2011. december 3., szombat

Petrezselymes gnocchi



Számtalanszor kértek már tőlem galuska receptet, de valahogy soha nem mozgatott meg ez az ötlet. Pre-paleo koromban sem készítettem galuskát, azóta meg pláne nem. De itt most született valami, ami tetszik. Az olasz spenótos-ricottás gnocchi ihlette ezt a zöld színű, kövérkés "nudlit", ami kitűnően működik klasszikus milánói, vagy bolognai szósszal, esetleg gombamártással. Nagyon kellemesen laktató, hideg időben pont jólesik. A fenti szósz darálthúsból, gombából, sok lilahagymával, passatával (olasz passzírozott paradicsom) készült.

4 nagy tojás
½ kk. só
2 csipet szódabikarbóna
1 nagy gerezd áttört fokhagyma
14 dkg Paleo-jó tökmagliszt
1 ek. egész finomra vágott friss petrezselyem

A tojásokat felverjük a sóval, és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tökmaglisztet és a petrezselymet. Pár percig állni hagyjuk. Egy lábasban vizet forralunk, megsózzuk. A kezünk ügyébe odakészítünk egy meleg vízzel teli tálat és a masszából diónyi nagyságú darabokat veszünk ki. Vizes kézzel hosszúkás, nagy nudlikat formázunk belőle, és a lobogó forró vízbe dobjuk. Ahogy fő, kihalványodik a színe és a „galuskák” feljönnek a víz tetejére. Kb. 5 perc főzés után szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. Bolognai szósszal vagy gombamártással tálaljuk.




25 megjegyzés:

  1. Elkérhetném a szósz pontos receptjét?

    VálaszTörlés
  2. Ez hány személyre készült?

    VálaszTörlés
  3. Ez kb. 3-4 adag. A szószhoz valamilyen zsiradékon megpirítunk egy nagy fej lilahagymát,2 gerezd fokhagymát, hozzáadunk 50 dkg darálthúst, sót, borsot, oregánót, bazsalikomot, és együtt pirítjuk kb. 10 percig. Hozzáadunk kb. 3 dl passzírozott paradicsomot, és együtt főzzük még 10 percig.

    VálaszTörlés
  4. Igazán jól néz ki, biztosan kipróbálom!
    Elmira, egy más jellegű kérdésem lenne.
    Szendi Gábor honlapján olvastam a csicsókáról, miszerint a burgonyával egy kategóriába sorolja. Az új szakácskönyvedben viszont vannak csicsóka receptek. És a Gábor új könyvében is már értékes növényként szerepel. Hol van az igazság? Most paleo vagy nem?

    VálaszTörlés
  5. Gábor az elmúlt hónapokban elmélyedt az egészséges bélflóra jelentőségének vizsgálatában és mivel a csicsóka a sok inulin miatt prebiotikus növény, tehát rostjai táptalajt képeznek a jótékony probiotikumok számára, ezért belevettük az új szakácskönyvbe. A csicsóka a napraforgók családjába tartozik, nem burgonyaféle, csak hasonló receptekben szokták használni. Fogyasztható, de tudni kell róla, hogy szelesít(het)!

    VálaszTörlés
  6. Ez igazán jó hír! A paleo megismerése előtt gyakran használtam a krumpli helyettesítésére csicsókát, a családom is egészen megkedvelte. Sajnáltam volna ha le kell mondanunk róla. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Én tavaly több kört futottam csicsóka ügyben, és elképzelni nem tudtam miért nem paleo. Nincsen benne keményítő as a GI/GL értékei is elég jók. Így én magamnak "paleosítottam", de mielőtt recepteket osztanék meg, utána akartam olvasni hogy mi a "hivatalos" paleo-vélemény :) Szóval ennek most nagyon örülök :)))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó! Várjuk a recepteket :-)). Gábor óvatos duhaj, de igaza van. Inkább előbb meggyőződik róla, hogy valami tényleg oké, mielőtt ajánlja. Nem akarunk még egy zab ügyet...

    VálaszTörlés
  9. Épp ettől hiteles a véleménye.

    "zab ügy"?! :))))))) Igaz, annak egy időben tényleg elfajult a használata... amolyan "vízbe dobott kő effektus".

    VálaszTörlés
  10. Mi a helyzett az édes burgonyával? Ez is a nem ajánlott zöldségek között van pedig inzulin rezisztencia esteén valamint PCOs esetén kimondottan javalott a fogyasztása. Én agyon szerettem levesek süritésére használni de most hogy átáltam a Paleo étkezésre ki kellett zárni a konyhából....

