Hmmm, ezt nevezem fenséges reggelinek (vagy ebédnek)! Egyhamar nem leszel éhes utána, az biztos. Jó sok vágott snidlinggel megszórva, yummy!
50 dkg karfiol
1 gerezd zúzott fokhagyma1 kis csokor vágott petrezselyem
4 tojás
5 dkg reszelt parmezán (vagy más, hosszan érlelt, kemény sajt)
2-2 dkg útifűmaghéj és low-carb tápióka keményítő
só, frissen őrölt bors
pici kókuszzsír a tepsihez
a tetejére tőkehalmáj és snidling (vagy egyéb finomság)
Üdvözlöm Elmira!
VálaszTörlésLenne egy kérdésem. Tudom,hogy nem ehhez a recepthez kapcsolódik de szeretném megkérdezni.Cukor beteg vagyok 2 típusú. Látta sok receptet amiben van zabliszt ,zabpehely szeretném tudni,hogy nekem lehet-e használni ?A cukorszintet megemeli e nagyon ha lehet használni? A paleoban elfogadott alapanyag? A választ előre is köszönöm.
Kedves Berni! Akik még mindig használnak zabot a paleo étkezésben, ezt teljesen önkényesen teszik, egy évekkel ezelőtti, alternatív ajánlás eredményeképpen, ami azóta sokszor, sok helyen, nyilvánosan megváltozott. A zab nem paleo, mint ahogy egyéb gabonák, fűfélék sem. Önnél pedig kiemelten fontos, hogy a szénhidrát bevitel legfőképpen zöldségekből történjen.
VálaszTörlésKöszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt.És meg is fogadom a tanácsát.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMár egy ideje szeretnék írni a receptekben egyre több helyen megjelenő tápióka miatt. Kérdésem lenne illetve megjegyzésem is.
A kérdésem az, hogy a tápióka, mint tudjuk keményítő rendkívül magas CH tartalommal (97), egyben nagyon magas inzulin választ is ad, mivel magas a GI (85). Miért lett a paleoban kompromisszum, illetve miért nem kompromisszum a burgonyakeményítő? Ugyan azok a paraméterek. Szendi Gábor egyértelműen lehúzta könyvében a burgonyát pont az említett tulajdonságok miatt, miért jobb a tápióka? Számomra ugyanígy érthetetlen az édesburgonya, sütőtök, gesztenyeliszt és a nyílgyökér por is.
A NC tápióka low-carb megjelölése csak egy üzleti fogás, semmivel sem rendelkezik kevesebb vagy lassabban felszívódó CH-al, mint pl. a bio tápióka, ami lényegesen olcsóbb is. Mindent ne higgyünk el a gyártónak, 85 GI nem lehet low-carbnak nevezni. Keményítő az keményítő tulajdonságokkal bír, akár tápiókának hívjuk, akár burgonyának.
Kérem javítson ki, ha más szakmai információi vannak. Köszönöm.
Anita
Kedves Anita,
VálaszTörlésÉn kizárólag a low-carb típusú tápióka keményítőt használom, aminek a felszívódó szénhidráttartalma 46 gr (a teljes szénhidráttartalom (92gr) fele rost, ezt le kell vonni a 92-ből. Ez a keményítő az ún. R3-as rezisztens keményítők csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy a vékonybélen úgy halad át, hogy a döntő többsége nem szívódik fel, így a vércukorszintet sem emeli meg, a vastagbélben viszont prebiotikumként működik, ami nagyon fontos. A szervezet rövidláncú zsírsavakat állít elő belőle, ami a belet is táplálja, a hasznos bélflórát támogatja. Gyógyterméknek tekinthető, az elnevezése abszolút nem marketing fogás, hanem ténylegesen más, mint egy sima keményítő. A termék teljesen mentes minden lektintől, fitáttól, ami nagy előnye pl. a mandulával, szezám és lenmagliszttel szemben. A magasabb keményítőtartalom nem az egyetlen probléma, amivel egy paleós szembesülhet. Az olajos magvak és a diófélék omega6 és fitáttartalma hosszútávon komoly gondokat okozhat, pedig ezek alacsonyabb szénhidráttartalommal bírnak. Az édesburgonya, a sütőtök és a gesztenye nem tartalmazza ezeket az anyagokat. A paleót személyre kell szabni. Nem mindenkinek ugyanaz jó. A burgonya tele van lektinekkel, méreganyagokkal. Teljesen más családba tartozik, mint pl. az édesburgonya vagy a csicsóka. Ha a paleolit étrendnek valóban a természeti népek táplálkozása a modellje, akkor a gumós növények abszolút részei ennek. A probléma azzal van, hogy a nagyon inaktív embernek sokkal kevesebb a szénhidrát szükséglete, mint amennyit elfogyaszt. Aki mozog, az nyugodtan ehet egy kicsit több egészséges keményítőt. Ezzel együtt, ha a fenti receptet átgondolja, láthatja, hogy a 2 dkg low carb keményítő 10-12 db karfioltallér esetén mennyi szénhidrátot képvisel egy adagban. Remélem, hogy így tisztábban lát a kérdésben. Üdvözlettel, Elmira
Kedves Elmira!
