2016. december 22., csütörtök
Karácsonyi sütemény 2016
Idén anyukám fog egy-egy kis rúd diós és mákos bejglit sütni, mert nálunk nem fogy el több. Gondoltam, azért én is hozzájárulok valami süteménnyel az ünnepi hangulathoz, így ezt a gazdag mákos almás pitét készítettem el. Holnaptól végre tényleg elcsendesednek a dolgok, túl vagyunk a többrendbeli vízóracserén, a futárok zuhanyzás közbeni csengetésén, hosszas szerződés böngészésen, és lányom is épségben megérkezett Indonéziába, szóval lehet kicsit lazítani, olvasni, pihenni. A pite nagyon finomra sikerült, de őszintén szólva ez nem meglepő. Mi lehetett volna benne rossz? Házi besztercei szilvalekvár, jóféle mák, alma, fahéj, vanília, csupa finomság. És a tészta szempontjából még egyszerűbb is, mint a bejgli, mert nem kell feltekerni. Szeretném felhívni a figyelmeteket egy szuper új édesítőre, a Xukor Zéró Bronz-ra, amelyben eritritet ötvöztek almakivonattal. Ettől barnás színe és isteni karamell illata lett a dolognak, az almához például tökéletesen passzol.
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
A tésztához:
1 csomag Paleolit Éléskamra bejgli lisztkeverék
(4 tojás, puha kókuszzsír, víz és citromlé kell hozzá)
A töltelékhez:
6 ek. hagyományos cukormentes szilvalekvár
18 dkg darált mák
1 ek. méz
5 dkg por eritrit
1 kis citrom reszelt héja
2 csipet vanília őrlemény
forró víz
zsíros kókusztej
3 nagyobb alma, hámozva, apróra kockázva
1 tk. őrölt fahéj
5 dkg Xukor Zéró Bronz
1-2 ek. citromlé
A tésztát a csomagoláson feltüntetett instrukció szerint elkészítjük, pihentetjük, majd kétfelé osztjuk. A mákot tálba tesszük a mézzel és az eritrittel. Hozzáadunk citromhéjat, vaníliát, és annyi forró vizet, hogy sűrű krémmé lehessen keverni. Én a végén még kb. 2 ek. kókusztejet is kevertem bele. Az almát a fahéjjal, a Xukor Zéró Bronzzal, és a citromlével feltesszük párolódni. tíz percig puhítjuk, a lángot elzárjuk, kicsit kihűtjük.
A tészta egyik felét vékonyra kinyújtjuk (én egy kis kókuszliszt szórást használtam, hogy ne ragadjon), és kibéleljük vele a formát, úgy, hogy körben az oldalára is jusson tészta. Az alját megkenjük a szilvalekvárral, rákenjük a mákkrémet, majd egyenletesen elosztjuk rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és beborítjuk a pitét. A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Felvágás előtt hagyjuk kihűlni. Nyugodtan előző nap is el lehet készíteni, másnap valószínűleg még finomabb is lesz, mert jól összeérnek a rétegek.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése