2014. december 17., szerda

Málnás kókuszos szaloncukor


Aktuálissá vált a szaloncukor kérdés, ami az idei karácsonykor kicsit bonyolultabb az eddigieknél. Én ugyan imádom a zserbós, mandulamarcipános változatokat, a leánykám viszont nem tud enni semmilyen olajos magvat vagy diófélét, és datolyát sem, tehát leszűkültek a lehetőségek. Az összes készen kapható paleo kategóriájú szaloncukorban van vagy dió vagy mandula, az egyéb márkák diabetikus változataiban pedig vagy tejszín van (pl. a Stühmer étcsokikrémesében) vagy szukralóz (a Szamos cukormenteseiben), amit kerülni szeretnék. Egyszóval úgy gondoltam, hogy ha már szaloncukor, akkor legyen olyan, amit a lányom is ehet és nekem is tetszik. Így lett az alábbi recept, és úr Isten, de finom! Érdemes nekiállni, mert nagyon jól eltalált darab. Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz, szóval lehet esetleg felezni az adagot, bár szerintem elfogy...
Amit még el tudok képzelni tölteléknek: gyümölcszzselé (van is itthon egy 100%-os áfonyalevem), vagy gesztenyemassza, illetve étcsoki trüffel. Ehhez a csokit némi kókusztejjel és zsírral kell felolvasztani, kihűteni, formázni és vagy csokival bevonni, vagy kakaóporban meghempergetni.


A töltelékhez:
4 dkg xukor zéró 4x (eritrit+stevia)
1/2 dl víz
4 dl kókusztej  
1/2 kávéskanál vaníliaőrlemény
20 dkg kókuszreszelék  
7 dkg kókuszzsír
4 dkg liofilizált málna (fagyasztva szárított málna, a Medilineban vettem)
A csokoládé bevonathoz:
40 dkg cukormentes étcsokoládé (én a Plamil márkájút használtam, szintén Medilineból)
2 ek. Paleolaj  

Az édesítőből és a vízből szirupot főzünk úgy, hogy együtt felforraljuk, majd további 4-5 percig főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, a vaníliát, a kókuszreszeléket és a kókuszzsírt. Kisebb lángon, kevergetve további 10 percig főzzük. A masszát egy nagy keverőtálba tesszük és belekeverjük a liofilizált málnát. Én egész éjjel állni hagytam, és reggel kézzel jól összegyúrtam. A málna megpuhul benne, de mivel nincs leve, így nem áztatja el a keveréket. Kb. 13-14 grammos darabokat veszünk ki belőle, hosszúkás formára alakítjuk és tálra egymás mellé tesszük. A hűtőben addig hűtjük, amíg megszilárdul, akkor bevonjuk a csokoládéval.

A csokoládé bevonathoz a csokit darabokra tördelve vízgőz fölött az olaj hozzáadásával megolvasztjuk. Mikor már teljesen egynemű, fényes a krém, akkor bevonjuk vele a lehűtött, formázott tölteléket. 


5 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    1. Ha nem teszek bele málnát, akkor is megfelelő lesz az állaga vagy kell valamit változtatni rajta?

    2.Hűtőben kell elkészítést követően tárolni, vagy esetleg feltehető a Karácsonyfára? Hány napig tartható el?

    3.Legyen szíves a gyümölcszselés, gesztenyemasszás és étcsoki trüffel változatok összetevőit és elkészítését is leírni!

    Nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel,

    Anikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anikó, készítés közben látni fogja, hogy milyen málna nélkül a kókusztöltelék állaga. Ha pont jónak ítéli, akkor hagyja úgy, szerintem kb. marcipán állaga lesz. Biztosabb a hűtőben tartani, mert nincs tartósítva. Hűtve hetekig is eláll.

    VálaszTörlés
  3. A trüffeleshez fel kell olvasztani csokoládét kókusztejjel (mondjuk 20 dkg csoki és 2 dl kókusztej), vaníliával, narancshéjjal lehet még ízesíteni, és ezt használni tölteléknek. A gesztenyéshez a natúr masszát édesíteni, kevés kókusztejjel, rumaromával összedolgozni. A zseléshez narancslevet, édesítőt és zselatint összemelegíteni, egy lapos formába önteni dermedni, kockákra vágni a zselét és csokiba mártani. Minden zselatin csomagolásán rajta van, hogy mennyi folyaékhoz mennyi zselatin szükséges a zseléhez.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira!

    Köszönöm a válaszokat!

    Van-e különbség, ha vízgőz fölött vagy az edényben lévő csokoládét a tűzhelyen melegítem fel?

    Van valami praktikus megoldás a csokoládéval való bevonásra?

    Edényben, tűzhelyen melegítettem fel a csokoládét. Nagyon nehézkesen tudtam "rávarázsolni" a csokoládét, és sok időt és szerintem több csokoládét is vett így igénybe. Kézzel nem tudtam megfogni és megfogatni a csokoládéban a cukrot, mert forró volt a csoki, fogóval próbálkoztam, de az összenyomta a cukrot.

    Üdvözlettel:
    Anikó

    VálaszTörlés
  5. Én mindig vízgőz fölött melegítek csokoládét, hogy ne közvetlenül érje intenzív hő, csak akkor nem, ha folyadékban olvasztom. Fogpiszkálóra vagy bambusznyársra tűzve meg lehet forgatni a csokoládéban és beletűzni egy hungarocel darabba, vagy egy nagyobb zöldségbe (pl. fél káposzta). A levegőben megszárad, onnantól már hozzá lehet nyúlni kézzel.

    VálaszTörlés