2011. december 20., kedd

Datolyakrémes-kókuszos csokitorta


Mint ahogy a minap jeleztem, íme a Jung Andi-féle süti inspiráció második fejezete, egy ünnepi torta. A chia mag nagyon gazdag növényi omega 3 zsírsav-, vízoldékony rost-, antioxidáns-, kalcium-, vas-, magnézium-, és káliumforrás. Mexikóban a chia magot elkeverik frissen préselt gyümölcslében, és kicsit hagyják állni, hogy megkocsonyásodjon. Ez a chia fresca. Haladó paleósoknak minden további nélkül ajánlom a mandarinzselé chia maggal való elkészítését, míg az óvatosabb duhajok nyugodtan használhatnak zselatint vagy agar-agart a lé zselésítéséhez. Agarból kb. egy háromnegyed csapott teáskanálnyival be lehet sűríteni ezt az adagot, ha zselatint használtok, akkor a csomagoláson lévő adagolást kell követni. Én azért választottam a chiás megoldást, mert ehhez nem kell felmelegíteni a mandarin frissen facsart levét, így maximálisan megmarad a vitamin és enzimtartalma. Ha agarral vagy zselatinnal készül, akkor félkemény állapotban kell felkenni a mandarinzselét és hagyni, hogy az összeállított tortában keményedjen meg teljesen.

A tésztához (25X34cm-es tésztalap):
3 dkg natúr kakaópor
4 dkg átszitált kókuszliszt
1 csipet szódabikarbóna
5 dkg vaníliás porított xylit (a Herbaházban készen vettem, de otthon is elkészíthető)
6 tojás

A kakaót összekeverjük az átszitált kókuszliszttel, a csipet szódabikarbónával és a vaníliás xylittel. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük kemény habnak. A sárgáját is felverjük, és apránként hozzáadjuk a szárazanyagot és a fehérjehabot. Amennyire lehet, vigyázzunk a keverék levegősségére. Egy szilikon sütőlappal vagy jó minőségű, szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk és 170 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük. Kihűtjük és három egyenlő részre vágjuk.

A krémhez:
25 dkg apróra vágott, mag nélküli datolya
víz
12 dkg ghí
½ tk. őrölt fahéj
1 összetört kardamom mag

A datolyát lábosba tesszük és leöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Felforraljuk, és kislángon, fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a fűszereket, és a ghít. Hagyjuk teljesen beleolvadni. Botmixerrel az egészet teljesen egyneművé turmixoljuk. Kihűtjük, és a hűtőbe tesszük.

A zseléhez:
3 dl frissen facsart mandarin lé (kb. ¾ kg mandarinból)
6 dkg chia mag

A chia magot elkeverjük a mandarin lében és hagyjuk állni kb. 1 órát.

A tetejére:
1 dkg kókuszreszelék
1 dkg étcsokoládé
mandarin gerezdek

Az első piskóta lapot egy tálra tesszük, vékonyan megkenjük a datolyakrémmel, majd erre egy réteg mandarinzselé kerül (a teljes mennyiség fele). Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük előbb a datolyakrémmel, majd rákanalazzuk a maradék zselét. Beborítjuk a harmadik lappal, és az egészet bevonjuk a maradék datolyakrémmel. A tetejét kókuszreszelékkel, mandarinszeletekkel és egy kevés csokoládé forgáccsal díszítjük. Hűtőben pihentetjük néhány órát.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése