2012. november 22., csütörtök

Töltött káposzta


Nincs is jobb a jó öreg töltött káposztánál! Néha annyira kedvem van ezeket az abszolút hagyományos ételeket enni, hogy nekiállok paleósítani a receptet. Teljesen autentikus élményt tudnak nyújtani.

1 kg savanyú káposzta
10 db savanyított káposzta levél
10 dkg füstölt szalonna, apró kockákra
1 jó nagy fej vöröshagyma, aprítva
2 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg reszelt sárgarépa
70 dkg darált sertéshús
1 tk. pirospaprika
2 púpozott ek. csípős rózsa paprikakrém
2 tojás
őrölt kömény és majoránna
só, bors
a tetejére kolozsvári szalonnából készült "kakastaréj"

A savanyú káposztát kicsit átöblítjük, mindenki ízlése szerint hagyhatja savanyúbbra, vagy kevésbé savanyúra, a levelekről pedig érdemes levágni a vastagabb eret. A szalonnát zsírjára pirítjuk és megfuttajuk rajta a hagymát és a reszelt répát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A csípős rózsát összekeverjük a savanyú káposztával.

A darált húshoz adjuk a hagymás-répás keveréket, a tojásokat, az őrölt köményt, a majoránnát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az ízesített darált húst elosztjuk a káposztaleveleken, a széleit felhatjuk, és feltekerjük. Egy nagyobb lábos aljára teszünk egy réteg káposztát, erre jönnek a töltött levelek, majd újra káposzta. Az egészre ráöntünk egy fél csészényi vizet, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük. A kolozsvári szalonnából szép vastag szeleteket vágunk és ropogósra sütjük, a káposztával tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt ki fogom próbálni... én eddig zabpehellyel készítettem, de ez is ígéretesnek tűnik... :)

    Köszönöm a receptet.:)

    Szép hétvégét! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Elmira!

    Valahol olvastam, hogy a rizst (például a töltött káposzta töltelékében) helyettesíteni lehet quinoa-val. Ez egy rendszertanilag a paraj és a cékla családjába sorolható növény Dél-Amerikából. Sok egyéb jótékony hatása mellett gluténmentes.
    Ismeri ezt az úgynevezett "álgabonát"? Beilleszthető ez a paleolit táplálkozásba? Mi a véleménye erről?

    Nemrég kezdtem el "paleosan" táplálkozni, egészen jól haladok :)

    Köszönöm a sok finom receptet, kipróbálás alatt vannak.

    Előre is köszönöm szépen válaszát!

    Üdvözlettel,

    Varga Beáta, Beus

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bea, a quinoa nem paleo, rengeteg szaponin van benne, nem javaslom a használatát.

    VálaszTörlés
  4. Hántolt árpa=gersli nem ajánlott kicsi mennyiségben sem?
    Üdv. Kissné a www.szegedimaganszallas.hu ról!

    VálaszTörlés
  5. Az árpa gluténtartalmú gabona, tehát ha már mindenképpen akarunk valamit adni a húshoz, akkor inkább egy kis rizst javasolnék, de reszelt zöldséggel is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmíra!
    Ha már a rizs szóba került,a basmati rizsről mi a véleménye? Mert gluténmentes,és nem gyorsan felszívódó szénhidrát!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Péter!

    A rizsben is jelen vannak bizonyos káros lektinek, de ha egy gabonát kéne kiválasztani, aminek a használatával mértékkel egyetértek, az a basmati rizs lenne. Aki sokat mozog, annak inkább.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira!
    Elkészítettem és fantasztikusan finom lett.
    Köszönöm, hogy megosztotta a receptet.
    További jó munkát, jó egészséget!
    Lacee

    VálaszTörlés
  9. Miért kellene a húshoz bármi is (rizs, árpa ...)? Én soha nem teszek hozzá semmit, mert az csak azt a célt szolgálja, hogy több legyen a gombóc :) Felesleges!

    VálaszTörlés
  10. Én sem szoktam rizst tenni bele!😊Ráadásul édeskáposztába tekerem a darált húst.Az apró az savanyú káposzta.Így is nagyon fini.

    VálaszTörlés