2013. május 14., kedd

"Vargabéles"

 
Na, itt azért mindenképpen szükséges az idézőjel. Én NoCarb tésztából készítettem, ami eléggé gumiszerű állagú, de sejtem, hogy ha mondjuk gesztenyelisztes a metélt tészta, akkor sokkal finomabb is lehet az eredmény. Azért így sem volt rossz, és elég elképesztő, hogy három év alatt oda jutottunk, hogy van paleo tésztánk és paleo túrónk is, amit a paleós úttörők nem gondoltak volna a kezdtekkor...


2-3 adaghoz:
25 dkg NoCarb tészta
20 dkg paleo túró
½ dl kókusztej

½ tk. vanília őrlemény

7-8 dkg tetszőleges édesítő

4 tojás 

fél citrom reszelt héja és egy teáskanál lé

a tál kikenéséhez vaj, ghí vagy kókuszzsír

 
A tésztáról leöntjük a levet és szűrőbe téve folyó vízzel alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük. Ollóval kisebb darabokra felvagdossuk. A paleo túrót botmixerrel összekeverjük a kókusztejjel és a vaníliával. Hozzáadjuk az édesítőt, a tojások sárgáját, a citromhéjat és levet. Belekeverjük a tésztát. A tojások fehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan hozzákeverjük a masszához. Kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és 180 fokon szép aranysárgára sütjük (kb. 35 perc).

31 megjegyzés:

  1. Elmira! Én a héten megcsinálom gesztenyelisztes tésztával. Köszönöm a receptet! Győri Éva

    VálaszTörlés
  2. Nem értem ezeket a paleos irányelveket amerre haladunk! Paleo túró, tészta, kókusztej, kókuszkrém, kenyér stb. Szeretem Elmira szakácskönyveit, de számomra az elsőt, a piros szakácskönyvet nem tudja felülmúlni se a lila, se a zöld. Kíváncsian várom az újat. Azok a jó receptek amelyek alapanyaga egyszerűen elérhetőek vidéki emberek számára is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila, elárulom, hogy számomra a legcsodálatosabb magatartás, amikor valaki csak helyben termett, csak szezonális cikkeket fogyaszt és évek óta több olyan munkatársam van, aki ezt az elvet követi. A paleóban messzebbre is tekintünk, főleg a kókusz és egyéb ilyen termékek miatt. Ezek egyébként már az első szakácskönyvben szerepeltek. Azóta változatosabb a paleo termékek listája, mert egyre többen paleóznak, és egyre többféle termékre van igény. Minden paleo, ami paleo alapanyagból készül. Pl. a paleo túró = tojásfehérje. Paleo tészta = tojás és gesztenye vagy napraforgóbélliszt vagy lenmagliszt. Ezek a termékek egy olyan élményt adnak a fogyasztójának, ami emlékezteti a paleo előtti ételeire, ezért népszerűek. Egyébként a paleo webáruházakon keresztül bárhol az országban elérhető az összes paleo alapanyag. A rendelést követő napon kiszállítják. Köszönöm, hogy leírta a gondolatait, és hogy szereti a szakácskönyveimet! Elmira

      Törlés
  3. Paleo túrót hogy lehet csinálni? Vagy csak venni lehet?

    VálaszTörlés
  4. Szívesen Éva! Te inspiráltad :-)

    VálaszTörlés
  5. Judit, ez a paleo túró késztermék, amit élelmiszermérnökök fejlesztettek ki és kontrollált körülmények között gyártják, tehát abszolút stabil a minősége. Én sem tudom a receptjét, mert ez szakmai titok. A Paleovital blogon Márti kísérletezett különböző túróreceptekkel, nézd meg.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira, hol lehet kapni a paleo túrót? Anna

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira, ne haragudj, de azt gondolom, hogy te ezer %-ig ismered a a paleo túró készítési módját. A Gastroyal titoktartási kötelezettsége az persze más. Paleo körökben próbáljunk legalább őszinték lenni.

    VálaszTörlés
  8. Én nemcsak "paleo körökben" vagyok őszinte, hanem úgy általában, mert semmi értelmét nem látom a hazudozásnak. A paleo túró nem Gastroyalos fejlesztés, egy teljesen független cég terméke, akik mindössze üzleti kapcsolatban állnak a Gastroyallal, és számos paleo szaküzlettel. Különben köszi a bizalmat!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmira!

    Igen tényleg elképesztő, de leginkább ez azért már kabaré: paleo tészta, paleo túró ... igen ez is paleo: üzleti-kereskedelmi célokat szolgáló paleo. Ezek mind pótlékok, emlékeztetők, így persze, hogy van rá igény. Azt azért elég szomorúnak tartom, hogy ilyen irányt vesz a magyarországi paleo, az Ön részéről (is) pedig különös felelősségnek, hogy ilyenek mellé adja a nevét. Ez ugyanis korántsem válik sokak javára, különösen pedig azok javára nem, akik ezen étrend révén gyógyulni vágynak (csak 1 pld. ld. bélflóra). Legyünk őszinték: ezek nem valódi paleo alapanyagok, nem valódi paleo ételek. Üzlet ide vagy oda a valódi paleo-ba az is beletartozik, hogy minél kevésbé feldolgozott ételeket eszünk, nem használunk (élelmiszer)ipari és finomított termékeket (pld. édesítőszerek, tészta etc.), arról már nem is beszélve, hogy helyi, szezonális alapanyagokat használunk és az sem árt, sőt, ha az étel a tányéron felismerhető még. Az ilyen és hasonló ételek és alapanyagok nem valódi paleo ennivalók, hanem csak glutén- és/vagy tej- és/vagy cukor- és/vagy növényi olajmentesek, és ennek megfelelően csak ennyire szolgálják az egészséget is, netalántán a gyógyulást. Vagy éppen ellenkezőleg ...

    VálaszTörlés
  10. Elnézest, én abszolut bizalmat szavazok, de azt ne mondja nekem senki, hogy aki a Gastroyal szakértője, az így , vagy úgy nem ismeri ezt a fejlesztésű "túrót". Nem hiszem, hogy valamilyen idegen földi lény idecsöppent és megalkotott valami paleósat. Az emberek tényleg nem szeretik hülyének érezni magukat. Én legalábbis nem.

    VálaszTörlés
  11. Milyen összetevőkből áll a paleo túró? Az biztos, hogy nem titkos, mert nem lehet titkos.

    VálaszTörlés
  12. Azért ne akadjatok ki ennyire a túró miatt, főleg ne az Elmirát bántsátok. Ő jóindulatúan feltesz ide sok értékes és finom receptet amivel köszönettel tartozunk neki. Aki szeretne paleo túrót enni az kísérletezzen vagy vegyen.

    VálaszTörlés
  13. A bizalomról és annak hiányáról szóló értekezésünk után ismételten csak annyit mondhatok, amennyit tudok: a paleo túró tojásfehérjéből készül. Az idegen földi lény pedig egy 25 éve tojással foglalkozó cég egyik munkatársa, aki maga is elkötelezett paleós, és mint ilyen, elkezdett gondolkozni, hogy hogyan lehetne tojásból túrót vagy egyéb sajtfélét készíteni. A terméket minden paleo szaküzlet illetve webáruház árulja, így a Paleocentrum, a Paleo Kamra, az Ártalmatlan Finomságok boltja, a Paleo-Makro a Lehelen, valamint a Gastroyal is.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Elmira !
    Ez a válasz enyhén szólva cinikus volt ...
    A kérdezők másra voltak kíváncsiak :(

    VálaszTörlés
  15. Kedves Kötekedők!
    Aki nem akar paleó tésztát és túrót enni, az ne egyen! Ilyen egyszerű. Mint a TV-hez a távirányító. Én részemről első paleó túró kísérletem után cigánykereket vetettem volna, ha képes lennék rá. És remélem barlangban laktok, a földön alusztok, mondjuk a számítógépes blogolás sem illik valahogy a képbe.
    Párszor elhangzott, hogy tojásfehérjéből van a túró, és nem egy paleótúró recept kering az interneten. Gugli, aztán hajrá! A tojásfehérjés változatot is láttam már, de én a kókuszlisztes változattal próbálkoztam, mert sokkal egyszerűbb. Egész jó lett, férjem nagy túró rajongó, s ezt eddig nem volt mivel kiváltani. Inkább egyen paleótúrót paleós édesítővel, mint igazit rendes cukorral.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Klára, érdekes, hogy ezt te cinikusnak érzed. Kíváncsi lennék, hogy te az én helyemben mit tennél, mit válaszolnál, amikor nyilvánvalóan már válaszoltam a feltett kérdésre, csak nem hiszik el, amit mondok. Nem tudom, miért éppen a paleo túró ütötte ki a biztosítékot, mikor ez az x-dik paleo termék, és mint ahogy a többihez sem volt semmi közöm, ehhez sincs. Én éppen ugyanúgy egy felhasználója vagyok, mint bárki más. Cirmossal pedig nagyon egyetértek abban, hogy hagyjuk egymást dönteni, mert mindenki a maga számára határozza meg, hogy hogyan paleózik.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Cirmos! Miféle összefüggést lát a barlangbanlakás, a földönalvás és a paleo között? Azt remélem érzi, hogy a kérdés költői. További vagdalkozás helyett ajánlom figyelmébe a következő könyvet: http://journeytoforever.org/farm_library/price/pricetoc.html
    Kedves Elmira!
    Egyetértek: hagyjuk a másikat dönteni. Viszont, ha ehhez a döntéshez alapvető és hiteles információk hiányoznak, amely információhiányt az ilyen és hasonló élelmiszeripari termékek népszerűsítése csak fokoz, akkor a helyes döntés - finomam szólva - igencsak nehézkes.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Zsu, nem értem, hogy miért probléma ennek alapján dönteni. Most néztem meg a csomagoláson, az összetevők: tojásfehérje, só, ecetsav. Ez nyilván ahhoz kell, hogy "kicsapódjon" a túró. Nincs benne semmi más.

    VálaszTörlés
  19. Most mindenki megkönnyebült. Pedig nem efféle információ hiányára gondoltam. Talán más megvilágításba kerülhet a paleotészta és összes társa Ön előtt is pld. akár a fent említett olvasmány fényében ... melegen ajánlom.

    VálaszTörlés
  20. Ezek után én sem tudok dönteni, viszont biztos, hogy nem fogok enni "paleotúrót" (Ezt meghagyom Cirmosnak és a férjének)
    Nagyobb empátiát és nyitottságot reméltem - hát eddig tartott.

    VálaszTörlés
  21. Kedves Elmira! Elkészítettem gesztenyelisztes tésztával. Fantasztikus lett. Hála neked. :-)

    VálaszTörlés
  22. Örülök Éva! Nézd, ezt tegnap kaptam valakitől:

    Túrónokedli
    egy személyre való adag:

    1 tojás
    8 dkg paleo túró
    4 dkg gesztenyeliszt
    Só + pici olaj

    A felvert tojásba villával szétnyomkodjuk a túrót, és a gesztenyeliszttel is összekeverjük.
    Sós forró vízben kifőzzük.( pici olaj a főzővízbe is.)

    VálaszTörlés
  23. Kedves Elmira!

    Sok mindent összeolvasva a paleó táplálkozásról, laikusan mégis azt kérdezném, hogy 100 kilósan paleo ételeket fogyasztva, amik zsírral, pláne disznó és libazsírral is, hogy lehet lefogyni:
    Kérem ne horkantson senki fel ezekre a mondatokra, aki nem súlyproblémával küzd, de azon kívül, hogy készséggel elhiszem a paleo jótékony hatását hosszabb távon, ugyanannyi kétely is van bennem.
    Esetleg tudnátok egy olyan blogot ajánlani, ahol ezeket a dolgokat is meg lehet beszélni?

