2019. december 29., vasárnap

Gesztenyés alagút


Ezt a süteményt egy 30 cm-es, fóliával vagy sütőpapírral kibélelt őzgerinc formában készítettem el.  A gesztenye massza egy szuper alapanyag, amiből rengeteg féle desszertet, vagy akár sós tölteléket is lehet készíteni, viszonylag egyszerűen. A natúr massza előnye, hogy teljesen szabadon választhatjuk meg az édesítés mikéntjét és mértékét, valamint a további ízesítést is. Az eleve cukros masszák az én ízlelésemnek nagyon (túl) édesek, évek óta eleve nem használom őket.

A piskótához:
6 tojás
6 dkg eritrit vagy egyéb választott édesítő
3 ek. Paleolaj vagy folyékony kókuszolaj
6-7 dkg liszt (lehet gesztenye, kókusz, mandula vagy keverék)
1 csipet só
A krémhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
egyéni édesítés (lehet akár glicin, méz, stevia, stb...)
kb. 2-2 dkg puha kókuszzsír és kókusztejszín
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. Paleolaj

A tojások sárgáját az eritrittel és az olajjal alaposan kikeverjük. A fehérjét az egy csipet sóval habbá verjük. A lisztet - átszitálva és a fehérjehabbal felváltva - a sárgájás részhez adjuk. A masszát sütőpapírral vagy szilikon fóliával kibélelt lapos tepsin elsimítjuk és 175 fokon kb 16-18 percig sütjük.  A tésztalapot kihűtjük és a kibélelt őzgerinc formába beleszabjuk. A képen látható, hogy hogyan fog működni a tésztaréteg. A formát úgy kell előtte kibélelni, hogy a fólia vagy a papír túllógjon a széleken, mert ennél fogva tudjuk majd a süteményt kiemelni.

A krémhez minden hozzávalót simára keverünk. (Lehet hozzáadni rumaromát, vaníliát, fahéjat, narancshéjat, meggy vagy áfonyaszemeket, stb). Belekanalazzuk a tésztába, rátesszük a talpat és jól behűtjük. Tálra borítjuk, az olajjal megolvasztott csokoládéval bevonjuk, kihűtjük és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése