A szilva és
a dió két nagyon szép őszi alapanyag. Az aszalványok és a lekvárok közül is a
szilva a kedvencem, a diót meg gyerekkorom óta imádom. Nem tudom, hogy ez
mennyire tekinthető gyakorinak (úgy sejtem, hogy nem igazán), de gyerekkori
Balaton parti palacsintázások során én mindig a diósat választottam. Tőlem
ehették a többiek a kakaósat kilószámra. Ritkán főzök lekvárt és akkor is csak
kis mennyiséget, de a minap nekiálltam egy szilva-alma kombónak. Egy kiló
szilvához 3 kisebb jonatán almát adtam, így a szilva jobban dominál benne,
mint az alma és a színe is gyönyörű mélyvörös. A fűszerek pont annyira
bolondítják, amennyire kell, anélkül, hogy elvesztené eredeti karakterét.
Lekvár
Hozzávalók 2
közepes üvegnyi lekvárhoz:
1 kg érett besztercei szilva
3 kisebb jonatán (az igazi jonatán
sosem nagy)
10 dkg eritrit
½ tk. őrölt fahéj
2 csipet vanília őrlemény
A szilvát
kimagozzuk, daraboljuk, az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A gyümölcsöt
az eritrittel lábasba tesszük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szilvahéjból
kioldódik a gyönyörű színanyag, és a gyümölcsök megpuhulnak. Belekeverjük a
fűszereket, és forrón üvegekbe töltjük. Fejre állítva kihűtjük. Én ezeket
mindig a hűtőben tartom, így biztosan nem romlanak meg.
Palacsinta
Hozzávalók 6 db vékony palacsintához:
5 dkg gesztenyeliszt
3 dkg zöldbanán liszt
3 nagy tojás
2 dl víz
kókuszzsír a sütéshez
A kétféle lisztet simára keverjük a
tojásokkal, a vízzel és a tésztát pár percig állni hagyjuk. Egy
palacsintasütésre alkalmas serpenyőben egy kevés kókuszzsírt hevítünk és egy
merőkanálnyi tésztát egyenletesen eloszlatunk benne. Mikor az egyik oldala már
megsült, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is kisütjük.
A kész
palacsintákat megkenjük a lekvárral, darált dióval megszórjuk, feltekerjük és
jóízűen elfogyasztjuk!
Az mi, hogy zöldbanán liszt?
VálaszTörléshttps://www.paleocentrum.hu/paleolit_zoldbanan_liszt_500g_1650
VálaszTörlésKöszi a receptet Elmira, nagyon fincsi lehet! Ezt én is megcsinálom! Nyamika! :)
VálaszTörlésSzegfűszeget is tennék a lekvárba - isteni lehet!
VálaszTörlésKedves Elmira,nagyon finom lett a palacsinta!
VálaszTörlésA lekvàrhoz mèg annyit hogy én szoktam a gyümölcshöz miutàn összevàgtam egy pici ecetet rakni,alaposan elkeverem,füszerezem,az eritritet pedig mielött kèsz lenne teszem hozzà. Igy miutàn elkèszült nem kell hütöben tàrolni,csak felbontàs utàn.
Köszönöm szépen a receptet megsütöttem és nagyon finom lett! :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKöszönöm ezt a receptet. Tökéletes minden szempontból.
VálaszTörlés