2013. február 12., kedd

Karottás paleo vagdalt sült céklával

 
A sárvári paleo hétvége recept versenyének egyik győztesét Dr. Zádor Imre küldte be. A képen nem ez a recept látható, hanem egy másik egybensült fasírt, mert még nem volt szerencsém elkészíteni, de ami késik, nem múlik! Biztosan kipróbálom, mert nagyon tetszik. Ha egy férfi egyszer nekiáll...
 
 
60 dkg darált hús,

1 nagy fej hagyma,

1 kisebb cukkini (fiatal)

2 sárgarépa

2 ek zsír (liba- vagy kókusz),

2 tojás,

1 kk mustár,

só,

bors,

piros paprika

késhegynyi őrölt kömény,

pár szál friss koriander

1 csokor petrezselyem

 4-6 kisebb cékla
 
Az apróra vágott hagymát megpirítom 1 ek forró zsíron, amikor kezd üvegesedni, hozzáadom a meghámozott, apróra vágott cukkinit és az egyik sárgarépát lereszelve. Fűszerezem (só, bors, pirospaprika), rövid ideig együtt párolom, kicsit hagyom hűlni. A másik sárgarépát megtisztítom és egészben hagyom.  A párolt cukkinis, répás hagymát, 2 nyers tojást, a felaprított petrezselymet és koriandert, a fűszereket és a mustárt összekeverem a hússal. A fűszeres darált hús egy részét a sütőpapírral bélelt tepsibe téglalap alakúra kilapogatom, hosszában ráfektetem a megtisztított nyers sárgarépát. Beborítom a darált hús másik felével és formázom. A tetejét megkenem a maradék zsírral, és 180 fokos sütőben kb 1,5 óra alatt készre sütöm, a sütési idő első felében fóliával letakarva.

A céklákat megmosom, héjastul a fasírt alatt lévő rácsra vagy tepsire helyezem. Amíg sül a fasírt, a cékla is puha és különlegesen zamatos lesz.

A fasírtot melegen vagy hidegen, szeletekre vágva tálalom. A „héjában sült” céklát meghámozom, szeletekre vagy hasábokra vágom, és köretként tálalom.

A cékla helyett adhatunk mellé párolt zöldséget, friss salátát, de lehet főzelékre feltét is. Tehetjük két szelet paleo kenyér közé szendvicsnek, lehet vinni iskolába, kirándulásra.

Ha valaki nem jut friss korianderhez vagy nem szereti jellegzetes ízét, bátran elhagyhatja, úgy is finom lesz. Én szeretem különféle húsokból készíteni (2/3 rész sertés, 1/3 rész marha, esetleg bárány vagy pulyka is kerülhet bele), de egyféléből is sikert szokott aratni.

 

 

 

 

 

 
 

 

 


2 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Kezdő paleos vagyok, s tanácsot szeretnék kérni.
    A párom cukros, és a koleszterin- lipid is magas.
    Szeretnék paleos kenyeret sütni neki, de nem tudom milyen pellet javasolt. Félek, a sok olajos mag még jobban emeli a vérzsírt.
    Ön mit ajánl?
    Köszönöm!
    üdv Ági
    aagnes67gmail.com

    VálaszTörlés
  2. A paleo lisztek olajtalanított magvakból vannak, és nagyon kevés kell belőlük. A magas összkoleszterin szint önmagában nem probléma, a triglicerid pedig általában lemegy a csökkentett szénhidráttartalmú táplálkozásra.

    VálaszTörlés