2012. július 28., szombat

Kesusajt


Tehát az egész úgy kezdődött, hogy virágzik a cukkini. Régebben több olyan receptet olvastam, amiben a cukkinivirágot megtöltik, mégpedig többnyire sajttal. Az olasz ricotta például gyakori szereplője az ilyen recepteknek. Ez indította el a gondolatmenetet: mi van azokkal, akik nem ehetnek sajtot, mert ekcémásak, autoimmun betegek, vagy egyszerűen csak jó okkal ellenérzésük van a sajttal kapcsolatban. Tudom, hogy a paleósok nagyobbik része használ sajtot, ezért az új szakácskönyvben is szerepelni fog néhány sajtos recept, persze mindig csak opcionálisan. Megértem, hogy ezek a kedvezmények jól jönnek a változatosságot kereső paleósnak, de az kétségtelen, hogy a sajtnak számos hátránya van. A tejfehérje auto-immunizál, és a tejtermékek megnövelik az IGF-1 szintet a szervezetben. A magas IGF szint serkenti a sejtek osztódását, tehát fokozza a tumorok növekedését. Nagyon sok ráktípussal hozták kapcsolatba, pl. az IGF magas szintje hétszeres mellrákkockázatot jelent. Elgondolkodtató tehát, hogy a zab után érdemes-e elkezdeni magunkat leszoktatni a sajtról is. Ha másképp nem megy, akkor szép fokozatosan.

12 dkg natúr kesudió  
1,5 dl víz
2 ek. pirított szezámmag
1 ek. szárított hagyma
½ tk. fokhagymapor
½ kk. csípős paprikakrém
1 kk. só  
1 ek. citromlé

1 ek. útifűmaghéj

A kesudiót beáztatjuk, és minimum 6 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, és másfél deci tiszta vízzel turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a pirított szezámmagot, a szárított hagymát, a fokhagymaport, a paprikakrémet, a sót, a citromlevet és az útifűmaghéjat. Simára turmixoljuk. Krémsajtként akár rögtön fogyasztható, de én egy éjszakára hűtőbe tettem egy szűrőben, reggelre kicsit megkötött az állaga, és szeletelhetővé vált. Ebből a mennyiségből legalább 25-30 dkg "sajt" lesz.



1 megjegyzés: