2012. július 18., szerda

A nagy halteszt


A szakácskönyv írása közben alapanyag teszteket is csinálok, hogy egyáltalán mi az, amivel érdemes foglalkozni, receptfejlesztéshez felhasználni. Itt sóval és olíva olajjal natúr sült halakat kóstoltunk. A képen látható a bal felső sarokban két amur szelet, mellette egy szép ponty filé, alatta egy pisztráng, egy keszeg és egy kárász. A teszten a pisztráng és az amur volt a két legsikeresebb hal, de a ponty is jó, ha nem zsíros, és nem iszapízű. A keszeg és a kárász annyira szálkás, hogy sajnos nem ítéltem fogyasztásra alkalmasnak. Nem csoda, hogy ezeket az egész halakat irdalják és utána teljesen ropogósra sütik, máshogy ehetetlen a sok ipszilon szálka miatt. Ti melyik halat szeretitek a legjobban? (Kilója nem lehet drágább 2000 Ft-nál.)

9 megjegyzés:

  1. Pisztráng.
    Én szeretem a busát is (még a vastag bőrét is. :-P), de elég megosztó hal... Bár, inkább csak rossz a marketingje.
    A többi 2000 Ft fölött van. Sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Finom a pangasius is, (bár tud kicsit zsíros lenni)

    VálaszTörlés
  3. A busa valami miatt kiesett a tavalyi kísérleteknél. A pangasius jó tud lenni, de olyan rossz sajtója van, hogy azt nem használom egyáltalán. Sok álnév alatt fut, pl. naphal, tengeri fogas, meg ilyenek. Egyébként hollandot is árulnak, de az már 3000 Ft fölött van. A Vietnamból jövők a gyanúsak.

    VálaszTörlés
  4. A pisztráng nagyon finom tud lenni, de mi a kárászt is nagyon gyakran esszük, még a gyerekek is. A titka viszont az, hogy sokkal sűrűbben kell beirdalni, mint itt a képen, akkor szinte csak a nagy bordái azok amiket ki kell szedegetni.
    Ja és a törpeharcsa is nagy kedvenc, ha nem annyira törpe, vagy sikerül pucoltat venni :-))))

    VálaszTörlés
  5. Nekem is kifejezetten ízlett a kárász (a keszeg nem), csak a szálkák rettentenek el. Megpróbálom sűrűbben irdalni. Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  6. Afrikai harcsa.Rendkivul finom,picit“tomenyebb“ husu hal.Es az ara is jo.1200-1600 ft kozott szoktam latni kilojat.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a tippet. Abszolút nyertes hal, az új szakácskönyvhöz több recepthez is használtam.

    VálaszTörlés
  8. A csuka és a busa is nagyon finom tud lenni. A busa hús szép fehér, jól fűszerezhető, pástétomokhoz, fasírtokhoz kiváló és még omega-3 zsírsavakban is gazdagabb, mint a többi édesvízi halunk. Van egy akció a Balatonon, éppen a busafogyasztásra épít:
    http://www.balatonihalgazdalkodas.hu/aktualitasok?news_id=16

    VálaszTörlés