2016. július 1., péntek

Rántott cukkini kapros majonézzel, pirított szalonnás zöldséggel


Régen nagyon szerettem nyáron a rántott patisszont, cukkinit. Amennyire ritkán jövök lázba a rántott hústól, ezeket a zöldségeket annál inkább szeretem bundázva. A kapor az egyik kedvenc zöld fűszerem, tehát ezzel a majonézzel máris egy szinttel feljebb emelkedett a dolog, ez az egyszerű köret meg annyira finom volt hozzá, hogy végül a tíz ujjunkat is megnyaltuk utána.

Hozzávalók 2 személyre:
A körethez:
1 tk. kókuszzsír
12 dkg házi kolozsvári szalonna, apró kockákra vágva
2 csomó újhagyma, karikázva (zöld része is!)
2 nagyobb, szép, érett paradicsom, darabolva
A rántott cukkinihoz:
1 közepes cukkini, héjastul karikákra vágva
kb. 2 dkg nyílgyökérliszt
2 tojás
5 dkg útifű maghéj (nem liszt!)
só, bors
kókuszzsír a sütéshez


A körethez egy kiskanálnyi zsíron elkezdve megpirítjuk a szalonna kockákat. Hozzáadjuk az újhagymát és kevergetve pirítjuk kb. öt percig. Végül beletesszük a paradicsomot és további pár percig sütjük.

A cukkini karikákat sózzuk, borsozzuk. Előkészítjük a panírt: egy tányérra tesszük a nyílgyökér lisztet, egy mélyebb tálkába a felvert tojásokat, és egy másik tányérra az útifű maghéjat. A cukkinit először megforgatjuk a nyílgyökér lisztben, aztán a tojásba merítjük, majd beleforgatjuk az útifű maghéjba. Egy nagy serpenyőben kókuszzsírt hevítünk és a cukkini korongok mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük. Több réteg konyhai törlőpapíron pár percig állni hagyjuk. Fokhagymás-kapros házi majonézzel tálaljuk. Ha marad a panír alapanyagokból, azt össze szoktam keverni és kisütöm a végén.

A majonézt a szokásos módon készítettem, Paleolajból. Két tojás sárgája, egy evőkanál mustár, és ebbe kezdem vékony sugárban adagolni az olajat, miközben folyamatosan verem. Kicsit változó, hogy mennyi olajat vesz fel, akkor jó, amikor már szépen összeáll keményre. Citromlével, sóval, borssal, eritrittel ízesítem, mehet bele a kapor, és kész.


3 megjegyzés:

  1. Azt szeretem,,amikor valami egészséges AZ FINOM IS NEKEM.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Elmira! Végre egy tényleg finom, ropogós, jó ízű panír. De olvasom az útifű maghéj zacskóján, hogy 6 éves kor alatt nem ajánlott a fogyasztása. Valóban, a kicsik nem ehetik meg ezt a panírt?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Judit, nem tudom, hány évesek a gyerekek. Az útifűmaghéjat mindig bőséges folyadékkal kell fogyasztani, és ha valami gyógyszert szed valaki, akkor attól tanácsos 2 órával időben elkülöníteni. A cassava dara (gari) is jó panírozáshoz, gyerekeknek lehet azt adni vagy keverni. Egyébként nem ártalmas nekik sem, de érdemes a rostbevitelt inkább zöldségekből, gyümölcsökből fedezni.

    VálaszTörlés