2012. november 26., hétfő

Csokis keksz


Van, amikor semmi más nem elég jó, csak egy adag csokis keksz. Nálam csak ritkán jönnek ezek a pillanatok, de ilyenkor nincs mit tenni, neki kell állni sütni. Egy forró csésze kávéval vagy teával, egy jó könyvvel: igazi téli hétvégi hangulat. Szerencsére már többféle paleo csokoládéból válogathatunk, és mindegyik finom!

kb. 15 nagyobb vagy 20 kisebb darabhoz:

15 dkg dióbél
15 dkg mandula
10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
4 dkg kókuszcukor
7 dkg eritrit
5 dkg olvasztott ghí (vagy kókuszzsír)
10 dkg xilites vagy eritrites étcsokoládé  

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A diót és a mandulát megdaráljuk (én konyhai robotgépbe tettem őket, így nem volt nehéz J) Az egész tojásokat habverővel alaposan kikeverjük a kétféle édesítővel, és a felolvasztott, majd langyosra hűtött ghível. Belekeverjük a darált magvakat és a kókuszreszeléket. A csokoládé felét apróra vagdaljuk és ezt is hozzáadjuk a masszához. A másik felét kockákra tördeljük. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy többször használatos sütőfóliával, szilikonlappal, stb… A masszából nagyobb golyókat formázunk, majd kicsit lelapítjuk, a tepsin egymás mellé helyezzük. Mindegyik tetejére nyomunk egy-egy kocka csokoládét, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.

 


15 megjegyzés:

  1. De biztosan volt konyhai robotgépe az ősembernek is. :) Nem?

    Imádom ezeket a kekszeket. Nagyon gyakran sütök. Párom is oda van értük. Már a bolti cookie-t nem is szeretjük. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A kókuszcukor egy sötétbarna színű cukor, amit a kókuszvirág nektárjából készítenek, minden bioboltban, paleo üzletben kapható.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira!
    zsolesz vagyok a paleo klubbol most olszba tartaozkodom es abban szeretnem kerni a segitsegedet hogy nehez fizikai munkat vegzek es szeretnek kerni toled 1 etrendet mert a en tapasztalatom keves ide ,napi 10 orat dolgozom vasakat emelgetek en megadnam az e-mail cimem es ha van mod es lehetoseg varom valaszod e -mail :betan.zsolt@gmail.com elore is koszonom udv zsolesz

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!

    Köszönöm szépen ezt a receptet is, fantasztikus, a karácsonyi vacsorának is része lesz!

    Üdvözlettel:

    Sz. Hajni

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira!
    A kókuszcukor mivel helyettesíthető?

    Köszönöm! Üdvözlettel: Andrea

    VálaszTörlés
  7. Kedves Andrea, a kókuszcukor helyett lehet használni xilitet vagy egyszerűen csak megemelni az eritritet kb. 15 dkg-ra a receptben!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira!
    A páromnak tojásmentes ételeket kell ennie 6 hónapig. A kérdésem az, hogy a tojást lehet más alapanyaggal is helyettesíteni, például ebben a receptben (vagy akármelyikben)?
    Luca

    VálaszTörlés
  9. Kedves Luca, ezen a blogon is vannak tojásmentes édesség receptek, a második szakácskönyvünkben (Lila fügés címlap) pedig egy egész fejezetet szenteltem ennek a témának. Lenmagnyákkal, chia maggal, útifűmaghéjjal lehet próbálkozni.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!

    Ha osszehasonlitjuk a kokuszcukrot a xylitollal. Melyiket ajanlanad szivesebben?
    Koszonom elore is valaszodat

    Zs.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Zsuzsi, a két dolog merőben más. A xilit egy cukoralkohol, nagyon alacsony (7-es) glikémiás indexxel (a vércukorszint megemelésének mértéke). A szénhidráttartalma 20gr/10dkg. Van akit puffaszt, esetleg meghajt, én jól bírom. A kókuszcukor lényegében egy fajta cukor, a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a cukroké általában (35), de a szénhidráttartalma mégis számottevő. Ezt az adatot is csak egy helyről tudjuk, a Fülöp szigeteki kókusz társaságtól :-) Szóval, a kókuszcukrot én csak nagyon indololt esetben használom, és csak kis mennyiségben. Általában eritrittel és stevia/eritrit kombinált édesítőkkel édesítek.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon koszonom a kimerito valaszodat! :)

    VálaszTörlés