    Elnézést, hogy most ezen az oldalon kérdezem, ahol központi kérdés a paleo tűró.
    Köszönöm, ha válaszol!

    VálaszTörlés
  24. Bocsánat, elfelejtettem írni, hogy egy hetes paleós vagyok :( vagyis semmi tapasztalatom nincsen.
    Érdeklődöm az itt jelen lévőktől, ki tud olcsó paleo lelőhelyet, vagy inkább olyan helyet, ahol a legolcsóbbak a termékek, lisztek stb.
    Én az első gugliban talált webáruházból rendeltem, később egy másik helyen 100-200 Ft-os különbséggel vagyis olcsóbban lehetett volna vennem.
    A jövőre vonatkozóan kérdezem, melyik helyen érdemes vásárolni?

    VálaszTörlés
  25. Kedves Mado! A paleóban az a jó, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb paleózást. A zsír, ha nem társul magas szénhidrátfogyasztással, nem hízlal. Ha valakinél elsősorban a súlycsökkentés a szempont, akkor az étrendje a húsokra, halakra, tojásra és olyan zöldségekre épüljön, amelyeknek alacsonyabb a szénhidráttartalma. Ilyen mindenféle zöld leveles zöldség, a brokkoli, a karfiol, a gombák, a padlizsán, a káposztafélék, a retek, a spárga, az uborka, a paprika, a cukkini. Az édességek közül csak azok ajánlhatók, amelyek eritrittel vagy steviával készülnek (O kalória, O szénhidrát) és inkább pudingok, krémek, egy kevés gyümölccsel. Múltkor valaki mondta nekem, hogy ő a Paleoshop.hu-ról rendel, mert az a legolcsóbb. A Medinline és Herbaház nevű nagykerekben is lehet vásárolni, ha céges kártyát tud kiváltani, nagyker áron.

    VálaszTörlés
  26. Tisztelt kötekedő Hozzászólók!

    Véleményem szerint az eredeti (nem a paleo elveknek megfelelő) ételeket helyettesítő termékekre érdemes SEGÍTSÉGKÉNT tekinteni. Mivel nagyon sokat azért nem kezdik el a paleo életmódot, mert hiányzik nekik bizonyos megszokott élelmiszerük. Van aki kenyér, van aki tejtermék függő. Ha a maglisztekből készült kenyér, vagy a paleo túró segíti az átállást az új életmódra, vagy időnként nosztalgikus kényeztetésben (pl. vargabéles) részesít, abban szerintem nincs semmi kivetnivaló.
    Elmirának abban teljesen igaza van, hogy minden paleonak tekinthető, ami paleo alapanyagból készült. Ez szerintem nem is lehet kérdés.
    Ha valaki annyira elszánt és kemény, hogy nincs szüksége ilyen helyettesítő praktikákra, akkor minden tiszteletem az övé és csak így tovább! Viszont akinek kell a segítség, hogy egészségesen éljen, attól ne vegyük el! Nincs szükség kritikára, lenézésre.

    Az üzleti összeesküvés-elméletre pedig csak annyit mondanék, hogy attól, mert a nemzetközi paleo gyakorlatban nincsenek ilyen felfedezések, vagy kikísérletezett termékek, attól nem biztos (sőt!), hogy rosszak, vagy nem felelnek meg a paleo elveknek. A magyar ember kreatív, kutató és felfedező. Hajlamosak vagyunk megtalálni a problémára a megoldást. Ez is csak erről szól. Hogy ez a feltalálónak, kereskedőnek, stb. nyereséget termel, az természetes velejárója a társadalmunknak, így lett kialakítva a rendszer mióta a pénzt és a kereskedelmet feltalálták.

    Üdvözlettel,
    Zsuzsanna

    VálaszTörlés
  27. Paleo-túró: http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/06/selyemturo.html
    nekem ez vált be. Ecetsav helyett citromsav...

    szép napot!

    VálaszTörlés
  28. Köszi szépen a tippet. Paleovitalon és Cukormentesen is található számtalan jó paleo túró recept.

    VálaszTörlés