    VálaszTörlés
  11. Az édesburgonya Cordain professzornál a megengedhető kompromisszumos dolgok között van. Ha valaki rendszeresen mozog és nem túlsúlyos, akkor inkább szóba jöhetnek ezek a keményítő tartalmú gyökerek. Csicsókával, sütőtökkel, paszternákkal is lehet sűríteni, vagy a zöldség felét turmixolni. A kesutejszín is kiválóan sűríti a krémleveseket.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira!
    Engem a hajdina kérdése érdekelne. Hivatalosan nem gabona, mégis sokan odasorolják és így már nem paleo. Mi a helyzet vele?

    VálaszTörlés
  13. Dr Loren Cordain felsorolása szerint a hajdina nem paleo, mert lektint és fitátot tartalmaz.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Elmira!
    Szeretném a segítségét kérni. Nagyon örültem, hogy "galuska " receptet is találtam , de már másodszor fő teljesen szét pedig a hozzávalókhoz hűen próbáltam megalkotni.
    Lehet, hogy a tökmagliszt minősége a kulcs??
    Válaszát köszönve
    Üdv: Mária

    VálaszTörlés
  15. Kedves Mária, én a Paleo jó nevű termékkel készítettem először, de azóta már többször egyéb cégek tökmaglisztjeivel is. Tökéletesen összeáll a massza és a vízben sem porlik, mállik szét. Sajnos nem tudom, mi lehet a probléma.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Elmira!

    Szeretnék érdeklődni, hogy mi a helyzet a "yam liszttel"?
    Állítólag nagyon jó sűrítő liszt, de nem merem használni, mert nem találok rá semmi információt.
    Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  17. Yam az edeskrumpi vagy rosszul tudom??

    VálaszTörlés
  18. A yam gyökér botanikailag nem rokon az édesburgonyával, hanem a liliom és fűfélék családjába tartozik. Szárazabb, rostosabb, magasabb a keményítő és alacsonyabb a fruktóztartalma, mint az édesburgonyának. Több száz fajta létezik. Ha amúgy nincs túlsúly vagy cukorbetegség probléma, akkor mértékkel használható sűrítésre, de tényleg vigyázni kell, hogy ne legyen belőle napi használat.

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Elmira!
    Érdeklődök, hogy a tökmagliszttel miket lehet sűríteni? Lehet, hogy a kérdés butának tűnik, de én valamilyen főzelékre gondolok pl. vagy levesre, illetve, rántott hús panírként használható-e?
    Köszönöm
    Ferenc

    VálaszTörlés
  21. Kedves Ferenc, töredelmesen bevallom, hogy soha életemben nem rántottam be semmit, paleo előtt sem. Szerintem panírnak kicsit meredek, mert nagyon zöld és az íze is elég intenzív. Inkább mandulával, szezám, kókuszliszttel érdemes panírozni. Kísérletezni mindig lehet, mert lehet, hogy kisül belőle valami jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választ! (((-: Akkor marad a szezámliszt. Azért egy darabot kipróbálok, és majd beszámolok róla, milyen lett.
      Köszönöm.

      Törlés
  22. Kedves Elmira!
    Az lenne a kérdésem, hogy súlyzózok, és ehhez vettem testtömegnövelőt. Nem szeretnélek feltartani, csak annyi lenne a kérdésem, hogy ezek az összetevők beleillenek-e a paleoba, vagy teljesen kerülni kellene őket.
    Lehet, hogy ez sokakat érdekelhet.
    - dextróz
    - ultraszűrt tejsavó fehérje koncentrátumok (ha jól láttam, tejből, szójából és tojásfehérjéből kivonva)
    - maltodextrin
    - 10-12% kakaópor
    - só
    - természetes és mesterséges aromák (vanília, csokoládé)
    - sűrítőanyagként xantán gumi.

    Köszönöm a választ. Ha tudsz,kérlek segíts! Vagy öntsem ki?
    Köszönöm szépen.
    Üdv
    Ferenc

    VálaszTörlés
  23. Kedves Elmira!

    Most főnek a galuskák. Ha kireped, az mit jelent? Túl nagyot csippentettem a szódabikarbónából?

    Üdv,
    Veronika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veronika, olyan régen készítettem ilyet utoljára, hogy nem emlékszem már annyira, de lehet, hogy túl sok volt a szóda, igen.

      Törlés