Van, amikor semmi más nem elég jó, csak egy adag csokis keksz. Nálam csak ritkán jönnek ezek a pillanatok, de ilyenkor nincs mit tenni, neki kell állni sütni. Egy forró csésze kávéval vagy teával, egy jó könyvvel: igazi téli hétvégi hangulat. Szerencsére már többféle paleo csokoládéból válogathatunk, és mindegyik finom!
kb. 15 nagyobb vagy 20 kisebb
darabhoz:
15 dkg dióbél
15 dkg mandula10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
4 dkg kókuszcukor
7 dkg eritrit
5 dkg olvasztott ghí (vagy kókuszzsír)
10 dkg xilites vagy eritrites étcsokoládé
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A diót és a mandulát megdaráljuk (én konyhai robotgépbe tettem őket, így nem volt nehéz J) Az egész tojásokat habverővel alaposan kikeverjük a kétféle édesítővel, és a felolvasztott, majd langyosra hűtött ghível. Belekeverjük a darált magvakat és a kókuszreszeléket. A csokoládé felét apróra vagdaljuk és ezt is hozzáadjuk a masszához. A másik felét kockákra tördeljük. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy többször használatos sütőfóliával, szilikonlappal, stb… A masszából nagyobb golyókat formázunk, majd kicsit lelapítjuk, a tepsin egymás mellé helyezzük. Mindegyik tetejére nyomunk egy-egy kocka csokoládét, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
De biztosan volt konyhai robotgépe az ősembernek is. :) Nem?
VálaszTörlésImádom ezeket a kekszeket. Nagyon gyakran sütök. Párom is oda van értük. Már a bolti cookie-t nem is szeretjük. :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Elmira, mi az a kókuszcukor?
VálaszTörlésA kókuszcukor egy sötétbarna színű cukor, amit a kókuszvirág nektárjából készítenek, minden bioboltban, paleo üzletben kapható.
VálaszTörléskoszonom!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlészsolesz vagyok a paleo klubbol most olszba tartaozkodom es abban szeretnem kerni a segitsegedet hogy nehez fizikai munkat vegzek es szeretnek kerni toled 1 etrendet mert a en tapasztalatom keves ide ,napi 10 orat dolgozom vasakat emelgetek en megadnam az e-mail cimem es ha van mod es lehetoseg varom valaszod e -mail :betan.zsolt@gmail.com elore is koszonom udv zsolesz
Szia Zsolesz! Írok!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésKöszönöm szépen ezt a receptet is, fantasztikus, a karácsonyi vacsorának is része lesz!
Üdvözlettel:
Sz. Hajni
Kedves Elmira!
VálaszTörlésA kókuszcukor mivel helyettesíthető?
Köszönöm! Üdvözlettel: Andrea
Kedves Andrea, a kókuszcukor helyett lehet használni xilitet vagy egyszerűen csak megemelni az eritritet kb. 15 dkg-ra a receptben!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésA páromnak tojásmentes ételeket kell ennie 6 hónapig. A kérdésem az, hogy a tojást lehet más alapanyaggal is helyettesíteni, például ebben a receptben (vagy akármelyikben)?
Luca
Kedves Luca, ezen a blogon is vannak tojásmentes édesség receptek, a második szakácskönyvünkben (Lila fügés címlap) pedig egy egész fejezetet szenteltem ennek a témának. Lenmagnyákkal, chia maggal, útifűmaghéjjal lehet próbálkozni.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésHa osszehasonlitjuk a kokuszcukrot a xylitollal. Melyiket ajanlanad szivesebben?
Koszonom elore is valaszodat
Zs.
Kedves Zsuzsi, a két dolog merőben más. A xilit egy cukoralkohol, nagyon alacsony (7-es) glikémiás indexxel (a vércukorszint megemelésének mértéke). A szénhidráttartalma 20gr/10dkg. Van akit puffaszt, esetleg meghajt, én jól bírom. A kókuszcukor lényegében egy fajta cukor, a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a cukroké általában (35), de a szénhidráttartalma mégis számottevő. Ezt az adatot is csak egy helyről tudjuk, a Fülöp szigeteki kókusz társaságtól :-) Szóval, a kókuszcukrot én csak nagyon indololt esetben használom, és csak kis mennyiségben. Általában eritrittel és stevia/eritrit kombinált édesítőkkel édesítek.
VálaszTörlésNagyon koszonom a kimerito valaszodat! :)
VálaszTörlés