TörlésKöszönöm a választ, ez teljesen más megvilágításba helyezi a low-carb tápiókát, lényeges információk. Sajnos inzulinrezisztencia miatt kételkedem, amit Gábor könyve alapján derítettem ki, legalább húsz orvos nem tudta megmondani mi bajom van.
Az olajos magvak problémájával maximálisan egyetértek, kb. fél évig ettem a magliszt kenyereket, és ez idő alatt a koszorúér környékén és a térd ízületnél görcsös panaszok jelentkeztek annyira, hogy már a térdemet behajlítani sem tudtam. A magok elhagyása után ezek teljesen rendeződtek.
A mennyei sajtos zöldséglepény tápióka nélkül is mennyei, most már ezt is és a fenti receptet is bátrabban fogom kipróbálni. Ahogy megjelent, pont ilyen kenyérszerűre volt szükségem a magok helyett, melyet ez úton is köszönök.
Üdvözlettel, Anita
Kedves Anita! A paleóban rengeteg omega 6-ot lehet elfogyasztani, ha valaki nem figyel erre tudatosan, az pedig gyulladásfokozó és az erek tónusát keményítő hatású. Jó irányba gondolkozik, hogy ezeket elhagyta és Önnél tényleg fontos az alacsony szénhidrátbevitel. Örülök, hogy továbbgondolja, saját igényei szerint átalakítja a receptjeimet, ez mindig a legnagyobb sikerélmény nekem. Csak így tovább! Üdvözlettel,
TörlésElmira
Kedves Elmira!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni , hogy a nyilgyökérliszt is hasonlóan hasznos -e , mint a low-carb típusú tápióka keményítő? Ritkán sűritésre használom.
Valamint azok a lisztek, amikből kivonják a zsírt , /azt hiszem pelletnek hívják/tehát nem otthon a magokból őröljük, hanem -mák, kókusz, len, tökmag, stb -lisztként vásároljuk, szintén hasonló hatásuak, mint a fent említett magokból készült kenyerek? Óvatosan, kevés mennyiséget használjuk, együnk belőlük?
Köszönöm szépen előre is a választ.
Üdvözlettel:Anna
Kedves Anna, ritkán nyugodtan használhatja, kis mennyiségben. A legjobb a gumós dolgokat egészben fogyasztani és nem liszt formájában. Csicsóka, édesburgonya, zeller, cékla, ilyesmi. A maglisztek teljesen más dolog, mert azok nem keményítőtartalmú gumókból készülnek, hanem olajos magvakból és diófélékből. (A gesztenyében van keményítő). Én ezeknek a használatát mérsékelt mennyiségben, nem napi szinten, látom megengedhetőnek. Mondjuk pl. amikor hétvégére sütünk egy süteményt.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMost jól megijedtem.A maglisztek és olajos magvak hosszú távon problémát okoznak?
Most kezdtem paleózni,16 éve kezdődő reumatoid arthritis miatt.Ami sajnos autoimmun betegség.
A G-tól rendelek kenyeret,stanglit,szezámos rudat és kalácsot.Mire kelĺ figyeljek?
Köszönettel: Mónika (38)
Kedves Mónika, az olajos magvak ipari mennyiségben való fogyasztása semmiképpen nem jó, de a teljes kizárásuk sem indokolt. A Paleország Fesztiválon tartott előadásomban részletesen beszéltem erről a kérdésről, érdemes lenne meghallgatnia, amikor van erre egy nyugodt órája. A glutén és a tejfehérje, valamint a babfélék elhagyása nagy előrelépés az autoimmunitás csökkentésében, de a belek áteresztőségének teljes gyógyulásához néha ennél sokkal több kell.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy a low-carb tápióka keményítő helyett rakhatok bele az útifűmaghéjból dupla mennyiséget? A keményítő összefogja? Vagy mivel helyettesíthetem? Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Tasi Szilvia
Kedves Szilvia, tehet bele pl. 1-2 ek. mandulalisztet, azzal is finom lesz.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a gyors választ. Még az lenne a kérdésem, sajnos azt elfelejtettem leírni előzőleg, hogy egyenlőre maglisztet nem fogyaszthatok. Így a receptet, hogyan módosítsam? A mandulaliszt helyett van még más alternatíva? Köszönöm a türelmét és válaszát előre is.
VálaszTörlésAkkor egyszerűen hagyja ki a tápiókát, úgyis meg lehet sütni.
VálaszTörlésNagyon köszönöm a válaszát Elmira! Szép napot kívánok! Szilvia
VálaszTörlés