3 ek. kókusztekszín
őrölt szerecsendió
1 sárgarépa
1 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
A libamájat
felszeleteljük és a felhevített libazsíron mindkét oldalán pirosra sütjük.
Sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel ízesítjük. A karfiolt puhára pároljuk,
majd a ghível, sóval, borssal, szerecsendióval és a kókusztejszínnel simára
turmixoljuk. A sárgarépát, a lilahagymát és a fokhagymát aprítjuk és a maradék
zsíron megpirítjuk. Köretként tálaljuk.
Szia Elmira!
VálaszTörlésMost nagyon kezdő kérdést fogok feltenni, de hol máshol, ha itt nem? :) Kicsit több, mint egy hónapja főzőcskézek paleo módra, de még nem jutottam el a karfiolpüré elkészítéséig, csak most. Szóval a kérdés: a kókusztejszín alatt mit értesz? Hogy értsd: vettem cocomast, kis 2 dl-es dobozost. Rá van írva, hogy 4 dl vízzel 6 dl kókusztej lesz belőle. Ha kókusztejszín van a receptben, akkor ezt használjam higítás nélkül?
Igen, ez maga a kókusztejszín.
VálaszTörlés